DEH

DEH

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Σε Αδιέξοδο η Ηλεκτροδότηση της Αλουμίνιον - Στις 27 /12 Καταγγέλλει τη Σύμβαση η ΔΕΗ

Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγείται η ηλεκτροδότηση της Αλουμίνιον, του ομίλου Μυτιληναίος. Οι διαβουλεύσεις που γίνονται την τελευταία εβδομάδα μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον δείχνουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ότι δεν οδηγούνται σε λύση, με τη ΔΕΗ να εμμένει ουσιαστικά στην απόφαση της για την καταγγελία της σύμβασης.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του energia.gr, την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ έστειλε επιστολή στην Αλουμίνιον, την οποία καλεί να ορίσει νέο εκπρόσωπο φορτίου το αργότερο έως πέντε ημέρες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, καταληκτική ημερομηνία την οποία αποφάσισε το δ.σ. της ΔΕΗ, μετά την παρέμβαση του Διαχειριστή της Μεταφοράς, που υπέδειξε ότι η αρχική ημερομηνία της καταγγελίας της σύμβασης δεν ανταποκρίνεται στις προθεσμίες του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας .
Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει στην Αλουμίνιον ότι παύει να την εκπροσωπεί από τις 18 Νοεμβρίου, μετά τη δυσμενή, όπως θεωρήθηκε για τη Δημόσια Επιχείρηση, απόφαση της Διαιτησίας. Όμως, στο θέμα παρενέβη ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος με επιστολή του προς τη ΔΕΗ την εγκαλούσε γιατί η καταγγελία της σύμβασης παραβίαζε τον Κώδικα, που προβλέπει την παραχώρηση εύλογου χρονικού διαστήματος πριν από την ενέργεια αυτή. Η ΔΕΗ ανήγγειλε την καταγγελία στις 7 Νοεμβρίου, με ισχύ στις 18 Νοεμβρίου. Πράγματι, η ΔΕΗ συμμορφώθηκε με τον Κώδικα και ανέθεσε στον ΑΔΜΗΕ τον προσδιορισμό ημερομηνίας ισχύος της καταγγελίας, η οποία, όμως, δεν θα πρέπει να υπερβεί την 31η Δεκεμβρίου, με απόφαση του δ.σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
Έτσι, ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα την Αλουμίνιον ότι έχει προθεσμία ως τις 27 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αναζητήσει νέο προμηθευτή για την ηλεκτροδότηση της. Από κει και πέρα ισχύει η καταγγελία της ΔΕΗ, η οποία παύει να την προμηθεύει με ηλεκτρισμό. Στο μεσοδιάστημα και ως χθες συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energia.gr, η ΔΕΗ δεν φαίνεται να συναινεί ώστε να βρεθεί μία λύση, καθώς κάθε νέα πρόταση της είναι ακριβότερη από την προηγούμενη. Από την πλευρά
της η Αλουμίνιον φαίνεται ότι δεν προτίθεται να αναζητήσει άλλον προμηθευτή, ούτε να προσφύγει στη λύση του Τελευταίου Καταφυγίου, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη λειτουργία της.
Ενδεχομένως, ένας ακόμη λόγος για την άκαμπτη στάση που τηρεί η ΔΕΗ, όπως έλεγαν στο energia.gr παράγοντες της αγοράς, έχει να κάνει με το γεγονός ότι αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον εκτιμάται ότι θα έχει εφαρμογή και στη ΛΑΡΚΟ, η οποία έχει τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με την Αλουμίνιον. Η ΛΑΡΚΟ αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει σύμβαση με τη ΔΕΗ, προς την οποία χρωστά πολύ μεγάλα ποσά από την προμήθεια ηλεκτρισμού. Όμως, για να πουληθεί η εταιρία χρειάζεται απαραίτητα να έχει λύσει το θέμα της σύμβασης με τον προμηθευτή της. Συνεπώς, αν διευθετηθεί το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης της Αλουμίνιον θα λειτουργήσει ως μοντέλο και για τη σύμβαση με τη ΛΑΡΚΟ, η οποία σήμερα θεωρείται ότι επιβιώνει με το να μην πληρώνει τη ΔΕΗ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: