DEH

DEH

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ιδού γιατί ο ΛΑΓΗΕ δεν μπορεί να πληρώσει τους παραγωγούς ΑΠΕ

Το ταμειακό πρόβλημα, δηλαδή η έλλειψη ρευστότητας που οδηγεί σε δραματικές καθυστερήσεις των πληρωμών του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ, φαίνεται ότι αποτελεί το νούμερο ένα θέμα που έχει να αντιμετωπίσει η διοίκηση του Λειτουργού, αλλά αδυνατεί να το αντιμετωπίσει χωρίς την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα τα πράγματα θα γίνουν πιο σύνθετα, στο βαθμό που υλοποιηθεί η προειδοποίηση που διατυπώνουν οι φορείς των παραγωγών φωτοβολταϊκών για μαζικές μηνύσεις εναντίον της διοίκησης του ΛΑΓΗΕ για απιστία και παράβαση καθήκοντος.
Πρέπει να σημειωθεί, δε, ότι αντί να βελτιώνεται η κατάσταση, η ταμειακή ασφυξία επιδεινώνεται και συνεπώς είναι αδύνατον να ικανοποιήσει ο ΛΑΓΗΕ την απαίτηση των παραγωγών ΑΠΕ για αποπληρωμή κάποιων τουλάχιστον από τα οφειλόμενα εντός του 2013. Και η ταμειακή ασφυξία επιδεινώνεται καθώς διογκώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ (που διαμεσολαβούν στις σχετικές χρηματοροές) προς τον ΛΑΓΗΕ, ενώ δεν προχωρά και η επιστροφή ΦΠΑ από το δημόσιο.
Πάνω από 300 εκατ. ευρώ
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του energypress,   τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΛΑΓΗΕ των δύο φορέων – θυγατρικών της ΔΕΗ στις 30 Νοεμβρίου έφτασαν τα 170 εκατ. ευρώ. Επιπλέον υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές ύψους 137 εκατ. ευρώ που θα καταστούν εντός των ημερών ληξιπρόθεσμες. Αντ΄αυτών, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ απέδωσαν μέσα στο Δεκέμβριο ένα ελάχιστο ποσό της τάξης των 5 εκατ. ευρώ!
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος πρέπει να αναφερθεί ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών που οφείλει ο ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου έφταναν τα 996 εκατ. ευρώ.
Υπολογίζεται ότι αν επιβεβαιωθεί η υπόσχεση του υπουργείου Οικονομικών για επιστροφή ΦΠΑ ύψους 80 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, ο ΛΑΓΗΕ θα μπορέσει να πληρώσει στους παραγωγούς ΑΠΕ τα υπόλοιπα των τιμολογίων Απριλίου (υπολογίζονται σε 93 εκατ. ευρώ). Για να πληρωθεί ο Μάϊος απαιτούνται 126 εκατ. ευρώ και για να πληρωθεί ο Ιούνιος 164 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά χωρίς μια μείζονα πολιτική παρέμβαση δεν μπορούν να βρεθούν…
Στα 576 εκατ. ευρώ η τρύπα
Το δομικό πρόβλημα του ελλείμματος που έχει σωρευθεί στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ είναι άλλης τάξης ζήτημα, επίσης πολύ σοβαρό. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του energypress, στο τέλος Νοεμβρίου το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού αντί να μειώνεται έχει αυξηθεί και έχει φτάσει στα 576 εκατ. ευρώ. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος αναμένονται τις επόμενες ημέρες οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ για το κούρεμα στις ταρίφες των εν λειτουργία σταθμών φωτοβολταϊκών και ΑΠΕ εν γένει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: