DEH

DEH

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Καταγγέλλουν επικίνδυνο υποσταθμό της ΔΕΗ δίπλα σε Γυμνάσιο

Κινδύνους για την υγεία μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών κρύβει ο σταθμός της Δ.Ε.Η. που βρίσκεται έξω από την είσοδο του Γυμνασίου Σούδας σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου, ο οποίος εδώ και τρεις μήνες επισημαίνει το πρόβλημα ζητώντας την απομάκρυνση του υποσταθμού, με τη Δ.Ε.Η. να απαντά -σε πρώτη φάση- αρνητικά.
Μιλώντας στα Χανιώτικα Νέα ο κ. Χειλαδάκης επεσήμανε ότι για  πρώτη φορά απευθύνθηκα στη Δ.Ε.Η. στις 8 Οκτωβρίου, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την προστασία και ασφάλιση των χειρομοχλών που βρίσκονται στον υποσταθμό, αφού ήδη είχε δημιουργηθεί πρόβλημα από αγνώστους, που είχε σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης της Σούδας κατά τις νυχτερινές ώρες, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σχετικά άμεσα, ήρθε κλιμάκιο της Δ.Ε.Η. και ασφάλισε τον χειρομοχλό.
Δέκα ημέρες αργότερα, με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου καθηγητών του Γυμνασίου Σούδας, καθώς και του Δ.Σ. της Σχολικής Κοινότητας ζήτησαν τη μετακίνηση του υποσταθμού για λόγους ασφαλείας.
Οπως επισημαίνει ο κ. Χειλαδάκης, «ο υποσταθμός, εμποδίζει την ομαλή προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών και υπάρχει κίνδυνος πτώσης εξαρτημάτων μεγάλου βάρους που βρίσκονται εγκατεστημένα στους στύλους του υποσταθμού, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία όλων μας. Επιπλέον, υπάρχει και ο κίνδυνος ατυχήματος, καθώς πρόσφατο είναι το περιστατικό που έγινε στον συγκεκριμένο υποσταθμό στις αρχές Οκτωβρίου λόγω δημιουργίας τόξου εκκένωσης. Ποιες θα  ήταν οι συνέπειες, αν αυτό συνέβαινε εν ώρα λειτουργίας του σχολείου;», διερωτάται ο διευθυντής, τονίζοντας ότι στο συγκεκριμένο σημείο, βρίσκονται διαρκώς άτομα που περιμένουν μαθητές, αφού είναι ακριβώς μπροστά στην κεντρική είσοδο του κτηρίου.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Φυσικός γαρ, ο κ. Χειλαδάκης εξηγεί ότι εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μεγάλης έντασης λόγω της υψηλής τάσης, εγκυμονεί κινδύνους, κυρίως για άτομα νεαρής ηλικίας που ο οργανισμός τους βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης, αλλά και στους εκπαιδευτικούς που είναι αναγκασμένοι να  βρίσκονται στον χώρο για τις ανάγκες επόπτευσης του χώρου κατά την εφημερία τους. Ταυτόχρονα, εκτιμώ ότι η μεταφορά του Υ/Σ από την τωρινή θέση σε άλλη μπορεί να γίνει εύκολα και με μικρό κόστος, αφού κατά μήκος της απέναντι πλευράς του δρόμου, δεν θα εμπόδιζε κανέναν, όμως αυτό είναι θέμα που θα το κρίνει η Δ.Ε.Η..
ΣΤΗΝ… ΑΝΑΜΟΝΗ
Από τα τέλη Οκτωβρίου ο κ. Χειλαδάκης ανέμενε ενημέρωση από τη Δ.Ε.Η. για την τύχη του αιτήματός του. Την Τετάρτη, επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μου ο αρμόδιος υπάλληλος του τμήματος μελετών της Δ.Ε.Η., για να με ενημερώσει προφορικά, ότι το αίτημα δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Εγώ από την πλευρά μου, ζήτησα να μου δοθεί εγγράφως η απάντηση, για να μπορώ κι εγώ να ενημερώσω επισήμως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της Σχολικής κοινότητας (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, δημοτική Αρχή) χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος παρερμηνειών.
Βεβαίως, η “ανεπίσημη” απάντηση της Δ.Ε.Η., δεν μπορεί να μας ικανοποιεί, αλλά θα προτιμούσα να τη δω και επισήμως για να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις αφενός και αφετέρου ελπίζοντας ότι θα επανεξεταστεί το αίτημα, αφού η Δ.Ε.Η. εκτός από επιχείρηση έχει και κοινωνική αποστολή προς όφελος των πολιτών και κυρίως των μικρών παιδιών.
Οπως ξεκαθαρίζει ο διευθυντής του Γυμνασίου Σούδας, εμείς δεν θέλουμε να αντιδικήσουμε με την Δ.Ε.Η. Ζητάμε καλοπροαίρετα κάτι και προτείνουμε ταυτοχρόνως και λύση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να προτάσσεται  το οικονομικό ενδεχομένως κόστος, το οποίο σαφώς θα υπάρξει, αλλά  δεν εκτιμούμε ότι είναι κάτι εξωφρενικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: