DEH

DEH

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ.

Γράφει ο Μάνδαλος Παναγιώτης.

Η αύξηση της ανεργίας, όπως και η μείωση των εισοδημάτων για τους τυχερούς που έχουν εργασία, έφερε την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των κατοίκων της χώρας, που τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις παράλογες οικονομικές απαιτήσεις των κυβερνώντων.

Έτσι και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ μένουν απλήρωτοι και φυσικά μετά από πολλά έρχεται η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στους δοκιμαζόμενους πολίτες. Η κάθε εταιρεία ιδιωτικού χαρακτήρα, όπως λένε μερικοί άκρως νεοφιλελεύθεροι θα το έκανε και χωρίς......
δισταγμό και φυσικά με μεγαλύτερη ίσως απολυτότητα και χωρίς ευθιξία.

Το ηλεκτρικό ρεύμα όμως σήμερα, αποτελεί το Α και το Ω της επιβίωσης στην σύγχρονη κοινωνικοποιημένη και ίσως πολιτισμένη ζούγκλα στην οποία την θέση της συλλογικότητας και της συνεργασίας πήραν ο ατομικισμός, η ασυδοσία, ο υπεροπτισμός του «είμαι και του εγώ», που δεν καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι το εκμεταλλεύονται για να μας χώσουν όλο και ποιο βαθιά στην ύφεση και στην φτώχια.Και για του λόγου το αληθές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αχρηστεύεται και η μεγάλη κατάκτηση που μας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός εκείνη του δωρεάν wi-fi...…Τώρα να δεν έχεις να φας τι το θες τοwi-fi, είναι κάτι που πρέπει να μας εξηγήσει.

Πως αλλιώς διαμηνύουν μερικά μηνύματα, όπως το καλό καπιταλιστικό κράτος προσπαθεί για το καλό μας. Αλλά ποιο καπιταλιστικό κράτος; Αυτό που στην αγορά δεν έχει αφήσει ούτε ευρώ; Αυτό που στις τσέπες των πολιτών του, αντί για χρήμα έχει αφήσει μόνο τρύπες και αυτές αμπάλωτες,γιατί δεν έμεινε ούτε ευρώ για την αγορά κλωστής για μπάλωμα; Και κάποιος πρέπει να τους εξηγήσει την διαφορά μεταξύ καπιταλισμού και ηλιθιότητας. Καπιταλισμός είναι η κίνηση κεφαλαίων και αγοραστικής αξίας των πολιτών και του συνόλου. Όλες οι άλλες ολιγαρχικές φασιστικές τάσεις και θεωρίες,είναι μόνο στην φαντασία άρρωστων ατόμων που κοιτάνε μόνο το τομάρι τους και τους ενδιαφέρει μόνο η προσωπική τους επιτυχία χωρίς όμως να υπολογίζουν τις επιπτώσεις που έχουν οι πράξεις στους στην κοινωνία και στο σύνολο. Είναι αυτό που λέμε. Πατώ επί πτωμάτων αρκεί να είμαι αρεστός στους ανωτέρους μου και αδιαφορώντας ακόμα και για το νούμερο των πτωμάτων ….δηλαδή αυτό που λέμε είμαι ένας οικονομικός δολοφόνος και τίποτα παραπάνω.

Και ας πάμε στο ηλεκτρικό ρεύμα. Το κόστος παραγωγής του είναι υπαρκτό. Άρα καμία επιχείρηση δε μπορεί να είναι βιώσιμη, αν δεν έχει έσοδα και δεν βγάζει κέρδη. Τα κέρδη, αν είναι κρατική εταιρεία πάνε στον προϋπολογισμό, μετά την πληρωμή των φόρων, ενώ στην ιδιωτική εταιρεία στους μετόχους.

Όταν όμως 400.000 νοικοκυριά δεν έχουν που την κεφαλήν κλείνει και οι λογαριασμοί σε πολλές περιπτώσεις ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ, από πού θα βρεθούνε τα χρήματα και πως η εταιρεία θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις ης; Μετά θα βγούνε πολλοί καλοθελητές που θέλουν το ξεπούλημα της και θα πουν ότι είναι κρατική και είναι ελλειμματική. Και όμως παρά την κρίση και αυτήν την κατάσταση η εταιρεία είναι πλεονασματική. Αν συνεχίσουν τα χρέη όμως και συνεχιστεί η κατάσταση σίγουρα θα έχουμε την ίδια κατάληξη. Όπως και της Ολυμπιακής όπου το υπόχρεο κράτος χρωστούσε πάνω από 1 δις δραχμές τότε, τα κόμματα πηγαινοέφερναν τζάμπα τους ψηφοφόρους, οι πολιτικοί πηγαινοέρχονταν τζάμπα όπως λέμε ο τζάμπας πετούσε με την Ολυμπιακή και φυσικά αυτοί ήταν οι βουλευτάδες και οι βολευτάδες τους και στο τέλος έφταιγαν οι υπάλληλοι.

Η πρόταση του υπουργού για 0,50 λεπτά τον μήνα από τους έχοντες δεν φτάνει ούτε για στραγάλια για να ξεπληρωθούν και να αναπληρωθούν τα έξοδα. Επίσης κάποιος, πρέπει αυτούς τους ανθρώπους να τους διδάξει και λίγα μαθηματικά..αυτά τα απλά της, 3ης-4ης δημοτικού. Δεν μπορεί να λες ότι 3 εκατομμύρια λογαριασμοί των 0,5 λεπτών θα βγάλουν τα έξοδα για 400 χιλιάδες που χρωστούν πολλά χιλιάρικα.

Και βέβαια,πρέπει να δοθεί το ρεύμα στους ανήμπορους συμπολίτες μας που αυτοί (οι πολιτικοί) κατάντησαν σε αυτά τα χάλια και είναι υπαίτιοι και υπόλογοι για την κακουργηματική πράξη της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.

Στην νομοθεσία απαγορεύεται η επιχορήγηση από μέρους του κράτους της επιχείρησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα να η Ρόδος και το πήδημα. Την ιδιωτικοποιούμε και τις δίνουμε ότι θέλει, με επιδοτήσεις και ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον προϋπολογισμό, αφού τίποτα δεν πάει στην παραγωγή καις την αξιοποίηση των πόρων αλλά μόνο στην κάλυψη των αναγκών, ενώ ο ιδιώτης θ βάλει στην τσέπη του έτοιμη κερδοφόρα επιχείρηση και θα είναι εντάξει έχοντας και το μονοπώλιο στα χέρια του.

Κάτι παρόμοιο και με μεγαλύτερη αναίδεια πραγματοποιήθηκε και με τον ΟΠΑΠ όπου υπερκερδοφόρα εταιρεία δωρίθηκε …συγνώμη αγοράστηκε απόεπιχειρηματία έναντι πινακίου φακής.

Αλλιώς η πεπατημένη. Θα συνδέσει τους ανήμπορους πολίτες και μετά θα χρεωθεί την χρεοκοπία και την απαξίωση και αφού βέβαια εκκαθαριστεί θα δοθεί σε ιδιώτη για να την αξιοποιήσει. Το δόλιο σχέδιο είναι προ των πυλών για το ξεπούλημα. Το μόνο που την σώζει είναι, ναι, πολύ σωστά τα υποφέροντα νοικοκυριά να επανασυνδεθούν ,αφού προσεχτεί και περίπτωση των λαμογιών που σαν αρπακτικά θα θέλουν να επωφεληθούν από τηνκατάσταση. Εδώ γνωστός βουλευτής που η κοιλιά του ξεχειλίζει, είπε ότι πεινάει με τους 15 μισθούς  των 10 περίπου χιλιάδων με τα επιδόματα που παίρνει και πρέπει να τον βάλουν στα κόκκινα δάνεια γιατί πεινάει ….δεν έφαγε μόνο την χώρα αλλά θέλει και άλλα.

Υ.Γ. Κάθε επιχορήγηση από το κράτος προς εταιρία απαγορεύεται από τους  κανονισμούς της Ε.Ε και μέχρι τώρα η Ελλάδα πλήρωσε πολλά δις ευρώ σε πρόστιμα και υποχρεώθηκε να επιστρέψει τις επιχορηγήσεις με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσουν πολλές επιχειρήσεις. Ακόμα και η χρηματοδότης από τους δήμους μπορεί να θεωρηθεί επιδότηση. Επίσης η φιλότιμη πληρωμή από μέρους των δήμων των λογαριασμών αυτών μπορεί να θεωρηθεί σαν χρηματοδότηση έμμεση, καθώς τα κοράκια της πολιτικής των ανεξέλεγκτων αποκρατικοποιήσεων  περιμένουν την πίτα.

 e-mail:panosamndalos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: