DEH

DEH

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Τι κρύβει η καθυστέρηση προκήρυξης του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ



 
Τρεις εβδομάδες πέρασαν από την ημέρα ψήφιση στη Βουλή του νομοσχέδιου για τον ΑΔΜΗΕ, και ακόμη να δημοσιευτεί η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώλησή του, γεγονός που κάνει κάποιους να μιλούν ακόμη και για εμπλοκή με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ «προβληματίζεται» μπροστά στις έντονες πιέσεις που δέχτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από συνδικαλιστές και βουλευτές που εκλέγονται στους λεγόμενους ενεργειακούς νομούς (Κοζάνης, Φλώρινας), προβληματισμός που έχει ως ένα βαθμό «μεταδοθεί», και στο οικονομικό επιτελείο.
Ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν η κυβέρνηση
υποχρεώθηκε να αποσύρει την τροπολογία που επαναδιατύπωνε με μεγαλύτερη σαφήνεια τη ρύθμιση του 1999 για το ασφαλιστικό των εργαζομένων, πολλοί είδαν στην κίνηση αυτή ένα πρώτο βήμα υπαναχώρησης.
Θυμίζουμε ότι η ρύθμιση του 1999 αναγνώριζε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ενσωματωμένα δικαιώματα στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ και έναντι αυτών το Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύπτει κάθε χρόνο τα τυχόν ελλείμματα του νέου τότε και για πρώτη φορά ανεξάρτητου ασφαλιστικού φορέα.
Τον Ιανουάριο λοιπόν, οι αντιδρώντες συνδικαλιστές και βουλευτές, «είδαν» ότι η πίεση στην κυβέρνηση φέρνει αποτελέσματα, γι’ αυτό και συνέχισαν τις πιέσεις, προετοιμάζοντας παράλληλα μπαράζ αγωγών κατά της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ προκειμένου να μπλοκάρουν την όλη διαδικασία.
Λέγεται ότι ο αριθμός των αγωγών που ετοιμάζονται μπορεί να ανέλθει και στις 40, και θα προέρχονται από σωματεία, μεμονωμένους εργαζόμενους, και συνταξιούχους της ΔΕΗ, ενώ θα κατατεθούν με την δημοσίευση της προκήρυξης.
Στην ουσία, όλο αυτό το κλίμα, επιχειρεί να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον υπήρχε.
Θυμίζουμε ότι παλαιότερα ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ φέρονταν να έχουν  εκδηλώσει ιταλικές (Terna) και κινεζικές εταιρείες (China Grid), καθώς επίσης συνταξιοδοτικά ταμεία που αρέσκονται να επενδύουν στις υποδομές καθώς προσφέρουν σίγουρες αποδόσεις, υψηλότερες των ομολόγων.
Είναι αμφίβολο ωστόσο, όπως εκτιμούν κάποιοι, αν μετά από ένα τέτοιο κλίμα, θα εκδηλωθεί τελικά παρόμοιο ενδιαφέρον, χωρίς να αποκλείουν μάλιστα η καθυστέρηση της προκήρυξης για το διαγωνισμό να συνδέεται με το παραπάνω κλίμα.
Πολλοί συνδέουν την κατάσταση και με τις πρόσφατες κορώνες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Πετράκου "να μην βάλουν το χέρι στην τσέπη οι επενδυτές, καθώς εμείς θα επανακρατικοποιήσουμε τον ΑΔΜΗΕ".
Στην πραγματικότητα ωστόσο, αν υπάρχει κάποιος βάσιμος λόγος ανησυχίας εκ μέρους των επενδυτών συνδέεται όχι με τις "κορώνες" της αντιπολίτευσης, αλλά με την κυβερνητική ολογιωρία να προκηρύξει τον διαγωνισμό.
Πόσο μάλλον, όταν οι πληροφορίες σχετικά με το ετήσιο ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ, αναφέρουν ότι δεν θα αυξηθεί σημαντικά έναντι των σημερινών επιπέδων. Φαίνεται ότι η ΡΑΕ μετά και τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν στη Βουλή για την αύξηση του εσόδου θα το ανεβάσει μόλις στο 8,5%, έναντι 10%-11% που ζητούσαν αρχικά πολλοί επενδυτές, και 8% σήμερα. 

 http://www.energypress.gr/news/Ti-krybei-h-kathysterhsh-prokhryxhs-toy-diagwnismoy-gia-ton-ADMHE

Δεν υπάρχουν σχόλια: