DEH

DEH

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Γιώργος Κάλφας, Πρόεδρος ΔΕΤΗΠ: «Υπηρετούν σκοπιμότητες όσοι πολεμούν την “ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5”»

KALFAS GIORGE (Αντιγραφή)Βολές εναντίον όσων έχουν ξεκινήσει πόλεμο για τη νέα λιγνιτική μονάδα που πρόκειται να κατασκευάσει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, την “Πτολεμαΐδα 5”, εξαπολύει ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ), Γιώργος Κάλφας, δίνοντας ουσιαστικά τη δική του απάντηση σε οικολόγους, “Πράσινους” και λοιπούς οι οποίοι ξεκίνησαν εκστρατεία ενάντια στην ανέγερση της νέας μονάδας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για “βρώμικη” και “ακριβή” επιλογή, επικαλούμενοι γενικότερα λόγους προστασίας του κλίματος και της οικολογικής προοπτικής του πλανήτη.
 «Νομίζω ότι η ανέγερση της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα είναι ένα κεφάλαιο που δεν αφορά μονάχα την Τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας αλλά ολόκληρη την περιοχή, αλλά και τη χώρα ολόκληρη. Δεν καταλαβαίνω γιατί βγαίνουν κάποιοι  περίεργοι και εναντιώνονται σ’ αυτή την επένδυση της ΔΕΗ, σε μια μονάδα καινούριας τεχνολογίας που δεν θα ρυπαίνει το περιβάλλον, αλλά δεν ξεσηκώνονται ενάντια στις παλιές μονάδες που έχουμε δίπλα μας και ρυπαίνουν πραγματικά το περιβάλλον μια και κατασκευάστηκαν πολλές δεκαετίες πριν με παλιά τεχνολογία. Αλλά το πρόβλημα δεν αφορά αυτούς που φωνάζουν για τη νέα λιγνιτική μονάδα, γιατί αυτοί δεν ζουν δίπλα στα φουγάρα των παλιών μονάδων της ΔΕΗ. Και τολμώ να πω ότι υπάρχουν σκοπιμότητες, αυτές οι φωνές υπηρετούν κάποιους στόχους, κάποια συμφέροντα.»
Ο κ. Κάλφας επισήμανε μάλιστα ότι «όλα αυτά που λένε οι οικολόγοι για αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, για τη βιομάζα κ.α. καλά είναι αλλά κολλάνε στην πράξη. Γιατί, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φθηνή λιγνιτική ενέργεια που παίρνουμε από τη ΔΕΗ. Τα τιμολόγια είναι υπέρογκα είναι ασύμφορα, γιατί το κράτος επιδοτεί τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας με αποτέλεσμα να καλείται ο κόσμος να πληρώνει ακριβά την ενέργεια.»
Ο πρόεδρος της ΔΕΤΗΠ τόνισε ότι «εμείς ως ΔΕΤΗΠ, περιμένουμε να ξεκινήσει η νέα μονάδα, γιατί μετά τη φωτιά που έθεσε εκτός λειτουργίας τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας η λειτουργία της νέας μονάδας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τη βιωσιμότητα της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας. Γιατί σε 5-6 χρόνια θα αποσυρθούν οι μονάδες 3 κα 4 του ΑΗΣ Καρδιάς από τις οποίες τροφοδοτείται αυτή τη στιγμή το δίκτυο της Τηλεθέρμανσης κι αν δεν πέσει κυβικό φέτος, υπάρχει πρόβλημα για την Τηλεθέρμανση.»
Ο κ. Κάλφας αναφέρθηκε ακόμη και στην προοπτική επαναλειτουργίας της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, λέγοντας ότι «μια τέτοια προοπτική είναι καλοδεχούμενη για τη ΔΕΤΗΠ, καθώς το γεγονός ότι τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά την καταστρεπτική φωτιά της 9ης Νοεμβρίου έφερε σε δύσκολη την Τηλεθέρμανση. Διότι, σε περίοδο μεγάλου ψύχους δεν αρκεί η θερμική ενέργεια που παίρνει το δίκτυο της επιχείρησης από τον ΑΗΣ Καρδιάς, με αποτέλεσμα η ΔΕΤΗΠ να αναγκάζεται να καίει και πετρέλαιο στον εφεδρικό λέβητα που διαθέτει, καύσιμο ιδιαίτερα ακριβό και κυρίως ρυπογόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: