DEH

DEH

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Πως εκτοξεύθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς ΔΕΗ κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ

Ντόμινο χρεών και ελλειμμάτων στην αγορά ενέργειας, που βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο κόκκινο, αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων προς… όλους, έχουν διογκωθεί και πάλι επικίνδυνα, με τα φέσια των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ να πλησιάζουν το 1,5 δισ. ευρώ.
 
Τα στοιχεία είναι των αρχών Μαρτίου και δείχνουν πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών, και μικρών ή μεγαλύτερων επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ από 1,3 δισ. ευρώ το 2013, πλησιάζουν πλέον στο 1,5 δισ. ευρώ.
 
Το 50% και πλέον απ’ αυτά, κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ το έχει μετακυλήσει ως ληξιπρόθεσμες οφειλές αφενός στον υπό ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ, αρμοδιότητά του οποίου μεταξύ άλλων είναι να συλλέγει και να αποδίδει όλες σχεδόν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ, τέλος λιγνίτη, χρέωση χρήσης συστήματος), και αφετέρου στον λειτουργό της αγοράς (ΛΑΓΗΕ).
 
Ενώ δηλαδή μέχρι πέρυσι, η ΔΕΗ μετακύληε το 25% με 30% των ληξιπρόθεσμών οφειλών της προς ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ (σσ :400 εκατ. ευρώ από τα 1,3 δισ. ευρώ), όσο τα περιθώρια ρευστότητας περιορίζονται, τόσο το ποσοστό αυτό αυξάνεται, και έχει φτάσει να αντιπροσωπεύει το 50% από τα συνολικά της φέσια.
 
Μόνο στον ΑΔΜΗΕ χρωστά 550 εκατ. ευρώ
 
Το ανησυχητικό είναι πως τα φέσια αυτά των 800 εκατ. ευρώ, παρουσιάζουν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τεράστια αύξηση έναντι του Ιανουαρίου του 2014.
 
Μόνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ φτάνουν πλέον τα 550 εκατ. ευρώ. Σαν αποτέλεσμα, τα φέσια αυτά, μετακυλίονται από τον ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ τόσο προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, όσο και προς μια σειρά λογαριασμών όπως αυτός των ΑΠΕ το έλλειμμα του οποίου διογκώνεται ασταμάτητα.
 
Έτσι, τα 250 εκατ. ευρώ από τα 800 εκατ. ευρώ, έχουν μετακυλιστεί από τους ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ ως ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς (σσ: που με τη σειρά τους χρωστούν 250 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ), και τα υπόλοιπα 550 εκατ. ευρώ ως φέσια προς τους λογαριασμούς που αφορούν ρυθμιζόμενες χρεώσεις, με πρώτο και καλύτερο εκείνο των ΑΠΕ, ακολουθούμενο από το τέλος λιγνίτη, κ.ό.κ.
 
Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο τα χρέη της ΔΕΗ για ΕΤΜΕΑΡ φτάνουν πλέον τα 250 εκατ. ευρώ.
 
Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ έχει φτάσει στο 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμο. Μέρος του ελλείμματος αυτού (γύρω στα 500 εκατ. ευρώ) εκτιμάται ότι θα καλυφθεί με το κούρεμα των φωτοβολταικών. Αν το κούρεμα δεν επαρκέσει, θα υπάρξει αύξηση στο Τέλος ΑΠΕ.
 
Εκεί που ποντάρει η ΔΕΗ για να βελτιώσει τη ρευστότητά της, εκτός από την αναζήτηση κεφαλαίων στο εξωτερικό (προτίθεται να αντλήσει προσεχώς κεφάλαια 300-500 εκατ. ευρώ), είναι ότι τον Απρίλιο τελειώνει η χρέωση στους λογαριασμούς του ΕΕΤΗΔΕ.
 
Τον Απρίλιο θα έχουν αποσταλεί και οι τελευταίοι λογαριασμοί που θα περιέχουν το ΕΕΤΗΔΕ, με την εταιρεία να ευελπιστεί ότι θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το δραστικό περιορισμό των ανοιγμάτων και τη βελτίωση των χρηματοροών της. Διαφορετικά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: