DEH

DEH

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Εφεδρεία σε 2.200 υπαλλήλους της ΔΕΗ

Μετ' εμποδίων η εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.
Αντιδράσεις υπαλλήλων.
Πλεονάζον προσωπικό βλέπει ο υπ. Περιβάλλοντος και στη ΔΕΗ.
Ζήτησε καταγραφή προσωπικού
Στον αέρα βρίσκεται το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, μία από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας, μετά την άρνηση που έδειξαν οι πρώτοι 151 φορείς να αποστείλουν τις λίστες με το πλεονάζον προσωπικό. Εφεδρεία και σε 2.200 υπαλλήλους της ΔΕΗ
Σύμφωνα με "Τα Νέα", μόνο 90 από τους 151 φορείς ανταποκρίθηκαν στη σχετική εγκύκλιο του ειδικού γραμματέα ΔΕΚΟ Γιώργου Κυριακού, σύμφωνα με την οποία είχαν προθεσμία έως και τις 26 Σεπτεμβρίου για να δηλώσουν το 10% του προσωπικού τους που έμπαινε στην εφεδρεία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εργαζομένων, περίπου 40 φορείς δήλωσαν πως δεν θα έπρεπε να έχουν
περιληφθεί στις διαδικασίες της εργασιακής εφεδρείας.
Πρόκειται για κάποιους φορείς που υποστηρίζουν πως δεν επιβαρύνουν με κανένα τρόπο τον κρατικό προϋπολογισμό και οι όποιες ρυθμίσεις για περιορισμό προσωπικού και δαπανών δεν τους αφορούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων) όπου ακόμη και το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζεται από το κράτος, αλλά αμείβεται από τα έσοδα του οργανισμού.
Μεταξύ των 40 αυτών φορέων υπήρξαν και περιπτώσεις όπου ανέφεραν πως σε σχέση με τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, διαθέτουν πολύ λιγότερους υπηρετούντες και για τον λόγο αυτό δεν έχουν καμία δυνατότητα να προκρίνουν κάποιους από αυτούς ως πλεονάζοντες.
Τέτοια παραδείγματα αποτελούν ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, το ΙΓΜΕ κ.ά., ενώ άλλοι φορείς ζήτησαν να αποσαφηνιστεί η διαδικασία και να τους δοθεί παράταση για την αποστολή στοιχείων του προσωπικού.
Στο μεταξύ, την επέκταση του μέτρου των μετατάξεων και της εργασιακής εφεδρείας και στη ΔΕΗ προανήγγειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Το σχέδιο θα έχει στόχο να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στους σταθμούς και στα ορυχεία, αλλά και το πλεονάζον προσωπικό που υπάρχει σε διοικητικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η πρόταση θα περιλαμβάνει πρόγραμμα εθελοντικών μετατάξεων υπαλλήλων, που θα τους ζητηθεί να εγκαταλείψουν τις διοικητικές θέσεις για να εργαστούν στους τομείς της παραγωγής, ενώ αν προκύψει πλεονάζον προσωπικό στη διοίκηση, οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία με επόμενο στάδιο -εφόσον δεν απορροφηθούν- την απόλυσή τους.
Στο ίδιο πλαίσιο το σχέδιο αποδόμησης των εργασιακών κεκτημένων στη ΔΕΗ θα περιλαμβάνει νέο γύρο στις περικοπές των αποδοχών (υπερωρίες, επιδόματα, σύνδεση με την παραγωγικότητα κ.ά.).
Από το συνολικό προσωπικό των 21.300 εργαζομένων της ΔΕΗ, σήμερα στην παραγωγή και διανομή εργάζονται περίπου 10.000, ενώ άλλοι τόσοι είναι περίπου οι διοικητικοί, με περίπου το 10% του προσωπικού να κατέχουν διευθυντικές θέσεις.
http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: