DEH

DEH

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ηλεκτροπαραγωγοί: Η πραγματική αιτία της μειωμένης λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος

Σχετικά με το σημερινό άρθρο του κ.Αντώνη Κοντολέοντα μέλους του Δ.Σ. της ΕΒΙΚΕΝ στο “energypress” με θέμα η “συνεχιζόμενη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής υπονομεύει την ανάπτυξη” κύκλοι των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών σημειώνουν, σε επικοινωνία που είχαν μαζί μας τα εξής:
Αν και ο κ. Κοντολέων γνωρίζει την πραγματική αιτία της μειωμένης, σε σχέση με το παρελθόν, παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων εντούτοις δείχνει μια ακατανόητη εμμονή με τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς και επιχειρεί να παρουσιάσει τις ιδιωτικές μονάδες ως εν μέρει υπεύθυνες για τη μείωση αυτή. Επικαλείται μάλιστα και “προσπάθεια διατήρησης κερδών” (!) από τη μεριά των ανεξάρτητων παραγωγών, όταν αυτές οι μονάδες οριακά παραμένουν ενεργές στο Σύστημα με τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών από ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ, τους τόκους υπερημερίας στο φυσικό αέριο και τα ανύπαρκτα περιθώρια κέρδους στην αγορά.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι λιγνιτικές μονάδες, ανεξάρτητα από τους κανόνες που ισχύουν στη χονδρεμπορική αγορά, δεν μπορούν να έχουν κάποια ουσιώδη αύξηση της παραγωγής τους. Ο ίδιος ο κ. Κοντολέων στο άρθρο του αναφέρει ότι και το 2014,που δεν ισχύει ο κανόνας του 30%, οι λιγνίτες δεν έχουν αυξήσει την παραγωγή τους. Αυτό οφείλεται τόσο στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι μονάδες όσο και στην ποιότητα του λιγνίτη που έχει απομείνει στα ορυχεία. Και βέβαια χωρίς άνοιγμα του ανταγωνισμού στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή δεν πρόκειται να αλλάξει αυτή η κατάσταση.
Όσον αφορά το κόστος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο έχει οδηγήσει σε μείωση κόστους κατά εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ ετησίως καθώς η παραγωγή τους έχει αντικαταστήσει εξ’ ολοκλήρου την παραγωγή από πετρελαϊκές μονάδες με υπερδιπλάσιο κόστος και εν μέρει την παραγωγή από παλαιότερες και λιγότερο αποδοτικές μονάδες φυσικού αερίου.
Το φυσικό αέριο είναι ήδη και θα παραμείνει τα επόμενα χρόνια σημαντικό καύσιμο στο ενεργειακό μείγμα. H ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο είναι απαραίτητη στην Ελλάδα τόσο για την κάλυψη της ζήτησης και την επάρκεια ισχύος όσο και για την ευελιξία που προσφέρει και η οποία είναι απαραίτητη σε ένα ηλεκτρικό Σύστημα με σημαντική διείσδυση ΑΠΕ. Αυτό άλλωστε δείχνουν και τα επίπεδα υποχρεωτικής παραλαβής (take-or-pay) της πρόσφατης συμφωνίας της ΔΕΠΑ με την Gazprom.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: