DEH

DEH

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Κάτω από τα 60 ευρώ η ΟΤΣ με τις λιγνιτικές μονάδες στο 42%

Κάτω από τα 60,00 €/MWh ο εβδομαδιαίος μέσος όρος της Ο.Τ.Σ. για πρώτη εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά. Πιο συγκεκριμένα η Ο.Τ.Σ. έκλεισε στα 59,15 €/MWh για το επταήμερο που μας πέρασε, χαμηλότερα κατά 4,20% σε σχέση με την προηγούμενη ανάλυση μας. Κύρια αιτία η χαμηλή Ζήτηση για την εποχή λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών (ήπιες θερμοκρασίες) η οποία διαμορφώθηκε στα 6.250 MW σε ωριαίο μέσο όρο κατά το προηγούμενο επταήμερο αποδυναμωμένη κατά 5,31%. Σημαντική βαρύτητα είχε βεβαίως το Σαββατοκύριακο όπου το Σάββατο έκλεισε η τιμή στα 55,30 €/MWh και την Κυριακή στα 51,62 €/MWh και εύλογα 'τράβηξαν' προς τα κάτω τον εβδομαδιαίο μέσο όρο. Στο μίγμα καυσίμου παρατηρούμε τα Λιγνιτικά εργοστάσια να καλύπτουν το 42% της Ζήτησης, λειτουργώντας όμως με κάποια προβλήματα, είτε χαμηλής φόρτισης (συγκρότημα Καρδιάς), είτε βλαβών (Αμύντεο Ι και Μεγαλόπολη ΙΙΙ). Από την άλλη μεριά οι εισαγωγές ενισχύθηκαν και καλύπτουν το 24% της Ζήτησης και ειδικά για την Κυριακή πολλές ώρες να διαμόρφωσαν τις τιμές οι εισαγωγές από την Ιταλία.
Οι Α.Π.Ε. συνεχίζουν σχετικά μέτρια με ποσοστό κάλυψης στο 14%, ενώ οι Μονάδες Φυσικού Αερίου (οι οποίες έχουν ρίξει τις τιμές που προσφέρουν την ενέργεια τους λόγω χαμηλότερου κόστους καυσίμου) κατέχουν ένα μερίδιο αγοράς στο 16% για το προηγούμενο επταήμερο και πάντα σε επίπεδο Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (Η.Ε.Π.).
Μπορείτε να δείτε εδώ την εξέλιξη της Οριακής Τιμής Συστήματος (Ο.Τ.Σ.)
Αγορά ρύπων
Εξαιρετικά έντονες διακυμάνσεις σε μικρό χρονικό ορίζοντα (από μέρα  σε μέρα) στην Αγορά Ρύπων και αυτό εξ' αιτίας όχι μόνο φημών αλλά  και ψηφισμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι φήμες πως ο  Μηχανισμός Αυτόματης Σταθεροποίησης της Αγοράς  (MSR) θα  μπορούσε νε ξεκινήσει και πριν το 2021 έδωσε ώθηση στους  αγοραστές και συνεπώς στα μέσα της εβδομάδας (Τετάρτη 21/1) η Spot τιμή σκαρφάλωσε στα 7,29 €/τ. Την αμέσως επόμενη ημέρα όμως ένα  αποτυχημένο ψήφισμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμαινε απόρριψη  του MSR και η Αγορά διόρθωσε βίαια στα 6,76 ε/τ. Το Ρυθμιστικό ρίσκο  όπως καταλαβαίνουμε συνεχίζει να είναι μεγάλο, εξ' ου και οι  προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών παρακινδυνευμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: