DEH

DEH

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ρεύμα στην Τουρκία θα πουλά η ΔΕΗ

Τα σχέδια και η ευνοϊκή συγκυρία για το άνοιγμα στη γείτονα
Από τον Χάρη Φλουδόπουλο www.capital.gr


Έτοιμοι για το λανσάρισμα της νέας ΄ εταιρείας που θα δραστηριοποιηθεί στο διασυνοριακό εμπόριο ενέργειας στην Τουρκία είναι οι επιτελείς της ΔΕΗ. Το στίγμα έδωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της εταιρείας, Αρθ. Ζερβός, ο οποίος χαρακτήρισε «στρατηγικό» το άνοιγμα της εταιρείας όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά συνολικά στα Βαλκάνια.

Η ιδιαιτερότητα του ανοίγματος στη γειτονική χώρα, ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι η PPC Turkey θα είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, σε αντίθεση με τα άλλα ανοίγματα της εταιρείας σε χώρες όπως η Βουλγαρία ή το Κόσοβο, όπου έχει επιλεγεί η λύση των joint ventures με άλλους εταίρους, όπως την
αμερικανική Blackstone ή την ελβετική Alpiq.

Μάλιστα, το αρχικό πλάνο για διείσδυση στη γειτονική χώρα περιλάμβανε και τοπικό εταίρο, καθώς το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε στην τοπική αγορά ηλεκτρισμού μέχρι πρόσφατα υπαγόρευε τη σύναψη συνεργασίας με τουρκική εταιρεία.

Ωστόσο, η σχετική διάταξη καταργήθηκε, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία εταιρείας 100% θυγατρικής της ΔΕΗ.

Το timing, πάντως, για το άνοιγμα στη γειτονική χώρα χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικό: Η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης, παρουσιάζει πλεόνασμα παραγωγικής ισχύος.

Προ κρίσης, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας βρισκόταν στις 52.823 GWh το 2009, ενώ το 2013 έκλεισε στις 50.717 GWh (μείωση 3,98%), σε μια περίοδο που το παραγωγικό δυναμικό έχει αυξηθεί με την ένταξη νέων μονάδων, τόσο θερμικών όσο και ΑΠΕ.

Μεγάλο ποσοστό του δυναμικού, όχι μόνο της ΔΕΗ, αλλά και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, δεν λειτουργεί σε πλήρες φορτίο, γεγονός που μειώνει την αποδοτικότητα του ηλεκτρικού συστήματος.

Την ίδια στιγμή, η ηλεκτρική διασύνδεση προς την Ιταλία παραμένει πρακτικά κλειστή -κάποιοι θεωρούν ότι οι βλάβες που επικαλούνται οι Ιταλοί είναι προσχηματικές, καθώς, λόγω κρίσης, και εκεί θέλουν να αποφύγουν τις εισαγωγές ενέργειας-, με αποτέλεσμα οι δυνατότητες για εξαγωγές να περιορίζονται μόνο στην Τουρκία, όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση, αλλά και καλές τιμές αγοράς.

Αυτήν τη στιγμή, το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας με την Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς αύξησης, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, και μόνο το 2013 υπήρξε αύξηση των εξαγωγών της τάξης του 36,01%, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ. Πάντως, οι βλέψεις της ΔΕΗ για τη γειτονική αγορά της Τουρκίας δεν περιορίζονται μόνο στις εξαγωγές, αλλά, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θεωρείται ότι η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τις δραστηριότητες και στη λιανική.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική χώρα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την ελληνική, ενώ, με τους ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει, εκτιμάται ότι θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2016 (378 GWh).

Την ίδια στιγμή, πάντως, εντείνονται και οι προετοιμασίες στη Βουλγαρία για την κοινή εταιρεία με την Alpiq, με τη ΔΕΗ να προσβλέπει και στην τεχνογνωσία της ελβετικής εταιρείας, η οποία θεωρείται από τους μεγαλύτερους και πιο εξειδικευμένους traders ηλεκτρισμού στην ευρύτερη περιοχή.


*Αναδημοσίευση από το "ΚΕΦΑΛΑΙΟ" της 25ης Ιανουαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: