DEH

DEH

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Πάνω από τις 800 μονάδες με «οδηγό» την ΔΕΗ

Πάνω από τις 800 μονάδες με «οδηγό» την ΔΕΗ
Επιθετικότεροι έγιναν οι αγοραστές από τις 4:00 μμ και μετά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ και οι τραπεζικοί τίτλοι κατάφεραν να περιορίσουν τις προηγούμενες απώλειες τους, δείγμα πως οι πρωινές ρευστοποιήσεις εκτονώθηκαν στον μεγαλύτερό τους βαθμό.
Στα νέα της ημέρας πέρα βέβαια από τα συνηθισμένα διεθνή ρεπορτάζ για τις επικείμενες εκλογές, θέση λαμβάνει η απόφαση της διοίκησης της MIG να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η κίνηση προκάλεσε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τον τίτλο, που έφρασε ενδοσυνεδριακά το +19%, υποστηρίζοντας έτσι και την αντίδραση του Γενικού Δείκτη.
 
Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 811 μονάδες με άνοδο της τάξεως του 2,68% ενώ ο τζίρος ήταν μέτριος στα 54 εκατ. ευρώ. «Μοχλός» της ανοδικής κίνησης ήταν ο τίτλος της ΔΕΗ και της MIG ωστόσο η εικόνα θα ήταν σαφώς καλύτερη αν υπήρχε και η στήριξη των τραπεζικών μετοχών.
 
Η εικόνα χαρακτηρίζετε μεικτή μια και όπως προαναφέρθηκε οι μη τραπεζικοί τίτλοι βρίσκουν αγοραστικό ενδιαφέρον για να κρατηθούν σε θετικό έδαφος, με την συνηθισμένη υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα να παραπέμπει σε στάση αναμονής από τους ενεργούς brokers και traders.

Ρόλο βέβαια στην συμπεριφορά των τραπεζών παίζε και το report της Morgan Stanley σύμφωνα με το οποίο ο οίκος περιόριζε αισθητέ τις τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές. Συγκεκριμένα ο οίκος μείωσε την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 0,55 ευρώ από 0,8 ευρώ (-32%) της Eurobank στα 0,2 ευρώ από 0,32 ευρώ (-39%) και της Πειραιώς στα 0,96 ευρώ από 1,5 ευρώ (-36%).

Οπός έχει επισημαίνει από νωρίς το reporter.gr μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος εβδομάδα ξεκινά για το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατά την οποία από την μια μεριά το πολιτικό ρίσκο θα συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του στο εσωτερικό και από την άλλη η απόφαση της ΕΚΤ για μόχλευση του ευρώ θα εντείνει την μεταβλητότητα των μεγάλων αγορών.

Έμπειροι διαχειριστές πάντως έλεγαν το Σαββατοκύριακο πως μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες θα διαπιστώσουμε τις πραγματικές αντοχές των Blue Chips και κυρίως των τραπεζικών, ενώ δεν απέκλειαν και ευκαιρίες για βραχυπρόθεσμα κέρδη αν πραγματοποιηθεί νέο «άδειασμα» των μετοχών.

Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως η βάση του ΧΑ ως αυτή την ώρα, δεν είναι χαμηλότερη των 750 μονάδων και βασίζουν την άποψή τους στο ότι αφού δεν είδαμε χαμηλότερα επίπεδα καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, όσοι εξακολουθούν να διατηρούν μεγάλες θέσεις στις Ελληνικές μετοχές προφανώς δεν περιμένουν την τελευταία στιγμή για να τις ρευστοποιήσουν, τουλάχιστον επιθετικά.

Αυτό βέβαια καθόλου δεν σημαίνει πως η εικόνα θα είναι ήρεμη μια και οι ενεργοί παίκτες είναι επαγγελματίες του trading και σε αυτή την κερδοσκοπική τακτική συνήθως κερδισμένος ή λιγότερο χαμένος είναι αυτός που κινείται πρώτος και προς τις δυο κατευθύνσεις (short ή long).

Επιπροσθέτως το επιμέρους πρόβλημα λέγεται «τραπεζικά χαρτιά» μια και οι εξέλιξη της προσφυγής στον ELA και η γενικότερη αναστάτωση που επικρατεί στην οικονομία κάνουν τους κατόχους τραπεζιών μετοχών κάπως πιο επιφυλακτικούς με αποτέλεσμα εδώ οι ρευστοποιήσεις να είναι ικανές να ανακόπτουν την όποια τάση αντίδρασης.

ΠΗΓΗ http://www.reporter.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: