DEH

DEH

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Κύπρος: Εξαίρεση της ΑΗΚ από τις αποκρατικοποιήσεις ζητούν τα συνδικάτα

Επιστολή προς την Επιτροπή Οικονομικών της Κύπρου απέστειλαν τα συνδικάτα της Αρχής Ηλεκτρισμού της χώρας, ζητώντας την εξαίρεση της ΑΗΚ από το επίμαχο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών.
Ως λόγος για τη μη συμπερίληψη της ΑΗΚ στο νομοσχέδιο προβάλλεται η ανάγκη να δοθεί χρόνος προκειμένου να διαμορφωθεί το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στα θέματα ενέργειας και να γίνουν οι ορθοί χειρισμοί από το κράτος για την αξιοπιστία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και την ασφάλεια του εφοδιασμού.
Στην επιστολή που υπογράφουν οι συντεχνίες ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, ζητείται από την Επιτροπή Οικονομικών μια ξεκάθαρη τοποθέτηση σε σχέση με το νομοσχέδιο και τριών «διαζευκτικών προτάσεων» των συντεχνιών. Συγκεκριμένα προτείνεται - απόρριψη του νομοσχεδίου και επιδίωξη διαπραγμάτευσης του κράτους με την ΕΕ για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς «σε περίοδο ύφεσης θα είναι καταναγκαστική πώληση και δη ξεπούλημα». - εναλλακτικά, προτείνεται η μη έγκριση του νομοσχεδίου και επαναδιαπραγμάτευση για αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων και εξεύρεση εναλλακτικών προτάσεων για το χρέος. - τέλος, προτείνεται η διαγραφή της ΑΗΚ από το νομοσχέδιο και όπου αναφέρεται η νομολογία Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ή Οργανισμός Δημόσιου Δικαίου, να προστεθεί η φράση «εκτός της ΑΗΚ».
Στην επιστολή αναφέρεται εξάλλου ότι όπως φάνηκε από τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των βουλευτών κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών στις 17 Φεβρουαρίου, «το Νομοσχέδιο απαράδεκτα δεν καλύπτει τους εργαζόμενους ως προς το δικαίωμα της εργασίας, τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα και τις Συλλογικές Συμβάσεις», ενώ παρακάμπτονται συνταγματικές και νομικές πρόνοιες καθώς και εξουσίες της Βουλής.
Επίσης, γίνεται λόγος για παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών για ιδιαιτερότητες του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για παραδοχές ότι οι θεσμοί πιθανόν να αδυνατούν σε αυτό το στάδιο να προστατεύσουν τους καταναλωτές. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι επιβάλλεται η ΑΗΚ να παραμείνει καθετοποιημένη και στο Δημόσιο Δίκαιο για να υπάρχει ισχυρός κοινοβουλευτικός έλεγχος, ενώ τονίζεται ότι «τα όσα προδιαγράφονται να γίνουν στον ευαίσθητο τομέα του ηλεκτρισμού, δεν είναι προς όφελος των καταναλωτών και του τόπου». Τέλος, αναφέρεται ότι οι συντεχνίες δεν έχουν τύχει ενημέρωσης ή διαβούλευσης με την εκτελεστική εξουσία, ενώ εκφράζεται η ελπίδα ότι τα κόμματα θα λάβουν υπόψη τις τοποθετήσεις των συντεχνιών προτού οδηγηθεί το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: