DEH

DEH

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Αλουμίνιον: Στα Άκρα η Διαμάχη με τη ΔΕΗ- Προσφυγή στην ΡΑΕ

Οξύνεται η διαμάχη ΔΕΗ-Αλουμίνιον, με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις. Στην απόφαση της ΔΕΗ να δώσει, στις 2 Ιανουαρίου, εντολή στον ΑΔΜΗΕ για την απενεργοποίηση των μετρητών φορτίου της Αλουμίνιον, η τελευταία απάντησε με αίτηση προς τη ΡΑΕ, στις 12 Ιανουαρίου, για τη λήψη προσωρινών μέτρων. Το «μπαλάκι» της διαμάχης βρίσκεται πλέον στο Ρυθμιστή, ο οποίος έχει ενεργοποιήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα τις προβλεπόμενες διαδικασίες, σε μια προσπάθεια να δοθεί συνολική λύση στο θέμα αυτό.
Η Αλουμίνιον δεν προσήλθε να υπογράψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την τελευταία έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, σε αντίθεση με τη Λάρκο. Η εταιρία επιμένει στη θέση της, ότι οι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ θα πρέπει να έχουν αφετηρία την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που έδωσε η διαιτησία, την οποία, μάλιστα, (τιμή) θεωρεί ως market price. Επιπλέον, το πλαίσιο τιμολόγησης που παρέχει η ΔΕΗ στην υψηλή τάση, συμπεριλαμβανομένων και των εκπτώσεων από τις αρχές του προηγούμενου έτους, προκαλεί ενστάσεις από την πλευρά της Αλουμίνιον, καθώς δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη η θέση της Κομισιόν, εάν αποτελούν ή όχι κρατικές ενισχύσεις. Δεν επιθυμεί, με άλλα λόγια, να βρεθεί υπόλογη, στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες καταλήξουν ότι είναι κρατική ενίσχυση. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr, η Αλουμίνιον αποφάσισε να μην συμπαραταχθεί με τις υπόλοιπες μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες υπέγραψαν ή προτίθενται να υπογράψουν σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τη ΔΕΗ.
Ωστόσο, καθώς η Δημόσια Επιχείρηση, υποχρεώθηκε μετά την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, καθ’ υπόδειξη του βασικού μετόχου, που είναι το δημόσιο, να προχωρήσει τις διαδικασίες για την απενεργοποίηση των μετρητών της Αλουμίνιον, η τελευταία προσέφυγε στη ΡΑΕ, ενώ εξετάζει και επιπλέον μέτρα, για την άμυνα της, προς άλλους θεσμικούς φορείς, χωρίς να αποκλείεται και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η ΡΑΕ, κατά την τελευταία ολομέλεια της, αποφάσισε να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κώδικα Συναλλαγών, για να εξετάσει το αίτημα της Αλουμίνιον. Έτσι, απηύθυνε πρόσκληση προς τη ΔΕΗ, να παραθέσει τα δικά της επιχειρήματα για το όλο θέμα, κάτι το οποίο δεν είναι βέβαιο εάν θα γίνει εντός της εβδομάδας, καθώς θα χρειασθεί η ανάλογη προετοιμασία. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ τίθεται και η απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, η οποία απαιτεί, όπως επισημαίνεται, πολύ προσεκτική ανάγνωση. Η αναφορά σε έκτακτες εκπτώσεις προς την υψηλή τάση, με βάση την απόφαση της γενικής συνέλευσης της 28/2/2014 και οι οποίες θα εξακολουθήσουν να ισχύουν προσωρινά έως ότου συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τα νέα ΑΔΙ, τη διακοψιμότητα και την αντιστάθμιση, δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς, καθώς «ρίχνουν νερό στο μύλο» της Κομισιόν, που δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν είναι κρατικές επιδοτήσεις ή όχι.
Επί της ουσίας φαίνεται, με τα δεδομένα αυτά, ότι άλλο ένα περιστατικό στη χρονίζουσα διαμάχη ΔΕΗ-Αλουμίνιον, για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, ανάγεται τώρα σε υπόθεση νομικής φύσεως, με τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδιώκουν να μετακυλήσουν την ευθύνη στη μεριά του άλλου. Η ΔΕΗ, οχυρωμένη πίσω από την υπόδειξη του βασικού μετόχου, υποστηρίζει ότι δεν μπορούσε να πράξει αλλιώς, παρά να δώσει εντολή για την απενεργοποίηση των μετρητών της Αλουμίνιον, διότι αλλιώς κινδύνευε να διωχθεί για απιστία έναντι των μετόχων της. Η Αλουμίνιον, επικαλούμενη την απόφαση της διαιτησίας, αλλά και το ανοικτό θέμα του χαρακτηρισμού των εκπτώσεων ως κρατικών επιδοτήσεων, στρέφεται στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, για να βρει το όποιο δίκιο της. Η ΡΑΕ, που εν τέλει καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, στο πλαίσιο της περιρρέουσας πολιτικής κατάστασης.
Σε κάθε περίπτωση, πηγές της αγοράς που μίλησαν στο energia. gr, επισημαίνουν ότι το θέμα αυτό δεν εξαντλείται στη διαμάχη ΔΕΗ-Αλουμίνιον, αλλά αφορά στο σύνολο της αγοράς. Για να σημειώσουν με νόημα, ότι η λέξη «εκπτώσεις» προς την υψηλή τάση, που αναγράφηκε στην απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, δεν αποκλείεται να ανοίγει «παραθυράκι» για την εν δυνάμει ακύρωση τους.

της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου http://www.energia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: