DEH

DEH

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΗ:Πώληση Λιγνιτικών-Υδροηλεκτρικών στο Μνημόνιο

Την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ,αλλά και θεσμοθέτηση μηχανισμού για αυτόματη μείωση των εγγυημένες ταρίφεςηλεκτρικού από ΑΠΕ, προβλέπει μεταξύ άλλων το μνημόνιο για τον τομέα τηςενέργειας.
Το νέο κείμενο που ενέκρινε χθες βράδυ η Βουλή, περιλαμβάνει τα κυριότερασημεία από αυτά του πρώτου μνημονίου του 2010 και από τα οποία τίποτε δενεφαρμόστηκε μέχρι σήμερα. Τα όποια νεότερα, αφορούν τις ΑΠΕ, ρήτρες πουδιασφαλίζουν τους δανειστές από τις ελληνικές πονηριές για μη εφαρμογή τωνσυμφωνημένων, μία ασαφή αναφορά στο πρόγραμμα «Ήλιος», προώθηση ρυθμίσεων πουθα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα, όπως νέου
κώδικα για την πρόσβασητρίτων στον τερματικό υγροποιημένου αερίου και λειτουργία συστήματος onestop shop για επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απόλιγνίτη, το Μνημόνιο θέτει τις εξής προθεσμίες:
1ο τρίμηνο 2012.Οριστικοποίηση των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβασητρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
2ο τρίμηνο 2012.Έναρξη εφαρμογής των παραπάνω μέτρων
Νοέμβριος 2013.Ολοκλήρωση εφαρμογής των μέτρων πουδιασφαλίζουν την πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην παραγωγήηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Οι τρίτοι μπορούν να χρησιμοποιούναποτελεσματικά την παραγωγή από λιγνίτη στην ελληνική αγορά.
Τα υδροηλεκτρικά
 Την πώληση υδροηλεκτρικών το μνημόνιο τη συνδέει με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.Η τελευταία θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς τουπροσωπικού μεταφοράς, στη θυγατρική που έχει ιδρύσει, δηλαδή το Φεβρουάριο.Προβλέπει συγκεκριμένα, ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τα απαραίτητα μέτραώστε να πουλήσει υδροηλεκτρική παραγωγική ικανότητα και άλλα παραγωγικά περιουσιακάστοιχεία σε επενδυτές.
Στο σημείο αυτό το Μνημόνιο ξεκαθαρίζει ότιη πώληση υδροηλεκτρικών είναιχωριστή από την πώληση λιγνιτικών μονάδων,η οποία προβλέπεται στηναπόφαση της Επιτροπής για τον ελληνικό λιγνίτη. Ωστόσο, αφήνει περιθώρια γιαταυτόχρονη αγορά από επενδυτές υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας λοιπώνπαραγωγικών περιουσιακών στοιχείων μαζί με τη λιγνιτική παραγωγική ικανότητα.
Πάντως διευκρινίζει ότι «η πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας(α)δενθα καθυστερήσει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων πέραν του χρονικούπλαισίου που προβλέπει η Απόφαση της Επιτροπής και(β)δεν θαεμποδίζει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων άνευ ελάχιστης τιμής».
Για τα τιμολόγια τηρείται η 30ή Ιουνίου ως προθεσμία απελευθέρωσης όλων, μεεξαίρεση το Κοινωνικό Τιμολόγιο. Επίσης μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012, θαπρέπει να έχει διασφαλιστεί ότι η το σκέλος ενέργειας στα υφιστάμενα τιμολόγιαθα πρέπει να αντανακλά την τιμή χονδρικής (Οριακή Τιμή).
Οι αλλαγές στο χώρο των ΑΠΕ
 Για τις ΑΠΕ τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο, είναι εναρμονισμένα αφ' ενός με τιςτάσεις που επικρατούν στην υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή μείωση των τιμών αγοράςενέργειας, σε συνδυασμό με τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα,δηλαδή ταπροβλήματα ρευστότητας που έχει ο ΔΕΣΜΗΕ.
Έτσι καλεί την Κυβέρνηση να καταρτίσει σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος feedin tariff, ώστε αυτό να καταστεί συμβατό προς τις εξελίξεις της αγοράς και ναμειώσει τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά. Βασικός πυλώνας του νέου συστήματοςθα πρέπει να είναι ένα μοντέλο εγγυημένης διαφορικής τιμής και επιλογήςτης μεθόδου υπολογισμού των τιμολογίων, ώστε να αποφεύγονται υπερβολικές τιμέςαποζημίωσης. Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα αυτόματης μείωσηςτιμολογίου.
Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα «Ήλιος», αυτό μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα θαπεριλήφθηκε, αφού οι κυρίως ενδιαφερόμενοι Γερμανοί, διαπιστώνουν το ασύμφοροτης υπόθεσης.
Το υγροποιημένο αέριο
 Τέλος η κυβέρνηση καλείται να δημιουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου υπηρεσίαμίας στάσης ειδικά για τις επενδύσεις σε έργα υποδομής που σχετίζονται με τουγροποιημένο φυσικό αέριο, την αποθήκευση και μεταφορά φυσικού αερίου καιγραμμές μεταφοράς ηλεκτρισμού.
Ειδική αναφορά γίνεται και για τη χρήση της υποδομής υγροποιημένου φυσικούαερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, μέσω της οποίας και μόνο λειτουργεί ηαπελευθερωμένη αγορά.
Συγκεκριμένα ζητείται μέχρι το τελος Σεπτεμβρίου να θεσπιστεί κώδικας γιατο LNG, εγκεκριμένος από τη ΡΑΕ,ο οποίος να διασφαλίζει διαφάνεια καιάνευ διακρίσεων πρόσβαση στον τερματικό της Ρεβυθούσας και αποτελεσματικόκαταμερισμό μη χρησιμοποιούμενης δυναμικότητας.

Του Μιχάλη Καϊταντζίδη στο www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: