DEH

DEH

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Λαφαζάνης: «Το υψηλό ενεργειακό κόστος πρόβλημα για την οικονομία»

Με την ανάδειξη της Ελλάδας σε «πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ανατολής - Δύσης» και εμμέσως με την επέκταση του αγωγού που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο στην Τουρκία στα ελληνικά εδάφη, συνέδεσε το θέμα της ενεργειακής αποδοτικότητας ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνης, μιλώντας στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που διεξάγεται στη Ρίγα της Λεττονίας. Ο κ. Λαφαζάνης προέταξε ως κυριότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας στον ενεργειακό τομέα, το «υψηλότατο ενεργειακό κόστος» και τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί «απαιτεί να ακολουθήσει η χώρα μας μια νέα
προοδευτική, ανεξάρτητη και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, μέρος της οποίας είναι να καταστεί πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος μεταξύ Ανατολής και Ευρώπης».

Ο Ελληνας υπουργός τόνισε επίσης ότι τα αιτήματα για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης θα πρέπει να ιδωθούν και από τη σκοπιά της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας και της ενεργειακής στέρησης, που αποτελούν το βασικότερο κοινωνικό θέμα στον τομέα της ενέργειας σήμερα. «Οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενεργειακή απόδοση δεν πρέπει να είναι δογματικά ισοπεδωτικές, αλλά να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες εθνικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες κάθε κράτους-μέλους, όπως θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη ζητήματα όπως το ενεργειακό μείγμα, η ενεργειακή ζήτηση, οι κλιματολογικές συνθήκες κ.λπ.» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει θετικά βήματα στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το κυριότερο πρόβλημα για την οικονομία μας στον ενεργειακό τομέα εξακολουθεί να παραμένει το υψηλότατο ενεργειακό κόστος.


kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: