DEH

DEH

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ο πορτοκαλί συναγερμός και οι ενεργειακοί βαρώνοι - "Ανανεώσιμες" πηγές ενέργειας;Δεν είναι πηγές ενέργειας. Είναι πηγές ξεπλύματος χρήματος και ροκανίσματος λογαριασμών.

Μέσα σ' όλα, θα μάθατε ότι πριν 3-4 μέρες είχαμε πορτοκαλί συναγερμό στην ΔΕΗ. Πολύ χοντρικά, κατάλαβα ότι κάπου δεν έφταναν οι εισαγωγές (έχουν και οι γείτονες τα δικά τους), κάπου ήταν κλειστή καμιά μονάδα λιγνίτη, κάπου δεν έφτανε το αέριο (λίγο γενικά, λίγο από Τουρκία, λίγο το καράβι με τα "γραφειοκρατικά", λίγο ο σταθμός LNG που δεν υπάρχει κλπ -- αυτά ειπώθηκαν).

Τα παράπονά σας, στους κυρίους, και σε όποιους 2-3 από αυτούς μπλόκαραν τον λιθάνθρακα του Αθανασόπουλου. Μην μου λέτε για οικολόγους... Όταν έχετε ΜΜΕ και συνδικαλιστές... Τα 1.620 εγκατεστημένα αιολικά ήταν και θα είναι άχρηστα. Κι αν γίνουν 16.620 θα είναι ακόμη πιο άχρηστα. 1.620 αιολικά μεγαβάτ, δεν παράγουν ρεύμα όταν χρειάζεται, και έχουν κοστίσει €2,5 δις ευρώ που ξεπληρώνονται από φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ. Τι θα κάνατε εάν είχατε σήμερα €2,5 δις ευρώ;
Εγώ ξέρω ένα πράγμα. Ενεργειακή πολιτική με συγκερασμό του
τι πουλάνε και ποιόν εκπροσωπούν οι βαρώνοι και οι βαρωνίσκοι της ενέργειας, δεν γίνεται. Άλλος βρήκε πάροχο αερίου, άλλος εκπροσωπεί τουρμπίνες, άλλος είδε όνειρα με μικρά υδροηλεκτρικά στον Κηφισό, άλλος αγοράζει άδειες και τοπικές αυτοδιοικήσεις για να τις μεταπουλήσει, μία θλιβερή εικόνα που πάει παρέα με την άνοδο της διαφθοράς στην χώρα μας από Νο 25 το 1995 σε νούμερο 80 το 2011. Το παραπάνω κολάζ (μεγαλώνει με κλικ) αδικεί ίσως έναν ή δύο εικονιζόμενους, και αποσιωπά ότι 3 ή 4 έχουν έμμισθους υπαλλήλους σε Υπουργεία, Αρχές στην ΔΕΗ και σε οικολογικές οργανώσεις, και επηρεάζουν με πιο ευγενικούς τρόπους έναν σωρό άλλο κόσμο. Και σαν καλοί συνεχιστές της παράδοσης του 1824, βεβαίως και χρησιμοποιούν ή φωνάζουν τον ξένο χωροφύλαξ κατά το δοκούν.

Εάν θέλουμε να υπάρχουμε σαν χώρα (και δεν είναι καθόλου προφανές αυτό), χρειαζόμαστε ρεύμα. Ισχύ βάσης. Η ισχύς βάσης είναι ή πυρηνικό (ξεχάστε το, είναι ακριβό) ή κάρβουνο. Λιγνίτης υπάρχει, αλλά θέλει σκάψιμο.΄Εισαγώμενο κάρβουνο επίσης υπάρχει. Και τα δύο αυτά θέλουν φίλτρα που είναι πεπατημένης τεχνολογίας, και προϋποθέτουν να θέσουμε τα συμφέροντα της χώρα μας πάνω από τα συμφέροντα του κάθε Έτινγκερ που δεν είναι παρά πλασιέ των εξαγωγών της δικής του χώρας.

Αέριο; Μην είστε αφελείς. Το αέριο είναι ευκαιριακό, ιδανικό για θέρμανση (πλούσιων) αστικών περιοχών, καλή πρώτη ύλη για χημικά, ή έστω για χοντρά επιδοτούμενες ΣΥΘΗΑ σε μερικές βιομηχανικές εφαρμογές. Άντε για (ακριβή) ισχύ αιχμής

"Ανανεώσιμες" πηγές ενέργειας; Με εξαίρεση τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, είναι ενεργειακά άχρηστες. Ούτε συμβατικές μονάδες υποκαθιστούν, πουθενά και ποτέ, ούτε καύσιμα εξοικονομούν (παρά μόνο περιστασιακά και με εξωπραγματικό κόστος). Δεν παράγουν χρήσιμη ενέργεια, και όχι όταν την χρειάζεσαι. Δεν είναι πηγές ενέργειας. Είναι πηγές ξεπλύματος χρήματος και ροκανίσματος λογαριασμών. Αν βέβαια κόβεις πολλά δάση για να τις βάλεις, κερδίζεις από την ξυλεία για βιομάζα, αλλά είναι φτηνότερο να καις τα δάση.


http://archaeopteryxgr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: