DEH

DEH

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Η αύξηση κινδύνου ατυχημάτων έχει άμεση σχέση με την αύξηση ωρών εργασίας ημερησίως ή εβδομαδιαίως, απάντησε ο Όλι Ρεν εκ μέρους της Κομισιόν σε σχετική παρέμβαση του Κ. Πουπάκη

Από μελέτες για τη σχέση μεταξύ παρατεταμένου ωραρίου εργασίας και κινδύνου ατυχημάτων καταδεικνύεται η συνάφεια μεταξύ της αύξησης του κινδύνου ατυχημάτων και της αύξησης ωρών εργασίας ημερησίως ή εβδομαδιαίως”, υποστήριξε στην απάντησή του ο Αντιπρόεδρος και Επίτροπος Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων κ. Oli Rehn σε σχετική ερώτηση του Κ. Πουπάκη για το χρόνο εργασίας.
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και εν μέσω έντονων διαβουλεύσεων αναφορικά με την επανεξέταση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το χρόνο εργασίας, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπογράμμισε τη σημασία του «οριοθετημένου ωραρίου» στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής ισορροπίας ανάμεσα στη διασφάλιση συνθηκών υγείας και ασφάλειας και σε μια κοινωνικά βιώσιμη
άνοδο της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας τον σοβαρό αντίκτυπο της πλήρους ελαστικοποίησης στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή, την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, τόνισε την ευθεία διασύνδεση του χρόνου εργασίας με τις αρχές και τις αξίες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, καθώς και την ανάγκη διευθέτησής του μέσα από κοινωνικό διάλογο και ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατά τα πρότυπα και τις «παραδοχές» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -στη συνέχεια της απάντησής της- αφού σημειώνει το ρόλο της «ως θεματοφύλακα του ενωσιακού κεκτημένου» αναφέρει κατηγορηματικά ότι «δεν θα υποστήριζε κανένα κράτος-μέλος στη θέσπιση νομοθεσίας ασύμβατης με την Ε.Ε.». Παράλληλα, επικαλείται δύο έγκυρες «Εκθέσεις» δημοσιευμένες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (OSHA), όπου οι «επιλεγμένοι εμπειρογνώμονες περιγράφουν την εντατικοποίηση και το παρατεταμένο ωράριο εργασίας ως αναδυόμενους κινδύνους ψυχοκοινωνικού χαρακτήρα».
Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Κ. Πουπάκης δήλωσε: “Οι σαράντα ώρες εργασίας και η ημερήσια ανάπαυση δεν είναι αυθαίρετα «συντεχνιακά αιτήματα» αλλά αναγκαία συνθήκη για μια αναπτυξιακή πορεία με παραγωγικό εργατικό δυναμικό και κερδοφόρες επιχειρήσεις. «Ανταγωνιστικός εργαζόμενος», άλλωστε, είναι ο υγιής εργαζόμενος. Αντίθετα, η εξάντληση και καταπόνηση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας μόνο επώδυνες επιπτώσεις μπορούν να επιφέρουν στην οικονομική πρόοδο και την κοινωνική συνοχή τόσο με την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, όσο και την αντίστοιχη επιβάρυνση των Συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας. Οι Έλληνες είναι «πρωταθλητές» στους χρόνους εργασίας σύμφωνα με όλα τα στοιχεία των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών, την ώρα, μάλιστα, που βλέπουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται σχεδόν κάθε μήνα. Η Κομισιόν αν θέλει να είναι πραγματικός «θεματοφύλακας» του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου οφείλει να δώσει και τις αντίστοιχες «οδηγίες» προς τους εκπροσώπους της στην Τρόικα, που με τις απαιτήσεις τους δείχνουν να έχουν «ξεχάσει» πως η Ελλάδα είναι ένα κράτος του στενού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: