DEH

DEH

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε στις 28/2/2014


Προς: Υπουργό ΠΕΚΑ                                      Αριθ. Πρωτ.:4898
          κ. Ιωάννη Μανιάτη                                Ημερ: 20.2.2014

 
Θέμα: Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε στις                       28/2/2014

Κύριε Υπουργέ

Με την παρούσα σας υπενθυμίζουμε ότι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί, η από 31 Ιανουαρίου 2013, αναβληθείσα Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε με πρώτο θέμα: «Τιμολόγηση της εταιρείας «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε.» από 1.1.2014 - Υποβολή προς έγκριση των ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου».

Γνωρίζετε ότι για το εν λόγω θέμα υπάρχουν εντονότατες διενέξεις μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε και της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της τιμολόγησης. Πρόκειται για διενέξεις που σε χρονικό διάστημα ξεπερνούν τους 20 μήνες με τις ανάλογες, φυσικά, επιπτώσεις.

Γνωρίζετε επίσης ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο έχει εκδώσει απόφαση η οποία καθορίζει την τιμή πώλησης της KWh –από τη ΔΕΗ Α.Ε προς την εταιρεία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ- σε επίπεδα πολύ κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα η Επιχείρηση (ήτοι η ΔΕΗ Α.Ε) να έχει ήδη απολέσει κέρδη τα οποία ξεπερνούν τα 110 εκατομμύρια ευρώ με ό,τι αυτό σημαίνει για την μεγαλύτερη Βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας η οποία όμως, ακόμα και στην χειμαζόμενη οικονομία της Ελλάδας, καταφέρνει να πραγματοποιεί επενδύσεις οι οποίες -κατ’ έτος- ξεπερνούν το 1 δις ευρώ.

Γνωρίζετε ότι γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο, το Δ.Σ της ΔΕΗ Α.Ε που πραγματοποιήθηκε στις 6.11.2013, αποφάσισε ομόφωνα την άμεση καταγγελία της Συμβατικής Σχέσης με την εταιρεία «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε». Πρόκειται για απόφαση με ισχύ από 8η  Νοεμβρίου 2013 η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους.

Γνωρίζετε ότι η ΔΕΗ Α.Ε, με εκ νέου ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου στις 14/11/2013, αποφάσισε την αποστολή επιστολής προς την ΑΔΜΗΕ για παύση εκπροσώπησης της εταιρείας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ. Πρόκειται για απόφαση τα περιθώρια υλοποίησης της οποίας δεν θα ξεπερνούσαν την ημερομηνία 31.12.2013. Για λόγους που αυτή τη φορά γίνονται εύκολα αντιληπτοί, το Δ.Σ της ΔΕΗ Α.Ε αναγκάστηκε με νέα του απόφαση (αυτή τη φορά στις 20.12.2013 και με το δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών είχαν παραταθεί μέχρι 31.1.2014) να  αναστείλει την εφαρμογή της παύσης εκπροσώπησης των μετρητών της εν λόγω εταιρείας, μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Στην συνέχεια ελήφθη απόφαση (7.1.2014) για σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε. Συνέλευση η οποία είναι γνωστό ότι δεν πραγματοποιήθηκε και μάλιστα για λόγους που το Υπουργείο γνωρίζει πάρα πολύ καλά.

Κύριε Υπουργέ

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η ΔΕΗ Α.Ε –αντικειμενικά, σε απόλυτη συνεννόηση και συνεργασία με το Υπουργείο, για απόλυτα ευνόητους λόγους, ευελπιστώντας σε λύση του ζητήματος- δεν προχώρησε στην μονομερή υλοποίηση των αποφάσεών της με αποτέλεσμα να υφίσταται σοβαρότατες οικονομικές απώλειες με πλείστες αρνητικές συνέπειες.  Τόσο σε αυτή τη λογική όσο και εκ των πραγμάτων, αποτελεί ξεκάθαρη αναγκαιότητα, η υπόθεση να βρει τη λύση της στις 28 Φεβρουαρίου κατά τη διαδικασία της Συνέλευσης.

Σε διαφορετική περίπτωση η ΔΕΗ θα πρέπει να υλοποιήσει τις ομόφωνες αποφάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου και από  1/3/2014 να προχωρήσει στην εφαρμογή της παύσης εκπροσώπησης των μετρητών της εν λόγω εταιρίας και να διεκδικήσει τα τεράστια διαφυγόντα κέρδη της.

Σε ενδεχόμενη, διαφορετική από αυτή εξέλιξη, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με την σειρά του είναι σαφές ότι θα καταφύγει στη δικαιοσύνη προσφεύγοντας κατά της ΔΕΗ Α.Ε για μη εφαρμογή των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου (αφού αυτό θα  σημαίνει ότι επί μήνες λειτουργεί επί ζημία και μάλιστα εν γνώσει του Δ.Σ, του Προέδρου & Διευθύνων Συμβούλου της).

Κύριε Υπουργέ

Συνεπεία όλων των ανωτέρω ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σας καλεί, κατά την κρίσιμη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 28ης Φεβρουαρίου, να πράξετε τα αυτονόητα. 
 

Για το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής
Ενέργειας ΔΕΗ Α.Ε ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
 

  Ο Πρόεδρος                            Ο Γ. Γραμματέας

 Γιώργος Αδαμίδης            Αθανάσιος Μάστορας

 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

·         Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα

·         Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου

·         Πρόεδρο & Διευθύνων Σύμβουλο ΔΕΗ Α.Ε κ. Αρθούρο Ζερβό

·         Εκπροσώπους Εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ Α.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια: