DEH

DEH

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Ολοκληρώθηκε το πόρισμα για τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας -Την ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάζεται στον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό

Στην Αθήνα βρίσκονται από την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που όρισε η ΔΕΗ για να διερευνήσουν το ύψος των ζημιών που προκλήθηκε στις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας από τη φωτιά της 9ης Νοεμβρίου και το κόστος μιας πιθανής αποκατάστασης της 3ης μονάδας, καθώς ολοκλήρωσαν πράγματι- όπως είχε προαναγγείλει ο «Π»- τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για το πόρισμα που κλήθηκαν να συντάξουν.
Τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων είχαν την Τετάρτη στην Αθήνα μια τελευταία πολύωρη σύσκεψη, ενώ χθες Πέμπτη παρουσίασαν την εισήγησή τους (τα στοιχεία του πορίσματος) στο συμβούλιο διεύθυνσης και στον Γενικό Διευθυντή Παραγωγής της ΔΕΗ, Ιωάννη Κοπανάκη, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να παρουσιαστεί η εισήγηση της επιτροπής και στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό.
Ερωτηθείς σχετικά από τον «Π» ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΗ στο Δ.Σ. επιχείρησης, Παντελής Καραλευθέρης, δήλωσε ότι η επιτροπή που ορίστηκε για τη διερεύνηση των ζημιών και τη σύνταξη προϋπολογισμού του κόστους πιθανής  αποκατάστασης στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας παρουσιάζει στο Συμβούλιο Διεύθυνσης και στο Δ.Σ. της επιχείρησης τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία του πορίσματος, δεν είναι αυτή που αποφαίνεται για το τι θα γίνει. «Η όποια απόφαση θα ληφθεί από την ηγεσία της ΔΕΗ μετά την παρουσίαση της εισήγησης της επιτροπής στον πρόεδρο της επιχείρησης Α. Ζερβό». Επισήμανε μάλιστα πως «πριν το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας δεν πρόκειται να έχουμε οριστική απόφαση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, πριν δηλαδή ενημερωθεί αναλυτικά ο πρόεδρος της ΔΕΗ και το Δ.Σ. της επιχείρησης.»
Ο κ. Καραλευθέρης σημείωσε επίσης ότι «το σημαντικό στοιχείο δεν είναι το όποιο οικονομικό μέγεθος της αποκατάστασης των ζημιών για την επαναλειτουργία τουλάχιστον της 3ης μονάδας του σταθμού, αλλά το εάν θα υπάρξει απόσβεση της επένδυσης στο μικρό χρόνο λειτουργίας που έχει μπροστά του ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Όπως και το να υπάρχει πολιτική βούληση για τη λειτουργία του σταθμού. «Το σημαντικό είναι να παρθεί μια πολιτική απόφαση που θα λέει ότι πρέπει να  αποκατασταθεί η μονάδα για να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια, για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, για να μη θιγούν οι υπογεγραμμένες συμβάσεις της ΔΕΗ με εργολάβους και οι θέσεις εργασίας στους εργολάβους και για να υπάρξει διασφάλιση της τροφοδοσίας της τηλεθέρμανσης της πόλης της Πτολεμαΐδας.» Από εκεί και μετά, πρόσθεσε, εάν δηλαδή υπάρξει η απόφαση για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία της 3ης μονάδας, θα χρειαστεί να εξεταστούν άλλα ζητήματα πλέον, όπως ο τρόπος ανάθεσης του έργου της αποκατάστασης. «Αλλά αυτά είναι ζητήματα που θα εξεταστούν αφού υπάρξει η πολυπόθητη απόφαση για επαναλειτουργία του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας», σημείωσε ο κ. Καραλευθέρης.
Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που συνέλλεξε ο «Π», το κόστος αποκατάστασης των ζημιών στο κοντρόλ της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας προϋπολογίζεται σε 1,8 εκατομ. ευρώ περίπου, ενώ ο χρόνος αποκατάστασης θα πάρει τουλάχιστον 3-4 μήνες. Τα στοιχεία αυτά, και όχι μόνο, καλείται πλέον να ζυγίσει η ηγεσία της ΔΕΗ και με την κατάλληλη πολιτική ώθηση να λάβει την πολυπόθητη για την περιοχή μας απόφαση να προχωρήσει στην αποκατάσταση και την επαναλειτουργία τουλάχιστον της 3ης μονάδας του σταθμού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: