DEH

DEH

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Αδαμίδης: Τριπλασιάστηκαν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ από το 2011

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, μίλησε στην τηλεόραση και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις οφειλές προς τη ΔΕΗ που ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν τριπλασιαστεί από το 2011 μέχρι σήμερα, από τα 700 εκατ. ευρώ σε πάνω από 2 δις. ευρώ. Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν ξενοδοχειακά συγκροτήματα κα ιδιώτες που χρωστούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
“Πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις, αν δεν
προχωρήσουν, τότε θα επανέλθουμε αναλαμβάνοντας και το.. κόστος της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων”, υπογράμμισε. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατανομή των οφειλών έχει ως εξής:
- Τα 280 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε οφειλές υψηλής τάσης, εκ των οποίων τα 250 εκατομμύρια είναι χρέη ενεργοβόρων βιομηχανιών "μεταξύ των οποίων η ΛΑΡΚΟ και ο Μυτιληναίος".
-Τα 220 εκατ ευρώ τα οφείλει το κεντρικό κράτος, εκ των οποίων περίπου, τα 110 εκ. αφορούν τους ΟΤΑ - και από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος αφορά κυρίως σε οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ).
- Τέλος, 1,5 δισ. ευρώ οφείλουν οι καταναλωτές στη μεσαία και χαμηλή τάση. Εξ αυτών, τα 300 εκατ. αφορούν 440.000 "τελικούς" καταναλωτές, δηλαδή πρώην πελάτες της ΔΕΗ, και η επιχείρηση τα διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού. Ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ότι αν και η ΔΕΗ είχε ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να μην επιτρέπεται η αλλαγή παρόχου (και άρα ηλεκτροδότησης) στους καταναλωτές που έχουν ανεξόφλητο λογαριασμό στον προηγούμενο πάροχο, το αίτημα δεν έγινε δεκτό, και κατ επέκταση η ΔΕΗ δεν μπορεί να εισπράξει τα χρωστούμενα.

"Πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις. Αν δεν προχωρήσουν, τότε θα επανέλθουμε αναλαμβάνοντας και το κόστος της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, και πρόσθεσε ότι στόχος δεν είναι όσοι έχουν πραγματική αδυναμία να πληρώσουν αλλά μόνο οι κακοπληρωτές. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει, ακόμη, ακριβής καταμέτρηση για το πόσοι είναι αυτοί που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν, ενώ υπογράμισε τέλος ότι υπάρχει δηλωμένο ενδιαφέρον οφειλετών για ένταξη στο πρόγραμμα των 36 δόσεων που έχει ξεκινήσει οι ΔΕΗ, οπότε οι όποιες δράσεις θα εξεταστούν μεθοδικά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: