DEH

DEH

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Το country risk θα καθορίσει πόσες λιγνιτικές μονάδες θα πουληθούν

Σε ολοένα και πιο ριζοσπαστικές λύσεις θα υποχρεωθεί τελικά να προχωρήσει η κυβέρνηση όσον αφορά την πρόσβαση ιδιωτών στους λιγνίτες και την απελευθέρωση της ηλεκτρικής αγοράς. Αυτή είναι η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η συνεχώς επιδεινούμενη θέση της χώρας μεγαλώνει διαρκώς το ρίσκο οποιασδήποτε επένδυσης και ως εκ τούτου μεγαλώνει τις απαιτήσεις που θα έχουν ή τις προϋποθέσεις που θα θέτουν οι ξένες ενεργειακές εταιρείες για να προσέλθουν προς εξαγορά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
«Λύσεις όπως η πώληση μονάδων 1000 Μεγαβάτ, που θα ήταν επαρκείς όταν, για παράδειγμα, η Τίνα
Μπιρμπίλη επεξεργαζόταν την ελληνική πρόταση για τους λιγνίτες, σήμερα θεωρούνται άτολμες και μη δυνάμενες να συγκινήσουν τους ξένους επενδυτές», λέει χαρακτηριστικά στο energypress παράγοντας που γνωρίζει άριστα τα διαλαμβανόμενα και προσθέτει: «Για να αλλάξει πλέον το κλίμα, για να πεισθούν οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες να βάλουν χρήματα και να προσέλθουν να διεκδικήσουν μονάδες της ΔΕΗ χρειάζονται πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας. Για παράδειγμα την πώληση μονάδων τέτοιας συνολικής ισχύος που να επιτρέπει να λειτουργήσουν επί ίσοις όροις με τη ΔΕΗ μία ή και δύο μεγάλοι παίκτες. Επίσης την πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων μαζί με τις λιγνιτικές».
Ανεξάρτητα δηλαδή από το που θα καταλήξουν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις του κ. Παπακωνσταντίνου με τον Κομισιόν σχετικά με το μοντέλο που θα ακολουθηθεί για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, κινδυνεύει η κυβέρνηση να βρεθεί μπροστά στο φαινόμενο να «απορρίπτεται» το μοντέλο αυτό από τους άμεσα ενδιαφερόμενους και συνεπώς να πρέπει να το κάνει ελκυστικότερο λαμβάνοντας, στη συνέχεια, πιο ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες.
Προς το παρόν πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου, θέλοντας προφανώς να αποφύγει «σκληρές» λύσεις που θα τον έφερναν σε σύγκρουση με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, συνεχίζει να «παίζει άμυνα» απέναντι στην Κομισιόν, δηλαδή να προσπαθεί αφενός μεν να κερδίσει χρόνο αφετέρου να πείσει τους κοινοτικούς για μια όσο το δυνατόν πιο light εκδοχή για την πρόσβαση ιδιωτών στους λιγνίτες. Από την άλλη η Κομισιόν πιέζει να παραχωρηθούν πακέτα των 2000MW και όχι των 1300MW, ενώ από την πλευρά του το ΥΠΕΚΑ αντιπροτείνει συμπληρωματικά μέτρα, δηλαδή την πραγματοποίηση ανταλλαγών (swaps) ισχύος.
Δεν είναι αρκετό το Αμύνταιο
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι από την ελληνική πλευρά για την πώληση των δύο μονάδων του Αμύνταιου, δεν κρίθηκε επαρκής κατά τις επαφές που έγιναν με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών, με το αιτιολογικό ότι δε θα υπάρξει επαρκές άνοιγμα της αγοράς. Ως εκ τούτου, η νέα πρόταση που σχεδιάζει το επιτελείο του κ. Παπακωνσταντίνου περιλαμβάνει δύο διαφορετικά πακέτα μονάδων το καθένα με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Ειδικότερα, στο πρώτο πακέτο συνεχίζουν να βρίσκονται προς πώληση οι μονάδες του Αμύνταιου και προστίθεται σε αυτές η μονάδα της Φλώρινας που βρίσκεται σε λειτουργία αλλά και η νέα που αναπτύσσει η ΔΕΗ. Το συγκεκριμένο πακέτο δηλαδή περιλαμβάνει συνολικά 1380 MW λιγνιτικών, 930MW σε λειτουργία και μία ακόμη μονάδα 450MW που έχει αδειοδοτηθεί αλλά δεν έχει κατασκευαστεί. Μειονέκτημα στο συγκεκριμένο «πακέτο» αποτελεί το γεγονός ότι η επένδυση στη μονάδα της Φλώρινας δεν έχει αποσβεστεί.
Το δεύτερο πακέτο που μελετά το ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνει τις μονάδες 1 έως 4 του Αγίου Δημητρίου, με συνολική ισχύ στα 1300MW, δηλαδή παραμένει στη ΔΕΗ, η πιο σύγχρονη μονάδα Άγιος Δημήτριος 5. Το «μειονέκτημα» στη συγκεκριμένη λύση, αφορά στο γεγονός ότι θα πρέπει να διευθετηθούν τα θέματα πρόσβασης στο καύσιμο, δηλαδή στα ορυχεία.
Η τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς αναμένεται να αποσταλεί στις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος του μήνα και το μέλλον θα δείξει εάν θα γίνει αποδεκτή από τους κοινοτικούς και κυρίως αν θα προσελκύσει ενδιαφερόμενους ώστε να λειτουργήσει στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: