DEH

DEH

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: "ΔΕΣΜΕΥΣΗ" ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΓΙΑ... ΑΠΟΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ"

Κίμων Στεριώτης
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΙΜΩΝΑΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ
Αν και δεν προκύπτει από κανένα επίσημο κείμενο είναι εξαιρετικά πιθανό οι μετοχές που κατέχει το υπουργείο στη ΔΕΗ να περάσουν στο "νέο Υπερταμείο". Με βάση την επίσημη Ανακοίνωση του Eurogroup το Υπερταμείο θα έχει την ευθύνη για την αξιοποίηση τουσυνόλου των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που θα του διαβιβασθούν...
Δύο επισημάνσεις:
1) Στο Ταμείο θα μεταβιβασθούν ακόμη και μειοψηφικά
πακέτα που διαθέτει το Κράτος σε Εταιρείες...
2) Δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις "όπως -όπως" (fire sales)...

Εάν έτσι έχουν τα πράγματα σε ότι αφορά τον πλειοψηφικό έλεγχο των μετοχών της ΔΕΗ, όλα δείχνουν ότι "το Υπερταμείο θα είναι το μεγάλο αφεντικό της"...
Αυτό έχει εξαιρετική σημασία και χρειάζεται τους κατάλληλους "χειρισμούς" προκειμένου να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα από τη Διοίκηση του Υπερταμείου για την οικονομική εξυγίανση της ΔΕΗ από τα "τεράστια χρέη" των απλήρωτων λογαριασμών, κλπ!!!.
ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ "ΔΗΜΌΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ" ΤΗΣ ΔΕΗ;
Σε ότι αφορά τις σημερινές πρωϊνές δηλώσεις του εποπτεύοντος υπουργού ΠΑΠΕΝ στον SKAI, οτι "...διαφυλάξαμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ" (!!!) αυτό δεν προκύπτει από κανένα δημόσιο έγγραφο ούτε από τον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο στη Βουλή! Πέραν βέβαια της νομοθετικά κατοχυρωμένης δέσμευσης ότι καμμιά εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μπορεί να καλύπτει πάνω από το 50% της Εγχώριας Ζήτησης σε ετήσια βάση, από εγχώριες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και από ...Εισαγωγές!
Υπογραμμίζω ότι στη Συμφωνία της Κυβέρνησης με το Euro group ρητά προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ακόλουθη "δέσμευση"...
"Greece has furthermore committed ... to modernize and depoliticize the public sector" , Δηλαδή η Ελλάδα δεσμεύεται και για την ..."απολιτικοποίηση" του Δημόσιο Τομέα....Φαντάζομαι αυτό θα ισχύει πολύ περισσότερο για τις ΔΕΚΟ και... τη ΔΕΗ!!!
ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τέλος, να υπογραμμίσω και ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα - πρόβλημα που δεν υπήρχε τόσο έντονα στο παρελθόν... - για τη Βιωσιμότητα των θέσεων απασχόλησης των εργαζομένων στη ΔΕΗ:
- Καθορίζοντας τα νέα κατά πολύ υψηλότερα όρια συνταξιοδότησης, το εργασιακό και ασφαλιστικό μέλλον των μισθωτών του Ομίλου ΔΕΗ εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από την οικονομική εξυγίανση της Εταιρείας και την απόλυτη βελτίωση της Εισπραξιμότητας της!!!
Γιατί οι μεν μισθωτοί του Δημοσίου διασφαλίζονται από την επιβολή φορολογιών (μέχρι ΄πότε αλήθεια;;;....) ενώ οι μισθωτοί του Ομίλου ΔΕΗ εξαρτώνται από την Εισπραξιμότητα των έναντι των Πελατών της Απαιτήσεων!!!
Συνεπώς, επιβάλλεται μια νέα ολοκληρωμένη επιχειρησιακή προσέγγιση για το Μέλλον του Ομίλου ΔΕΗ, σε συνδυασμένο
με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για το εργασιακό και συνταξιοδοτικό περιβάλλον...

Δεν υπάρχουν σχόλια: