DEH

DEH

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Αλλαγές του ΟΟΣΑ και μικρή ΔΕΗ τα «αγκάθια» στις συζητήσεις με την τρόικα

Αλλαγές του ΟΟΣΑ και μικρή ΔΕΗ τα «αγκάθια» στις συζητήσεις με την τρόικα
Η εφαρμογή της λεγόμενης «εργαλειοθήκης» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και η μικρή ΔΕΗ αποτελούν τα μείζονα θέματα της τρέχουσας κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η οποία φθάνει την Κυριακή στην Αθήνα. Η κυβέρνηση, παρότι αισιοδοξεί, δεν κρύβει τις δυσκολίες που κρύβει η διαπραγμάτευση που αρχίζει τη Δευτέρα.

Σύσκεψη στις 6 το απόγευμα της Κυριακής στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εν όψει του νέου γύρου συνομιλιών με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Όπως σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση του
Βήματος, ιδιαιτέρως απασχολεί η στάση των βουλευτών στα θέματα της ελευθέρωσης των αγορών του γάλακτος και των φαρμάκων, αλλά και σ αυτό της μερικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Ειδικότερα στην περίπτωση της ΔΕΗ, όπου θα απαιτηθεί η συγκρότηση ενός μπουκέτου ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, αποτελούμενο από λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και θερμικές μονάδες, πετρελαίου και αερίου, που θα αποκοπούν από τη ΔΕΗ και θα πωληθούν σε ιδιώτες, έλληνες η ξένους.

«Πυκνό εξάμηνο»

Γεμάτη ήταν το Σάββατο η ατζέντα της
συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία του υπουργού Οικονομικών. Μετά τη συνάντηση τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ως προς την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα πριν από το επόμενο Eurogroup, και ότι μετά τα «πάρα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα των θυσιών των πολιτών», «τώρα έχουμε να κάνουμε μόνο με διαρθρωτικά μέτρα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, που εκσυγχρονίζουν το κράτος, που ανοίγουν την αγορά».

Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας απάντησε και στις επικρίσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για καθυστερήσεις, τονίζοντας ότι λάθη έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές.

«Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πάντα περίπλοκα και διαρκούν πολύ. Ο τρέχων έλεγχος διαρκεί ήδη τώρα μήνες. Οι καθυστερήσεις χρεώνονται στους Έλληνες» τονίζει ο κ. Ρεν σε
συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, εξηγώντας γιατί η συζήτηση για την Ελλάδα θα αρχίσει τον Αύγουστο.
«Πρέπει να συγκεντρώσουμε επιμελώς όλα τα στοιχεία. Πρέπει να επικαιροποιήσουμε τις προβλέψεις μας, για να έχουμε μια πραγματικά ακριβή εικόνα της προοπτικής ανάπτυξης, η οποία έχει μεγάλη επίδραση στην βιωσιμότητα του χρέους. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο».
Το «μέτωπο» στο υπουργείο Εργασίας
Εντός της εβδομάδος αναμένται, εξάλλου, να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα. Τα θέματα που παραμένουν εκκρεμή και αναμένεται να τεθούν, είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε δεσμευτεί ότι η νέα διαδικασία ομαδικών απολύσεων θα είχε θεσμοθετηθεί έως το τέλος του 2013 μετά την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης. Τον περασμένο Ιανουάριο, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων είχε συμφωνήσει σε ένα βασικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να νομοθετήσει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης 3,9 ποσοστιαίων μονάδων από τις ασφαλιστικές εισφορές έως και το 2016.
Αναζητούνται τρόποι για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στα ασφαλιστικά ταμεία το οποίο, στελέχη του υπουργείου Εργασίας, εκτιμούν στα 700 εκατ. ευρώ, ανά έτος. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά το κενό αυτό μπορεί εν μέρει να καλυφθεί από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εξαιτίας της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση τα δίνει όλα

«Όμηρο της τακτικής της απαρέγκλιτης εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, «την ίδια στιγμή που η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους έχει ανοίξει» και την κατηγορεί ότι «τα δίνει όλα, εκλιπαρώντας για μια πολιτική δήλωση στήριξης πριν τις ευρωεκλογές από τους δανειστές, χωρίς να διανοείται να ψελλίσει το οτιδήποτε που δεν είναι αρεστό στην κ. Μέρκελ».
Αυτή τη φορά, σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο στόχαστρο της τρόικας βρίσκεται «η ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ με σκοπό τη συρρίκνωσή της και η συμμόρφωση με τις "μνημονιακές υποχρεώσεις" από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» και προσθέτει:
«Ο λαός μας, όμως, έχει συνειδητοποιήσει απόλυτα ποιοι μπορούν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της χώρας, ποιοι μπορούν να διαπραγματευτούν και να πετύχουν μαζί με τους λαούς τις Ευρώπης την ήττα των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας. Η Ελλάδα από πειραματόζωο της κρίσης, μετατρέπεται στην αχίλλειο πτέρνα του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου μοντέλου».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: