DEH

DEH

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΡΑΛΕΥΘΕΡΗΣ: Δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης της μονάδας “Πτολεμαΐδα 5”

Καραλευθέρης-Παντελής
«Έχω γράψει, έχω δώσει συνέντευξη σ’ εσάς, έχω πει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και επαναλαμβάνω ότι: δεν τίθεται ζήτημα με τη χρηματοδότηση της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.»
Τα παραπάνω δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της επιχείρησης, Παντελής Καραλευθέρης, κληθείς από τον «Π» να σχολιάσει εάν έχουν βάση οι ανησυχίες που εκφράζονται από παράγοντες της περιοχής αναφορικά με την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5».
Ειδικότερα, με αφορμή τις επιφυλάξεις που εξέφρασε σε συνέντευξή του ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, για το εάν η ΔΕΗ έχει τους αναγκαίους πόρους για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις στην περιοχή μας, όπως την ανέγερση της νέας λιγνιτικής μονάδας ή τις μετεγκαταστάσεις πληττομένων οικισμών, ζητήθηκε από τον κ. Καραλευθέρη να απαντήσει στο εάν είναι βάσιμες οι ανησυχίες που εκφράζονται για την τύχη της νέας μονάδας ή για τις μετεγκαταστάσεις.
Εκτός λοιπόν από τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη χρηματοδότηση κατασκευής της νέας μονάδας ο κ. Καραλευθέρης δήλωσε τα εξής: «Είναι σημαντικό το ενδιαφέρον του δημάρχου Κοζάνης για τα οικονομικά της εταιρείας και την κατασκευή της 5ης μονάδας. Πρέπει κατ’ αρχήν να καταλάβει ότι καμία εταιρεία δεν θα είχε ενδιαφέρον να απαλλοτριώσει, να αποζημιώσει και να πληρώσει περιουσίες ιδιωτικές και δημοτικές εάν δεν είχε στόχο να παράγει λιγνιτική ενέργεια κατασκευάζοντας καινούριες λιγνιτικές μονάδες. Εάν αυτό το αξίωμα είναι αποδεκτό από τον κ. Ιωαννίδη, τότε μπορούμε να δικαιολογήσουμε το όψιμο ενδιαφέρον του για τα οικονομικά της εταιρείας. Δυστυχώς έως τώρα έχει δείξει ότι το ενδιαφέρον του εξαντλείται μόνο στο να αποδείξει ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί. Το συμπέρασμα είναι ότι ίσως κάποιος μπορεί καλύτερα. Γιατί δεν νομίζω να πιστεύει  πραγματικά ότι ο λιγνίτης μπορεί να παραμείνει στα έγκατα της ελληνικής γης, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα όπου οι ιδιώτες και επιχειρηματίες χρειάζονται φθηνή ηλεκτρενέργεια. Έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τη γνώμη του, αλλά ας αφήσει και στο λαό της περιοχής το δικαίωμα να υπερασπίζεται τη ζωή του, τις θέσεις εργασίες και την προοπτική των παιδιών του.»
Σχολιάζοντας εξάλλου τις περιβαλλοντικές αγωνίες του δημάρχου Κοζάνης ο κ. Καραλευθέρης ανέφερε τα εξής: «Μιλάμε για κατασκευή μιας νέας λιγνιτικής μονάδας, πάντα μέσα σε ένα άριστο βιομηχανικό περιβάλλον, όπως προβλέπουν οι διεθνείς σοβαρές περιβαλλοντικές μελέτες και όχι σε ένα φανταστικό καθαρό περιβάλλον που μόνο στο μυαλό κάποιων συγκεκριμένων οικολόγων της Ελλάδας μπορεί να υπάρχει.»
Όσο για τις μετεγκαταστάσεις οικισμών που πλήττονται από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ ο κ. Καραλευθέρης είπε ότι: «Θα περίμενε κανείς συνολικά από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης της Κοζάνης μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας να έχουν ήδη καταρτίσει ένα συγκροτημένο σχέδιο μετεγκαταστάσεων, στο οποίο πρέπει να υπαχθούν- εάν το επιθυμούν- όλοι οι οικισμοί της ανατολικής πλευράς των ορυχείων της ΔΕΗ στη λεκάνη Πτολεμαΐδας- Κοζάνης, άσχετα εάν έχουν ή όχι λιγνίτη στο υπέδαφός τους. Ένα τέτοιο συγκροτημένο σχέδιο θα μπορούσε η ΔΕΗ να το ικανοποιήσει. Δυστυχώς, το μοναδικό σχέδιο έως τώρα, που σχεδιάστηκε πριν την αιρετή περιφερειακή διοίκηση, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και δεν κατάφερε να γίνει πραγματικότητα, για λόγους που δεν είναι της ώρας να αναλύσουμε. Εάν είχε εκπονηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να συμφωνήσει η ΔΕΗ σε μια τέτοια συνολική μετεγκατάσταση σε βάθος δεκαετίας, γιατί θα περιόριζε και το κόστος των μετεγκαταστάσεων, χώρια που οι μεμονωμένες μετεγκαταστάσεις γίνονται άναρχα.»
Επί τη ευκαιρία ο κ. Καραλευθέρης δεν δίστασε να σχολιάσει και ανάρτηση συναδέλφου του συνδικαλιστή στο face book για την τύχη της «Πτολεμαΐδα 5» και συγκεκριμένα  του ταμία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και μέχρι πρότινος προέδρου του σωματείου «Σπάρτακος», Γιώργου Αδαμίδη, ο οποίος έγραψε στον τοίχο του τα εξής:
«Επειδή από σήμερα τρέχει η Ρήτρα για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, εύχομαι η καθυστέρηση για την υπογραφή της άδειας εγκατάστασης και η επαναδιαπραγμάτευση του τιμήματος που εξήγγειλε ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, να μην συνδέεται με την πρόθεση της κυβέρνησης να πάρει 200εκ ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα της επιχείρησης για να αποπληρώσει τους δανειστές.»
Σχολιάζοντας λοιπόν την παραπάνω ανάρτηση του Γιώργου Αδαμίδη ο κ. Καραλευθέρης δήλωσε τα εξής: «Δεν είναι απαραίτητο να δημιουργούμε ζήτημα εκ του μη όντως. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει τρόπος να συμβεί αυτό που λέει ο κ. Αδαμίδης (να βάλει χέρι η κυβέρνηση στα διαθέσιμα της ΔΕΗ). Άλλωστε κανείς δεν έθεσε τέτοιο θέμα στη ΔΕΗ για τα χρήματα αυτά και δεν υπάρχει και τρόπος να συμβεί αυτό.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: