DEH

DEH

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΗ - Εγκλήματα δίχως τιμωρία, στο δημόσιο «κρεματόριο» που λέγεται ΔΕΗ.


Είναι ασύλληπτο, είναι αδιανόητο, αλλά είναι αληθινό…(!) Η οικογένεια των τεχνικών ξεκληρίζεται. Διαβάστε, και βγάλτε συμπέρασμα. Οκτώ τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα, με θύματα εργαζόμενους βιοπαλαιστές, σε διάστημα δυο μηνών.

Ιδού, λοιπόν, τα «τεκμήρια του εγκλήματος»,
ιδού οι «θύτες»,
μα πουθενά η τιμωρία.

Γιατί να μιλήσεις; Για αδιαφορία; Για παραλήψεις; Για ευθύνες; Για αναλγησία; Για βαρβαρότητα; Για απανθρωπιά; Τίποτα πια δεν μπορεί να περιγράψει αυτά που συμβαίνουν στο δημόσιο «κρεματόριο» που λέγεται ΔΕΗ.

Μπροστά στο μέγεθος των «ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ», οι λέξεις χάνουν το νόημά τους. Οι λέξεις δεν επαρκούν για να περιγράψουν την οργή, το θυμό, τον πόνο και την οδύνη. Τα λόγια και οι χαρακτηρισμοί αρχίζουν να χάνουν την βαρύτητά τους μπροστά στην ΘΗΡΙΩΔΙΑ. Όσο για την υπομονή, αυτή έχει εξαντληθεί προ πολλού.
Το μεροκάματο του τρόμου
των αποκαλούμενων «ρετιρέ»
στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Κύριοι της Διοίκησης, ας μας πει κάποιος, τι φταίει…; Είναι το έλλειμμα στρατηγικής, έναντι στα προβλήματα της Επιχείρησης και των εργαζομένων; Είναι η πολυπόθητη κερδοφορία, που πρέπει σύμφωνα με τα τεχνοκρατικά σαΐνια να επιτευχθεί διά της μείωσης του προσωπικού και της μισθολογικής δαπάνης;

Είναι η Διοικητική ανεπάρκεια, η εγκληματική αδιαφορία, η ανευθυνότητα σε βαθμό κακουργήματος, η αποτίμηση της ανθρώπινης ζωής με λογιστικούς όρους; Είναι η επίσημη πολιτική των κυβερνήσεων, των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων και των κομμάτων εξουσίας που διαχειριστήκαν τις τύχες της Επιχείρησης, την τελευταία εικοσαετία;

Δεν περιμένουμε απαντήσεις,
γνωρίζουμε τα αίτια και τους υπευθύνους.

Κύριοι της Διοίκησης και της πολίτικης ηγεσίας, υπεύθυνος για τον θλιβερό απολογισμό των ατυχημάτων δεν είναι ο εργαζόμενος, ο βιοπαλαιστής που καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνει τη μάχη για να μην λείψει το ρεύμα από τα Ελληνικά νοικοκυριά.

Υπεύθυνες είναι οι εκάστοτε κυβερνήσεις, που εφαρμόζοντας την πολιτική του μικρότερου εργασιακού κόστους συνέβαλαν στην αποδυνάμωση της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα σήμερα το τεχνικό προσωπικό να μην επαρκεί για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες της Επιχείρησης.

Υπεύθυνες είναι οι Διοικήσεις, που δεν φρόντισαν να καλυφθούν έγκαιρα οι συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων, με αποτέλεσμα σήμερα το λιγοστό προσωπικό να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να διατηρηθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες σε υψηλό επίπεδο.

Υπεύθυνα είναι τα Διοικητικά Στελέχη, που ενθάρρυναν την πρόσληψη εργαζομένων με συμβάσεις, με συμβάσεις έργου, με δελτία παροχής υπηρεσιών, ακόμα και συνταξιούχων, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις δεν διαθέτουν τα τυπικά προσόντα και την στοιχειώδη εκπαίδευση, που απαιτεί η υψηλού επιπέδου εξειδίκευση, των εργασιών που συντελείται στη ΔΕΗ.

Υπεύθυνοι είναι οι παχυλά αμειβόμενοι καιροσκόποι, που επενδύουν στην μείωση του τακτικού προσωπικού και συμβάλουν καθημερινά στον αφανισμό της τεχνογνωσίας, όταν μάλιστα είναι γνωστό πως το υφιστάμενο δυναμικό δεν είναι μόνο ελλιπές, αλλά και γερασμένο.

Υπεύθυνη είναι η σπουδή των «πρόθυμων», που διευκολύνει την επέλαση των εργολαβιών, οι οποίοι έκτος της οικονομικής αφαίμαξης, με την έλλειψη τεχνογνωσίας και τις κακοτεχνίες, συμβάλουν σημαντικά στη διόγκωση των ατυχημάτων, γεγονός που αποδείχτηκε τραγικά στο πρόσφατο ατύχημα στη Θεσσαλονίκη.

Υπεύθυνη είναι η Διοικητική «ανεκτικότητα», που απροκάλυπτα ενθαρρύνει, υποθάλπει και συγκαλύπτει την παραβατική δράση και συμπεριφορά των Γενικών Διευθυντών, οι οποίοι προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία, καταστρατηγούν τους κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας, ενώ δεν ασκούν κανένα απολύτως έλεγχο στις συμβατικές υποχρεώσεις των εργολάβων, γεγονός που σαφώς επιβάλετε να διερευνήσουν οι αρμόδιες αρχές.

Υπεύθυνος και ηθικός αυτουργός είναι αυτός, που θεωρεί τους εργαζόμενους «αναλώσιμους» και κλείνει το μάτι στα εξοντωτικά ωράρια, τις διπλοβάρδιες, την ελλιπή επάνδρωση, την παραβίαση των Οδηγιών και Κανονισμών της Επιχείρησης, καθώς και των Οργανογραμμάτων, για την επάνδρωση βαρδιών και συνεργείων.

Μα πάνω απ’ όλους και απ’ όλα, υπεύθυνος και ηθικός αυτουργός είναι η φυσική και πολιτική ηγεσία της ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η Επιχείρηση παρουσιάζει την μεγαλύτερη συχνότητα εργατικών ατυχημάτων, από οποιαδήποτε άλλη Επιχείρηση στη χώρα..

Κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΔΕΗ:

Ο πρώτος στην πυραμίδα της ιεραρχίας, φέρει και την κύρια ευθύνη.
Για όλα τα παραπάνω, αν όχι ο μόνος,
ο κύριος υπεύθυνος και ο ηθικός αυτουργός είστε εσείς,
είναι η Διοίκησης και όσοι σας περιβάλουν.

Κύριοι της Διοίκησης, είστε υπεύθυνοι για τον ολέθριο απολογισμό ατυχημάτων που καταγράφηκε το τελευταίο 8μηνο, με έξαρση το καλοκαίρι του 2011. Είστε υπεύθυνοι για το χαμό αθώων συνανθρώπων μας και για τα δεκάδες θύματα των αλλεπάλληλων εργατικών ατυχημάτων.

Φτάνει πια… Δεν πάει άλλο…

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ με αίσθημα ευθύνης έναντι των συναδέλφων που εκπροσωπεί, δεν προτίθεται να παρακολουθεί από απόσταση το ξεκλήρισμα των τεχνικών της Επιχείρησης. Έχουμε επανειλημμένως καταγγείλει δημόσια τα όσα θλιβερά συμβαίνουν στα εργοτάξια της ΔΕΗ, χωρίς να προκύψει το παραμικρό αποτέλεσμα.

Παρά τις συνέχεις οχλήσεις η Διοίκηση της ΔΕΗ, εμμένει στη αποδυνάμωση της Επιχείρησης, εμμένει στη συρρίκνωση του προσωπικού, εμμένει στην παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και των Κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας.

Το ποτήρι ξεχείλισε.
Τα περιθώρια διαλόγου έχουν προ πολλού εξαντληθεί.

Το μόνο που μας απομένει είναι η ενωτική,
μαζική και συντεταγμένη αντίδραση.

Ο σεβασμός στη μνήμη των αδικοχαμένων συναδέλφων τεχνικών επιβάλλει απόδοση ευθυνών και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη η ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΗ συντάσσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, μέσω της οποίας καταγγέλλει την Διοίκηση της ΔΕΗ για εγκληματική αδιαφορία, ανευθυνότητα και παράβαση καθήκοντος.

Παράλληλα, την ιδία αντιμετώπιση επιφυλάσσουμε, σε όλους τους Γενικούς Διευθυντές και κάθε υπηρεσιακό παράγοντα, που ταυτίζεται με ανάλογες πρακτικές και συμπεριφορές, σε βάρος της ασφάλειας και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων.

Η προσπάθεια ωστόσο δεν εξαντλείται εδώ. Ακολουθεί αγωνιστική συνέχεια, με τον τρόπους που η ΕΤΕ/ΔΕΗ πολύ καλά ξέρει και σύντομα οι παροικούντες την Χαλκοκονδύλη πολύ καλά θα αντιληφθούν.

Η αντιδικία μας δεν είναι επί προσωπικού.

Ο αγώνας που καταβάλλουμε δεν έχει πολιτικά κίνητρα. Επίκεντρο των προσπαθειών μας δεν είναι η προσωπική αντιδικία, δεν είναι τα στενά συντεχνιακά ή αλλού είδους κλαδικά ζητήματα.

Ο αγώνας μας, είναι αγώνας επιβίωσης. Αγώνας για το μεροκάματο σε μια Επιχείρηση που κατέχει τα σκήπτρα στον τομέα των εργατικών ατυχημάτων, είτε πρόκειται για το προσωπικό της ΔΕΗ (μόνιμοι και συμβασιούχοι), είτε για το προσωπικό των εργολάβων.

Ο αγώνας μας, είναι η ύστατη επιλογή, προκειμένου να διασφαλίσουμε την εργασιακή μας υπόσταση, προκειμένου να προφυλάξουμε τη σωματική μας ακεραιότητα, τη ζωή μας και τις ζωές των συναδέλφων.

Κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε: Εάν δεν μπορείτε, εσείς και όσοι σας περιβάλλουν, να διορθώσετε τα κακώς κείμενα, εάν αδυνατείτε να σταματήσετε τον εργασιακό κατήφορο και την αιματοχυσία, τότε το μόνο που σας απομένει είναι να υποβάλλετε άμεσα την ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ σας.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΕ/ΔΕΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΤΣΙΝΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΡΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: