DEH

DEH

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΜΕ: Κάλεσμα στα συνδικάτα για οργανωμένη αντίσταση στα φορο-χαράτσια / ο νέος απίστευτος φόρος στα ακίνητα – Δεν εξαιρερούνται οι άνεργοι, εξαιρείται όμως η Εκκλησία


Μόνο οργανωμένα οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να αντισταθούν στη λυσσαλέα επίθεση κατά της ζωής και της αξιοπρέπειάς τους

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Με σχέδιο δράσης ενάντια στα χαράτσια και κλιμάκωση με απεργία

Κάθε συνδικάτο, κάθε κλάδος να σχεδιάσει με συγκεκριμένο τρόπο τη δράση του, για να δοθεί οργανωμένη απάντηση στα χαράτσια και την αντιλαϊκή πολιτική

Πλατύ κάλεσμα προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να παλέψουν για να παρεμποδίσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και να οργανώσουν την πάλη ενάντια στα χαράτσια απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Στα πλαίσια αυτά καλεί τους εργαζόμενους να συζητήσουν για την κλιμάκωση
των αγώνων με νέα πανεργατική 24ωρη απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
Στο κάλεσμά του προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, το ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Η ομοβροντία νέων μέτρων που εκτόξευσε την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση, προδιαγράφει βαρυχειμωνιά για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Και σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους φτάνουν τα πρώτα “μπιλιέτα”» του κεφαλικού φόρου, η κυβέρνηση εξαγγέλλει απολύσεις στο δημόσιο τομέα, στις πρώην ΔΕΚΟ, στους ΟΤΑ, μειώσεις μισθών, νέο χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων, νέα λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων με την ανταλλαγή των ομολόγων, παράδοση στο κεφάλαιο των «φιλέτων» της δημόσιας περιουσίας, παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, σχολεία που ανοίγουν χωρίς βιβλία. Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η επίθεση στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), στις επικουρικές συντάξεις, στις όποιες προνοιακές παροχές έχουν απομείνει, στα επιδόματα, ενώ οι στρατιές των ανέργων διογκώνονται καθημερινά με την επίσημη στατιστική να καταγράφει 800.000 ανέργους τον περασμένο Ιούνη.
Προσπαθούν να μας πετάξουν στη θάλασσα με τους καρχαρίες. `Η θα παλέψουμε να βγούμε από εκεί, ή θα μείνουμε και θα χάσουμε την ίδια μας τη ζωή και θα γίνουμε δούλοι των πολυεθνικών.
Η παρεμπόδιση των αντιλαϊκών μέτρων είναι ανάγκη άμεση.
Το ΠΑΜΕ καλεί τα ΔΣ των συνδικάτων να οργανώσουν ολοκληρωμένη συζήτηση στις Διοικήσεις και να πάρουν θέση. Να πάρουν απόφαση καταδίκης των μέτρων, αλλά κυρίως να σχεδιάσουν την οργάνωση της πάλης, της αντίστασης. Να οργανώσουν συζητήσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις παντού, επιχείρηση την επιχείρηση, εργοστάσιο το εργοστάσιο, γραφείο το γραφείο. Να παρεμποδίσουμε τα μέτρα, να δυσκολέψουμε την εφαρμογή τους.
Να κουβεντιάσουμε με τους εργαζόμενους την κλιμάκωση της πάλης με την πρόταση για νέα 24ωρη πανεργατική απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
Ο κάθε κλάδος να σχεδιάσει τον συγκεκριμένο αποτελεσματικό τρόπο που θα προχωρήσει στην οργανωμένη απάντηση στον τυφώνα των μέτρων. Για παράδειγμα, μπορεί μετά από κάλεσμα του συνδικάτου, να συγκεντρώσει τα εντάλματα που θα έρθουν και με στάση εργασίας, ή άλλο τρόπο μαζικά να πάει να τα παραδώσει στην κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να γίνει και κατά χώρο δουλειάς, δηλώνοντας ότι δεν καταβάλλουμε ούτε ένα ευρώ από όσα ζητούν να πληρώσουμε και απαιτώντας να μην τολμήσουν να επιβάλουν μέτρα για τη στάση μας αυτή. Απαιτώντας να παρθούν πίσω τα χαράτσια. Ιδιαίτερα να δώσουμε βάρος στους ανέργους, στους απλήρωτους εργάτες που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.
Το χρέος δεν είναι της εργατικής τάξης. Να πληρώσει την κρίση το μεγάλο κεφάλαιο που τη δημιούργησε.
Να βοηθήσουμε τον εργάτη να σηκώσει κεφάλι στον εργοδότη, στην κυβέρνηση, στην ΕΕ, στους μηχανισμούς, στην τρομοκρατία.
Να δυναμώσει η ευθύνη και ο ρόλος των σωματείων. Να περάσουμε μαχητικό πνεύμα, στον εργατόκοσμο ότι μπορούμε με καλή οργάνωση, σχεδιασμό, να υψώσουμε τείχος στη βαρβαρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής. Να δημιουργήσουμε ρήγματα στην αντιλαϊκή πολιτική.
Να μην υπάρχει η μιζέρια, ο φόβος, η λογική δε γίνεται τίποτα και ο καθένας να κλαίει τη μοίρα του. Κανένας μόνος του. Πρέπει να υπερασπιστούμε τη ζωή της εργατικής τάξης. Το χρέος δεν μπορούμε να το πληρώσουμε. Να γίνεται κατανοητό ότι η έννοια παρεμποδίζω σημαίνει να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να δυσκολεύεται η κυβέρνηση, η ΕΕ να παίρνει αποφάσεις και να βρίσκει μπροστά της δυσκολίες, εμπόδια, για να περνάει τα μέτρα. Να βοηθήσουμε να παίρνονται πρωτοβουλίες και πολύμορφη δράση, αξιοποιώντας όλες τις μορφές και να βρίσκονται και νέες που θα βοηθούν να μαζικοποιείται ο αγώνας».
Ειδικό τέλος στα ακίνητα

Εκατοντάδες ευρώ η επιβάρυνση για τις λαϊκές οικογένειες

Και τα πιο ευφάνταστα σενάρια φόρο-εισπρακτικής μανίας, ξεπερνούν πλέον οι κυβερνητικές ρυθμίσεις για το νέο χαράτσι που επιβάλλεται στις κατοικίες και τα εμπορικά καταστήματα, αφού οι διάφορες αλχημείες και προσαρμογές που έκαναν οι κυβερνώντες, πυροδοτούν μία νέα φάση οικονομικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, προκαλώντας απόγνωση για εκατομμύρια εργαζόμενους που αδυνατούν να πληρώσουν ένα τέτοιο χαράτσι. Από το μένος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν ξεφεύγουν ούτε καν οι επίσημα εγγεγραμμένοι άνεργοι για να αποδειχθεί έτσι πόσο κίβδηλες είναι οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν την προηγούμενη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, όταν ο Βενιζέλος έλεγε ότι από το μέτρο θα εξαιρεθούν οι άνεργοι.
Τα περί… 4 ευρώ μέσης επιβάρυνσης, που επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Η πραγματική επιβάρυνση, είναι, δυστυχώς για τα λαϊκά στρώματα, πολύ μεγαλύτερη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για διαμέρισμα 100 τ.μ, τεσσάρων ετών και τιμή ζώνης 2.500 ευρώ, ο κάτοχός του θα κληθεί να πληρώσει 1.000 ευρώ, ενώ άγνωστο είναι ακόμα πόσο θα πληρώσει για το 2012, αφού η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει κι άλλο τις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα!
Οπως προκύπτει από τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή του «ειδικού τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα με οικιακή ή εμπορική χρήση»από το μέτρο εξαιρούνται σκανδαλωδώς τα ακίνητα του Δημοσίου, της Εκκλησίας, τα μοναστήρια και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Κατά τα άλλα, το τέλος επιβαρύνει τους πάντες! Ακόμα και οι αποκαλούμενες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, άνεργοι επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ, άτομα με αναπηρία, η βαρυνόμενα φορολογικά από ανάπηρο) θα κληθούν να πληρώσουν τουλάχιστον 0,5 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο, με την προϋπόθεση ότι η τιμή ζώνης είναι μέχρι 3.000 ευρώ. Αλλά και μεταξύ των ανέργων που θα πληρώσουν τα 0,50 ευρώ υπάρχουν περιορισμοί, αφού, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, προϋπόθεση είναι να επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ για το διάστημα 1/1- 31/8 για το 2011 και 1/1 – 30/4 για το 2012. Με άλλα λόγια, όσοι άνεργοι δεν είναι εγγεγραμμένοι και δεν επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ, ή όσοι δεν επιδοτούνται το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αν έχουν ιδιόκτητο ακίνητο θα φορολογηθεί κανονικά όπως και κάθε άλλο.
Πολύ χειρότερη, σε σχέση με τις διαρροές που τεχνηέντως είχαν κάνει τις προηγούμενες ημέρες οι κυβερνώντες, είναι η κλίμακα που προσδιορίζει το συντελεστή ειδικού τέλους ανάλογα με την τιμή ζώνης και η οποία αποτελείται από 10 κλιμάκια.
Το πρώτο κλιμάκιο, που αντιστοιχεί σε επιβάρυνση 0,5 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο αφορά, όπως σημειώνεται και παραπάνω, μόνο τις ευπαθείς ομάδες. Από εκεί και πέρα τα ευρώ πέφτουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και συγκεκριμένα:
3 ευρώ ανά τετραγωνικό θα κληθούν να πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητο σε περιοχές με τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ. Λόγος γίνεται για ελάχιστες περιοχές της χώρας, με πολύ μικρό πληθυσμό, που αφορά ελάχιστες χιλιάδες ιδιοκτητών.
4 ευρώ ανά τετραγωνικό θα υπολογίζεται για τις περιοχές με τιμές ζώνης 501 – 1.000 ευρώ
5 ευρώ για τιμές ζώνης 1.001 – 1.500 ευρώ κ.ο.κ., όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα.
Σκανδαλώδης, όμως είναι και ο τρόπος υπολογισμού του τέλους ανάλογα με την παλαιότητα του ακινήτου. Η κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει τα προσδοκώμενα έσοδα δεν υπολογίζει έκπτωση παλαιότητας για τα παλαιά ακίνητα, αλλά επιβάλει συντελεστές προσαύξησης ανάλογα με το πόσο καινούργιο είναι ένα ακίνητο. Συγκεκριμένα:
Τα ακίνητα μέχρι 4 χρόνων επιβαρύνονται επιπλέον με 25%.
Οσα είναι 5 – 9 χρόνων επιβαρύνονται επιπλέον κατά 20%.
Εκείνα που είναι 10- 14 χρόνων κατά 15%.
15 – 19 έτη κατά 10%,.
20 – 25 έτη κατά 5%.
Από τα παραπάνω στοιχεία και από τις καταστάσεις με τις τιμές ζώνης προκύπτει δηλαδή το συμπέρασμα ότι οι λαϊκές περιοχές της χώρας θα φορολογηθούν με 4-8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, κάτι που είναι εξωφρενικό.
Για να υπολογίσει κάποιος το τέλος, πρέπει να πολλαπλασιάσει τα τετραγωνικά του ακινήτου που διαθέτει με τον αντίστοιχο συντελεστή που αναφέρεται στην τιμή ζώνης της περιοχής του και στο σχετικό ποσό να προσθέσει το συντελεστή… νεότητας του ακινήτου.
Ενα παράδειγμα: Ακίνητο 100 τ.μ. που βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ, ηλικίας 8 ετών. Στην τιμή ζώνης των 2.000 ευρώ αντιστοιχεί συντελεστής φόρου 6 ευρώ ανά τ.μ., επομένως έχουμε 100 Χ 6 ευρώ = 600 ευρώ. Ο συντελεστής «παλαιότητας» για ακίνητο 8 ετών είναι 1,2, άρα έχουμε 600 Χ 1,2 = 720 ευρώ το έτος.
Τρομοκρατία
Για να εισπράξουν το τέλος από τα αγρίως λεηλατούμενα λαϊκά στρώματα, επιστρατεύουν την τρομοκρατία. Αφού αναφέρουν ότι το τέλος θα κοινοποιηθεί με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και θα εισπραχθεί από τη ΔΕΗ και τις άλλες ιδιωτικές εταιρείες (εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος), στη συνέχεια απειλούν ότι αν δεν πληρωθεί (το τέλος) η ΔΕΗ και οι ιδιωτικές εταιρείες θα προβούν σε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και δεν θα το επανασυνδέουν μέχρι την εξόφλησή του. Για το 2011 η πληρωμή του τέλους θα γίνει σε δύο δόσεις, από τον Οκτώβρη του 2011 ως το Γενάρη του 2012, και για το 2012 σε τέσσερις δόσεις (από το Μάη ως το Δεκέμβρη).
Απροκάλυπτος κυνισμός
Η φόρα που έχουν πάρει οι κυβερνώντες, και την οποία μόνο το οργανωμένο λαϊκό κίνημα αντίστασης μπορεί να τους κόψει, φτάνει στο σημείο να υποστηρίζουν ότι, πέρα από όλα τα άλλα, το «ειδικό τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα»,έχει «σαφώς ανταποδοτικό χαρακτήρα». Αν κάποιος, που με ιδρώτα και αίμα απέκτησε ένα σπιτάκι να βάλει μέσα τη φαμίλια του και ο οποίος μπορεί ακόμα να πληρώνει δόσεις στους τραπεζίτες για να το εξοφλήσει, αναρωτηθεί τι είναι εκείνο που θα πάρει πίσω σε ανταπόδοση της ληστείας στην οποία τον υποβάλουν, η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι το τέλος «επιβάλλεται σε περιουσία της οποίας η πραγματική αξία εξαρτάται απολύτως από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».
Μιλάμε, δηλαδή, για μνημείο πρόκλησης και επίδειξη άκρατης περιφρόνησης απέναντι σε εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά που καλούνται να πληρώσουν ένα ακόμα άδικο και απαράδεκτο χαράτσι για να σωθούν οι τραπεζίτες και άλλες ομάδες της πλουτοκρατίας.

Στον πίνακα πάνω υπολογίζεται το ξεδιάντροπο και επαχθές «ειδικό τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα με οικιακή ή εμπορική χρήση»που αποφάσισε η κυβέρνηση για ακίνητα 80 τετραγωνικών μέτρων και παλαιότητας 20 χρόνων. Ομως προσοχή: Οι τιμές ζώνης βάσει των οποίων γίνεται ο υπολογισμός, είναι οι υψηλότερες τιμές ζώνης για κάθε περιοχή. Οι περισσότερες από τις περιοχές έχουν πολλές ακόμα ζώνες και έτσι ο πίνακας δεν αφορά όλα τα ακίνητα των αντίστοιχων περιοχών. Το ίδιο συμβαίνει και σε σχέση με την παλαιότητα του κτιρίου. Αν κάποιο είναι μέχρι 20 χρόνων η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, ενώ αν είναι μεγαλύτερη των 25 χρόνων, τότε η επιβάρυνση θα είναι «μικρότερη» κατά 5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: