DEH

DEH

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ

του Μιχάλη Αγραφιώτη
Με ένα νομοσχέδιο «φιάσκο» η κυβέρνηση προσπαθεί με τυχοδιωκτικό τρόπο να «περάσει» την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Όλες οι φάσεις που σχεδιάζει κρύβουν σημεία που θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα η κυβέρνηση και θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος, της νομοθεσίας και της κεφαλαιαγοράς. Τι θα πράξουν οι Βουλευτές των Ενεργειακών περιοχών; Στο χέρι τους είναι να μπλοκάρουν την ψήφιση του νομοσχεδίου, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ρευστή.
Στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, η δικαστική εμπλοκή με τις Ομοσπονδίες που δεν ξεπερνά το προς ψήφιση Νομοσχέδιο, το επενδυτικό πρόγραμμα που πρέπει να υλοποιηθεί για συντήρηση, ανανέωση και επέκταση δικτύων, η εκκαθάριση που πρέπει να γίνει μέσω ΛΑΓΗΕ, το περίεργο ιδιοκτησιακό καθεστώς και η αβεβαιότητα σε σχέση με τη ρευστότητα του συστήματος καθιστά αδύνατη την αποκρατικοποίηση του με αποτέλεσμα, όταν έρθουν οι επενδυτές να πρέπει να πάρουν σαφείς εγγυήσεις, ώστε να επενδύσουν τα χρήματα τους. Επειδή ενδιαφέρονται, δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθούν και τις προσφορές.
Στην περίπτωση της «μικρής ΔΕΗ» οι διαδικασίες «τεμαχισμού» των μονάδων παραγωγής και ο καταμερισμός του προσωπικού γίνεται με πρόχειρο τρόπο και με ανυπολόγιστες συνέπειες ως προς την λειτουργία της επιχείρησης και την εργασιακή υπόσταση των εργαζομένων. Οι διαδικασίες «τσαπατσουλιάς» της κυβέρνησης πρέπει να αποφευχθούν γιατί μετά το Υπουργείο θα κληθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, και επειδή δεν μπορεί θα πάρουν οι ιδιώτες τα καλά και τα υπόλοιπα θα τα χρεωθούν οι πολίτες.
Και αν ολοκληρώσει την πώληση των «φιλέτων» στη μικρή ΔΕΗ θα κληθεί να αξιοποιήσει την μεγάλη ΔΕΗ, η οποία όμως εκ των πραγμάτων θα έχει αναλάβει όλα τα βάρη και τα κακά, ενώ θα χρεωθεί την επικοινωνιακή «κοινωνική» πολιτική της κυβέρνησης. Με ποια λογική και με ποιο σκεπτικό θα έρθει ένας στρατηγικός επενδυτής να βάλει τα χρήματα του; Για να ξελασπώσει την κυβέρνηση;
Και πάλι στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται τίποτα για τη διασφάλιση των συμφερόντων της περιοχής, στην προκειμένη περίπτωση του «ξενοδόχου». Στο Περιφερειακό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης – που ήταν εκτός θέματος-  θα έπρεπε να συζητηθεί πρώτα από όλα αυτό. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα αναλάβει το κόστος της ιδιωτικοποίησης και θα προχωρήσει, εμείς πως θα διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της περιοχής στο νέο καθεστώς; Που ήταν οι κυβερνητικοί Βουλευτές που τριχοτόμησαν τη ΔΕΗ και τώρα έρχονται να της βάλουν μία νέα ταφόπλακα; Καμία απάντηση για ένα θέμα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε λίαν συντόμως.
Η κυβέρνηση εκτός από τα νομικά προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το θέμα που θα δημιουργηθεί με την κεφαλαιαγορά και το χρηματιστήριο, που πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τις ενέργειες της. Προφανώς, και βιάζεται με τις διαδικασίες γιατί είναι Μνημονιακή δέσμευση αλλά σε καμία περίπτωση μια δέσμευση δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την καταπάτηση των Εθνικών Ενεργειακών συμφερόντων της χώρας.
Το μπαλάκι έρχεται στους κυβερνητικούς Βουλευτές που θα πρέπει να απαντήσουν ξεκάθαρα στον κόσμο γιατί θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Μπορούν να αποτρέψουν την κατάσταση και τουλάχιστον να διαπραγματευτούν τους όρους. Αν δεν το κάνουν θα επιβαρυνθούν οι ίδιοι το κόστος, που ίσως τους στοιχήσει ακόμη και την επανεκλογή τους.
 
- See more at: http://www.kozan.gr/?p=137729#sthash.RGBcCP55.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: