DEH

DEH

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ζερβός: Έτσι θα γίνει η πώληση του ΑΔΜΗΕ

zervos   Τη διαβεβαίωση ότι θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από την κοινοτική οδηγία και στο χρονοδιάγραμμα και στις διαγωνιστικές διαδικασίες και θα διασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου έδωσαν τόσο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου, όσο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σχετικά με το σχέδιο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για ξεπούλημα σε ιδιωτικά συμφέροντα, της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ο κ. Ζερβός αντέτεινε ότι «πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαχωρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ηλεκτρικής
ενέργειας ενώ σε πέντε τουλάχιστον δεν υπάρχει δημόσιος έλεγχος».
Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες περί πώλησης του ΑΔΜΗΕ έναντι πινακίου φακής τονίζοντας ότι «δεν προκύπτουν από πουθενά οι ισχυρισμοί ότι το τίμημα για την περιουσιακή του αξία είναι 8 δισ. ευρώ».
«Η επίσημη εκτίμηση για την πάγια περιουσιακή αξία του ΑΔΜΗΕ είναι 1 δισ. 534 εκ ευρώ και με βάση αυτήν γίνονται οι υπολογισμοί», τόνισε. Πρόσθεσε δε, ότι τα χρήματα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, αν και όπως είπε, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί σε κυβερνητικό επίπεδο, «προφανώς θα πάνε για να βοηθήσουν τα νέα επενδυτικά προγράμματα στα δίκτυα της χώρας».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, διευκρίνισε ότι το κείμενο της σύμβασης που θα υπογραφεί, θα διέπεται από το ελληνικό δίκαιο, ενώ εξήγησε αναλυτικά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Η πρώτη φάση, όπως είπε, αφορά την προεπιλογή των επενδυτών ενώ η αξιολόγηση των ενδιαφερομένων θα γίνει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια για να μπορέσουν να περάσουν στη δεύτερη φάση.
Αφού κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές, όπως εξήγησε, θα υπογράψουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας και μετά θα λάβουν πρόσβαση σε τεχνικά οικονομικά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, στα κριτήρια της προεπιλογής συμπεριλαμβάνεται η προσωπική χρηματοοικονομκή και τεχνική ικανότητα του υποψήφιου επενδυτή.
Όπως ανέφερε, δεν πρέπει να υπάρχει σε βάρος του ενδιαφερόμενου καταδικαστική απόφαση για την επαγγελματική του δράση ενώ πρέπει να αποδείξει ότι πληρεί τα χρηματοοικονομικά και τεχνικά κριτήρια και ότι διαθέτει οικονομική επιφάνεια για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.
Συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση δε αδυναμίας εκπλήρωσης των όρων και των δεσμεύσεων του ο επενδυτής θα είναι υπόλογος στη ΔΕΗ.
Ακόμα, σημείωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση στα τεχνικά κριτήρια είναι η εμπειρία 3 ετών εντός των πέντε τελευταίων ετών, στη λειτουργία δικτύων μεταφοράς ενέργειας ή στη συντήρηση υποδομών δικτύων, την οποία πρέπει είτε ο ίδιος να την κατέχει είτε ένα μέλος της σύμπραξης με συμμετοχή όμως 10% τουλάχιστο.
Διευκρίνισε πάντως, ότι ενδιαφερόμενος δεν θα υποχρεούται να τηρεί αυτά τα τεχνικά κριτήρια μόνο στη περίπτωση που δεσμευτεί ότι θα παραχωρήσει στο δημόσιο την λειτουργία του ΑΔΜΗΕ για τουλάχιστο πέντε χρόνια.
Αποσαφηνίσεις πάντως, σε αρκετά ερωτήματα που όπως είπε προκύπτουν από την πρόσκληση ενδιαφέροντος, ζήτησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας.
Μεταξύ άλλων ο κ. Γκόκας επεσήμανε ότι:
- Στο σχέδιο πρόσκλησης ενδιαφέροντος δεν αναφέρεται ότι ο διαχειριστής δεν θα είναι παραγωγός.
- Σε ότι αφορά τα τεχνικά κριτήρια δεν διασφαλίζεται η εμπειρία στην διαχείριση μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
- Αλλοιώνονται οι όροι του διαγωνισμού καθώς δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχει κάποιος ενώ δεν τηρεί τα τεχνικά κριτήρια μόνο με τον όρο να το παραχωρήσει για πέντε χρόνια στο δημόσιο.
- Δημιουργούνται αμφιβολίες κατά πόσο διασφαλίζεται η απαιτούμενη χρηματοοικονομική επάρκεια του υποψήφιου επενδυτή.
- Δεν είναι ξεκάθαρο, με ποιο τρόπο διαπιστώνεται η δυνατότητα του επενδυτή για εξεύρεση κεφαλαίων και πως προκύπτει η χρηματοοικονομική του επάρκεια.
- Είναι ασαφές το θέμα της επιβολής ρητρών, σε περίπτωση που δεν διασφαλίζονται τα κεφάλαια ή δεν τηρούνται οι όροι της σύμβασης.
- Δεν έχει υποβληθεί αξιόπιστο οργανόγραμμα για το υφιστάμενο προσωπικό του ΑΔΜΗΕ και δεν καταγράφονται οι υποχρεώσεις στη σύμβαση αγοραπωλησίας.
- Δεν υπάρχουν ειδικοί όροι και δεν διασφαλίζονται οι ρήτρες για την υποχρέωση του επενδυτή ούτε στα ποσοστά απόδοσης ούτε για την σταθερή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για κυβερνητική επιλογή στην διαμόρφωση ενός εν ψυχρού σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ τονίζοντας ότι ούτε η Τρόικα το επιβάλλει ούτε καμία μνημονιακή υποχρέωση ή κοινοτική οδηγία.
«Εμείς καταψηφίσαμε και καταγγείλαμε την κυβερνητική επιλογή για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και είμαστε κάθετα αντίθετοι. Θα παρακολουθήσουμε όμως το θέμα γιατί ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις δεν μυρίζουν καλά» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης .
«Προσωπικά είχα εκφράσει ενδοιασμούς για την πώληση του ΑΔΜΗΕ γιατί και εγώ θα προτιμούσα το δίχτυ μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας να έχει τον έλεγχο το δημόσιο με 51% των μετοχών, χωρίς όμως επιβάρυνση στην οικονομία και στους καταναλωτές. Αν μπορείτε να καταθέσετε πρόταση να το κάνετε διαφορετικά οι κραυγές δεν αφορούν κανένα», αντέτεινε από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου υποστήριξε ότι, «η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι σαφώς μνημονιακή υποχρέωση», ενώ διαβεβαίωσε ότι τόσο για την μετοχοποίηση της ΔΕΗ όσο και του ΑΔΜΗΕ, εφαρμόζεται απαρέγκλιτα ότι ισχύει στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
«Από τη στιγμή που είμαστε μέλος της ΕΕ σαφώς υπάρχει υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας. Τα πάντα είναι υπό την γνώση και την έγκριση της ΕΕ. Ότι άλλο προτείνεται είναι εκτός λογικής», τόνισε ο κ. Ασημάκης.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, σημείωσε ακόμα ότι ο διαχειριστής θα πρέπει να καταθέσει όχι μόνο την επιταγή με το αντίτιμο της αγοράς, αλλά ένα πλήρες business plan , βάσει των κανόνων που προβλέπονται από την ΕΕ, το οποίο θα ελεγχθεί από τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ.
«Όποιος υποψήφιος επιλεγεί πρέπει να έχει την πιστοποίηση τόσο από την ΡΑΕ όσο και από την ΕΕ ενώ το ελληνικό δημόσιο με το 34% των μετοχών που θα έχει στην εταιρεία , θα ελέγχει κατά πόσο τηρούνται οι όροι», επεσήμανε ο κ. Ασημάκης.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες η Ραχήλ Μακρή, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χαρίζει 8 δισ. ευρώ σε κομματικούς φίλους» και ότι «εξυπηρετεί μόνο ιδιωτικά συμφέροντα και τίποτα άλλο».
Έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού χαρακτήρισε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, δηλώνοντας ότι το κόμμα του είναι κάθετα αντίθετο και ζήτησε να σταματήσει κάθε διαδικασία που παραδίδει στα μονοπώλια δημόσιες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, έκανε λόγο για κυβερνητικό σχέδιο «σαλαμοποίησης» της ΔΕΗ που θα δώσει προίκα σε ιδιωτικά συμφέροντα, «τις μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, 7 ορυχεία λιγνίτη καθώς και δύο εκατομμύρια πελάτες».

«Οι δεσμεύσεις και τα αντισταθμιστικά οφέλη φαίνεται ότι είναι ψηλά γράμματα για το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ», σημείωσε η Νίκη Φούντα από την ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας παράλληλα ότι στους όρους δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για μείωση του κόστους παραγωγής.
Την αντίθεση της εξέφρασε και στην 3ετή εμπειρία που ορίζεται στα τεχνικά κριτήρια, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτα χαμηλό το ποσοστό 10% για να μπορέσει κάποιος να συμπράξει σε μεγάλο έργο.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι γιατί δεν είναι ούτε καν ιδιωτικοποίηση αλλά ξεπούλημα του ενεργειακού αγαθού της χώρας. Οι συνέπειες δε από το σπάσιμο της ΔΕΗ», θα είναι καταστροφικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.
Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Πάρις Μουτσινάς, υποστήριξε ότι ενώ δεν υπάρχει καμία μνημονιακή υποχρέωση, «η κυβέρνηση επικαλούμενη την τρόικα, εξυπηρετεί συμφέροντα ιδιωτών με φωτογραφικές διατάξεις, πουλώντας τον ΑΔΜΗΕ έναντι πινακίου φακής».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου υποστήριξε ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό θέμα και το κόμμα της αρνείται την πώληση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Παράλληλα, χαρακτήρισε έγκλημα το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για την μικρή ΔΕΗ και με το οποίο όπως είπε πωλείται ο ορυκτός πλούτος της χώρας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βλάχος, σημείωσε ότι το σχέδιο που κατέθεσε η ΔΕΗ και ενημερώθηκαν τα μέλη της θα είναι οδηγός για να διαμορφώσουν και την τελική πρόταση τους την οποία και θα καταθέσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: