DEH

DEH

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Προς Νέα Παράταση για την Πώληση του ΑΔΜΗΕ

Και νέα παράταση, πέραν του Νοεμβρίου, φαίνεται ότι θα πάρει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με άριστες πληροφορημένες πηγές του energia. gr, οι υποψήφιοι επενδυτές έλαβαν μόλις προχθές τα προσχέδια της Σύμβασης Αγοραπωλησίας και της Συμφωνίας μετόχων (μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του δυνητικού επενδυτή) επί των οποίων θα καταθέσουν τα σχόλια και τις απόψεις τους. Καθώς αυτή η διαδικασία εκτιμάται ότι δεν είναι δυνατόν, εκ των πραγμάτων, να ολοκληρωθεί ως τα τέλη του Νοεμβρίου, αναμένεται να ζητηθεί νέα παράταση του χρόνου για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, η οποία και θα δοθεί.
Η κυβέρνηση, διά στόματος του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, επιδιώκει η εξαγορά του ΑΔΜΗΕ να κλείσει ως τα τέλη του χρόνου. Ο κ. Παπαγεωργίου, ερωτηθείς χθες στο συνέδριο του ΕΒΕΑ για τα χρονοδιαγράμματα των αποκρατικοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα, ανέφερε ότι η διαδικασία για την πώληση του ΑΔΜΗΕ προχωρά σχεδόν κανονικά, με διαφοροποίηση ενός μηνός από τον αρχικά διατυπωμένο στόχο και ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους.
Ωστόσο, με δεδομένο το γεγονός ότι η διαδικασία του due diligence διήρκεσε περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο, με συνέπεια να δοθεί μια πρώτη παράταση ενός μηνός, από τον Οκτώβριο στα τέλη Νοεμβρίου, για τις δεσμευτικές προσφορές και επιπλέον, το γεγονός ότι οι υποψήφιοι επενδυτές έλαβαν μόλις τώρα τα σχέδια των συμβάσεων αγοραπωλησίας, θεωρείται εύλογο να ζητήσουν και νέα παράταση, καθώς είναι νομικά κείμενα τα οποία θα απαιτήσουν ικανό χρόνο για να μελετηθούν. Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το 66% του ΑΔΜΗΕ πηγαίνει για το Δεκέμβριο και σε αυτήν την περίπτωση η αξιολόγηση και η επιλογή παραπέμπεται για τους πρώτους μήνες του 2015, εφόσον δεν υπάρξουν άλλου είδους εμπλοκές.
Το ΥΠΕΚΑ, εξάλλου, φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει στο ενδιάμεσο διάστημα και πριν από την ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΑΔΜΗΕ, τη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα απαλλαχθεί ο Διαχειριστής της Μεταφοράς από την είσπραξη όλων των πόρων που κατευθύνονται στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ, αρμοδιότητα που θα αναλάβει πλέον ο ΛΑΓΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΕΚΑ, τώρα ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες της σχετικής τροπολογίας, η οποία θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή. Η κίνηση αυτή γίνεται για να απαλλαγεί ο ΑΔΜΗΕ από επισφάλειες ενόψει της πώλησης του και αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους υποψήφιους επενδυτές.
Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ παρουσίασε χθες στο συνέδριο του ΕΒΕΑ για την ανάπτυξη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Γιαρέντης. Όπως ανέφερε, έχουν προγραμματισθεί για την επόμενη δεκαετία επενδύσεις ύψους 2,5 δις. ευρώ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης. Ο κ. Γιαρέντης εκτίμησε σε 100 εκατ. ευρώ ετησίως την εξοικονόμηση από την κατάργηση της λειτουργίας των πετρελαϊκών σταθμών στις Κυκλάδες, που θα γίνει εφικτή μετά τη διασύνδεση τους με το ηπειρωτικό σύστημα. Σήμερα το ποσό αυτό επιβαρύνονται οι καταναλωτές μέσω των ΥΚΩ. Με βάση αυτό το ποσό και το προϋπολογισμένο κόστος της επένδυσης ο ίδιος υποστήριξε ότι θα επιτευχθεί απόσβεση της σε δυόμισι χρόνια. Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση της Κρήτης ο κ. Γιαρέντης διατύπωσε την εκτίμηση ότι το έργο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2016, για να ολοκληρωθεί το 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια: