DEH

DEH

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Βουλγαρία: Απαιτεί την επιστροφή επιδοτήσεων από τις εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

Να επιστρέψουν 318 εκατ. λέβ (160 εκατ. ευρώ περίπου) από κρατικές επιχορηγήσεις, αλλιώς οι άδειες πώλησης ηλεκτρισμού που έχουν θα ανακληθούν, ζήτησε η Βουλγαρία από την τσεχική CEZ AS και τις αυστριακές EVN AG (EVN) Αυστρίας και Energo - Pro AS.
Η Επιτροπή Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων της Βουλγαρίας ζήτησε από τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να κάνουν τις πληρωμές προς την κρατική Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (NEK) μέχρι σήμερα ή να αντιμετωπίσουν «νομικά μέτρα».
« Η ρυθμιστική αρχή έχει αρχίσει συζητήσεις με τις τέσσερις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για να λύσει το πρόβλημα και να αποτρέψει μία στάση πληρωμών του συνολικού ενεργειακού συστήματος» δήλωσε η Kristina Tabaková, εκπρόσωπος της ρυθμιστικής αρχής. «Θα σχολιάσω περαιτέρω βήματα μετά τη λήξη της  προθεσμίας» πρόσθεσε η κα. Tabaková.
Ο υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας Dragomir Stoynev είπε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την διαδικασία ανάκλησης της άδειας για τις τρεις διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας και θα παραπέμψει την υπόθεση στο γραφείο του επικεφαλής εισαγγελέα, εκτός εάν πληρώσουν , ανέφερε η εφημερίδα Capital.
Μείωση της τιμής
Όπως μεταδίδει το Balkans, η Σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βουλγαρίας, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της μετά τις εκλογές τον Μάιο, προχώρησε σε μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά μέσο όρο 4,4 τοις εκατό τον Αύγουστο, καθώς οι υψηλοί λογαριασμοί των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας προκάλεσαν δημόσιες διαμαρτυρίες και ήταν η αιτία της ανατροπής της προηγούμενης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.
Η μείωση των τιμών δημιουργεί ζημίες στο Εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και αναγκάζει την CEZ , την EVN και την Energo - Pro να μειώσουν τις επενδύσεις.
Η CEZ, η οποία ελέγχει τις εταιρείες ενέργειας που εξυπηρετούν την Πρωτεύουσα Σόφια και από κοινού αντιπροσωπεύουν το 41% των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας, δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της , δήλωσε η εκπρόσωπος της Barbora Pulpanova.
Η απαίτηση των βουλγαρικών αρχών να επιστραφούν οι επιδοτήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι «λογική» και έχει πολιτικά κίνητρα, συμπληρώνει η κα. Pulpanova
Η EVN σε δήλωση της υποστηρίζει ότι η εταιρεία κάνει τις μηνιαίες πληρωμές της προς την ΝΕΚ τακτικά και εγκαίρως. Η EVN εξυπηρετεί 1,5 εκατ. πελάτες στο Πλόβντιβ και την Στάρα Ζαγόρα στη νότια Βουλγαρία.
Η δημόσια κατακραυγή για την κατάσταση της οικονομίας και των περικοπών των δαπανών του προηγούμενου έτους επηρέασε και την ενεργειακή πολιτική με την έναρξη ερευνών του εισαγγελέα εναντίον της CEZ, της EVN και της Energo - Pro η οποία κατέληξε σε πρόστιμα. Η Ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βουλγαρίας κινήθηκε επίσης για την ακύρωση της άδειας διανομής της CEZ το 2013 αλλά τελικά απέσυρε την πρόταση, όταν άλλαξε η κυβέρνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: