DEH

DEH

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Χ. Φλουδόπουλος: Διπλάσιο το κόστος ρεύματος στην Ελλάδα από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό χρηματιστήριο της Γερμανίας κατέγραψε χαμηλό δωδεκαετίας και βρέθηκε κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για το μήνα Ιούλιο, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος διαμορφώθηκε στα 58,17 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφοντας μάλιστα σημαντική αύξηση από τα επίπεδα του Ιουνίου, που ήταν στα 48,18
ευρώ η μεγαβατώρα. Κόντρα δηλαδή στις συνθήκες και τα θεμελιώδη της αγοράς (χαμηλή ζήτηση, μεγάλη προσφορά, μειωμένα κόστη παραγωγής) η τιμή στην ελληνική αγορά κινήθηκε ανοδικά. 
Σημειώνεται ότι στη Γερμανία η πτώση των τιμών εκτός από τα θεμελιώδη μεγέθη αποδίδεται και στο γεγονός ότι λειτουργεί η αγορά και αποδίδει καρπούς η σημαντική διείσδυση των ΑΠΕ. Θυμίζουμε ότι βάσει του πλάνου της Μέρκελ Energiewende η πράσινη ενέργεια θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, ενώ ήδη αυτή τη στιγμή το γεγονός ότι η χαμηλού κόστους ενέργεια από φωτοβολταϊκά και αιολικά έχει προτεραιότητα στο σύστημα οδηγεί τις τιμές χονδρικής προς τα κάτω. 
Στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει σημαντική αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, αυτή δεν αποτυπώνεται επαρκώς στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, για κάποιες ώρες της ημέρας οι ΑΠΕ φτάνουν να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 30% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής, ωστόσο αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάζει καθόλου τη διακύμανση της Οριακής Τιμής του Συστήματος, ωσεί να μην υπήρχε καθόλου η φθηνή πράσινη ενέργεια.
Ένα άλλο σημείο αφορά στα κόστη της ηλεκτροπαραγωγής. Στη Γερμανία οι τιμές πέφτουν καθώς ένα από τα σημαντικότερα κόστη, δηλαδή το κόστος καυσίμου καταγράφει δραματική μείωση. Παράγματι οι τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών, επηρεάζοντας θετικά με αυτόν τον τρόπο την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρική. Στην Ελλάδα και στην ελληνική αγορά η μείωση του κόστους καυσίμου, ουδόλως αποτυπώνεται στη λειτουργία της αγοράς, με αποτέλεσμα οι τιμές να παραμένουν υψηλές.
Σε κάθε περίπτωση γεγονός παραμένει ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού μόνο αγορά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού οι τιμές της δε διαμορφώνονται ορθολογικά και δεν αποτυπώνουν τα πραγματικά κόστη. Επίσης οι στρελβώσεις αλλά και η δομή της δεν επιτρέπει να φανεί το σημαντικό όφελος που αποκομίζει το σύστημα της χονδρικής από τη σημαντική διείσδυση της πράσινης ενέργειας.  Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία και η σύγκριση με μια αγορά που λειτουργεί , αυτήν της Γερμανίας.

(capital.gr, 26/8/2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: