DEH

DEH

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Παπαρήγα: Η ΔΕΗ πρέπει να είναι δημόσια

«Παρά το γεγονός ότι από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια, εμείς παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας, ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι πραγματικά δημόσια, ότι δεν μπορεί να συνυπάρχει με ιδιωτικές εταιρείες είτε ελληνικές, είτε ξένες, ενώ, ως δημόσια ΔΕΗ πρέπει να συμπεριλάβει και όλες τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με τον διοικητή της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό.
 
«Δυστυχώς οι εξελίξεις βαδίζουν βάσει των αποφάσεων των
ελληνικών κυβερνήσεων, και της σημερινής, ενταγμένες στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στο Μνημόνιο και εμείς λέμε ότι θα αντιδράσουμε, θα αντισταθούμε και θα διεκδικήσουμε να ματαιωθούν ό,τι σχέδια έχει η κυβέρνηση και η ΕΕ απέναντι στην ΔΕΗ, γιατί οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας πρέπει να ανήκουν στον λαό και γιατί θα υπάρχουν επιπτώσεις στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ που αυτή την φορά θα είναι δραματικές», τόνισε η κ. Παπαρήγα, συμπληρώνοντας: «προβλέπουμε πως ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα μπορεί να πληρώσει, όχι δεν θέλει να πληρώνει για να κάνει αντίσταση, δεν θα μπορεί».

Η Αλέκα Παπαργήα προσέθεσε ότι «εμείς καλούμε και αυτούς που μπορούν να πληρώσουν να μην πληρώσουν για να δυναμώσει η πίεση, ώστε να μην πάμε σε χειρότερη τιμολογιακή πολιτική, αλλά αυτή τη φορά εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες δεν θα μπορούν να πληρώσουν και από αυτή την άποψη η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση, ενώ, ζητάμε και από τη διοίκηση της ΔΕΗ να πάρει θέση, παίρνοντας τουλάχιστον υπόψη την πλευρά της τιμολογιακής πολιτικής».

Ερωτηθείσα για την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου να μην θεωρήσει νόμιμη την είσπραξη του Ειδικού Τέλους Ακινήτων από τη ΔΕΗ, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε ότι «ήταν ολοφάνερο πως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η ΔΕΗ με την απειλή διακοπής του ρεύματος για να επιβληθούν άδικα χαράτσια».

«Η θέση μας είναι να καταργηθεί το ίδιο το χαράτσι και να μην εισπράττεται από την εφορία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να πληρώνουμε πέντε ή έξι φόρους για τα σπίτια, αν και φοβόμαστε ότι η ενιαιοποιηση που θα γίνει θα είναι άθροισμα των τεσσάρων ή πέντε φόρων και όχι μια λογική φορολόγηση» υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα και συμπλήρωσε:

«Ιδιαίτερα για το σπίτι που μένεις δεν μπορεί να πληρώνεις φόρο, δεν μπορεί να τιμωρείσαι γιατί σου άφησε κάποιος κληρονομιά το σπίτι ή γιατί πήρες δάνειο και έκανες ένα σπίτι από τη στιγμή που δεν υπάρχει πολιτική λαϊκής στέγης. «'Αλλο είναι (ο φόρος) για το σπίτι που εκμεταλλεύεται κάποιος και το νοικιάζει με βάση το εισόδημα».

Ο Α. Ζερβός, τόνισε ότι ενημέρωσε την Αλέκα Παπαρήγα για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, ενώ, ερωτηθείς για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, με δεδομένη τη θέση του υπουργείου Οικονομικών περί εξάντλησης κάθε νόμιμου μέσου για συνέχιση είσπραξής του μέσω ΔΕΗ, αλλά και το γεγονός ότι η επιχείρηση απειλείται με πρόστιμο βάση της απόφασης του Πρωτοδικείου, είπε κατ' αρχήν ότι «από τις αρχές της εβδομάδας άρχισε η αποστολή λογαριασμών με την τρίτη δόση» και προσέθεσε: «περιμένουμε τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών».

Σε ερώτηση, αν θα υπάρξουν, από τη νέα χρονιά, αναπροσαρμογές των τιμολογίων της ΔΕΗ στις μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις και αν θα ακολουθήσουν και άλλες, ο κ. Ζερβός απάντησε: «θα στείλουμε τα κόστη μας, θα υπάρξουν και προτάσεις, αλλά από εκεί και πέρα οι αποφάσεις είναι του υπουργείου. Από 1η Ιανουαρίου έχουμε και το κόστος των ρύπων που προστίθεται στα υπόλοιπα κόστη, θα δούμε τι μπορεί να γίνει στην κατεύθυνση που είπε και η κ. Παπαρήγα. Από εκεί και πέρα εγώ δεν είμαι τόσο αισιόδοξος, με την έννοια ότι κάποιες αυξήσεις θα υπάρξουν».

Μετά τον Α. Ζερβό, η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.



 

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: