DEH

DEH

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Στήριξη από την Ε.Ε. στην κοινοτική αγορά άνθρακα - Τέταρτη"φωτοβολταϊκή" χρεοκοπία στις ΗΠΑ σε ένα χρόνο

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν σε ένασυμβιβαστικό κείμενο πριν την ψηφοφορίααυτό το μήνα που θα ασκήσει μεγαλύτερηπίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να άρειτα δικαιώματα εκπομπών άνθρακα για ναστηρίξουν τις τιμές σχετικά με το ΣύστημαΕμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS), πουέχουν σημειώσει χαμηλά ρεκόρ.
Η είδηση βοήθησε τις τιμές του άνθρακα,με την τιμή αναφοράς της σύμβασης νασημειώνει άνοδο κατά σχεδόν 4% σε 8,68 ¤ανά τόνο μέσα σε λίγες ώρες.
Η συμβιβαστική διατύπωση, όπωςαναμενόταν, δεν προσδιορίζει πόσαδικαιώματα εκπομπής διοξειδίου τουάνθρακα μπορεί να κρατούνται για νααντιμετωπιστεί ένα τεράστιο πλεόνασμαστην αγορά.
Αντ 'αυτού, καλεί την Επιτροπή νατροποποιήσει τον κανονισμό σχετικά μετους πλειστηριασμούς αδειών του άνθρακακαι να εφαρμόσει τα μέτρα, τα οποίαμπορεί να περιλαμβάνει «παρακράτησητης απαραίτητης ποσότητας των δικαιωμάτων»,ανέφερε μια κοινοβουλευτική πηγή.
«Το καλό είναι ότι δίνει στην Επιτροπήτην εντολή να ενεργήσει πριν από τηντρίτη φάση [της αγοράς διοξειδίου τουάνθρακα, από το 2013]. Ωστόσο, χάσαμε τουςαριθμούς. Δεν ήταν δυνατό να τύχειευρείας υποστήριξης», ο Ολλανδός ΠράσινοςΕυρωβουλευτής Bas Eickhout είπε.
Οι διαπραγματευτές από όλα τα μέρηυποστήριξαν το συμβιβασμό που συμφωνήθηκεαργά την Τετάρτη (16 Φεβρουαρίου) καιυπήρξε «μια καλή ευκαιρία» να ψηφιστείστις 28 Φεβρουαρίου, είπε ο Eickhout.
Αυτό δεν θα εγγυάται ανάληψη δράσηςαπό την Επιτροπή, αλλά θα προσθέτειπίεση για μεταρρυθμίσεις που έχουνπροέλθει από τη βιομηχανία και τιςεπιχειρήσεις, καθώς και πολιτικούς καιοικολόγους.
Τον Δεκέμβριο, η ψηφοφορία για τηνανάληψη δράσης από την επιτροπήπεριβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουσυγκέντρωσε διακομματική στήριξη, καισύντομα προκάλεσε μια σχεδόν 30% αύξησηστην τιμή των ποσοστώσεων της ΕΕ.
Αυτή η ψηφοφορία ζήτησε την απόσυρση1,4 δισεκατομμυρίων αδειών, αλλά εγκρίθηκεμόλις με μία ψήφο διαφορά. Οι πολιτικοίπροέβλεψαν ότι θα ήταν δύσκολο ναδιατηρηθεί αυτή η συγκεκριμένη πρόταση.
(Euractiv)


Τέταρτη"φωτοβολταϊκή" χρεοκοπία στις ΗΠΑσε ένα χρόνο
Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε την περασμένηΤρίτη η αμερικανική εταιρία φωτοβολταϊκώνπάνελ ελαφρού τύπου,  Energy Conversion DevicesInc.
Πρόκειται για την τέταρτη εταιρίατου κλάδου των φωτοβολταϊκών που κηρύττειπτώχευση στις Η.Π.Α, εν μέσω τηςπρωτοφανούς κρίσης που περνάει ο κλάδοςεξαιτίας των ιδιαίτερα μειωμένων τιμώντων φ/β πάνελ.
Σημειώνεται ότι το περασμένο φθινόπωρο,η εταιρία είχε αναστείλει προσωρινάτην παραγωγή της ενώ είχε προσλάβεισύμβουλο προκειμένου να καταφέρει νασυγκρατήσει το κόστος της παραγωγής σεχαμηλά επίπεδα, κάτι το οποίο δενεπιτεύχθηκε.
Πάντως η εταιρία ανέφερε ότι θασυνεχίσει τη λειτουργία της μέχρι ναολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησηςτων εγκαταστάσεών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: