DEH

DEH

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Από τις πιο Χαμηλές στην ΕΕ η Τιμή της Ελληνικής Κιλοβατώρας

Έκθεση της Eurostat, που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουλίου, αποκαλύπτει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα έχει σήμερα μία από τις χαμηλότερες τιμές σε όλη την ΕΕ από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Αναλυτικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται ως η πέμπτη φθηνότερη ανάμεσα στις 27 χώρες τις ΕΕ όσον αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, βάσει στοιχείων για το δεύτερο 6μηνο του 2010. Μάλιστα,η χώρα μας διατήρησε χαμηλή τη θέση της στην εν λόγω κατάταξη, μολονότι κατά τη διετία 2009-2010 σημειώθηκε η Τρίτη μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του οικιακού ρεύματος πανευρωπαϊκά
(17%).
Η τιμή της κιλοβατώρας, στα τέλη του 2010, διαμορφώθηκε στη χώρα μας στα 0,121 ευρώ, ενώ φθηνότερη είναι μόνο στην Βουλγαρία (0,083ευρώ/kWh), την Εσθονία (0,1 ευρώ/kWh), την Λετονία (0,105 ευρώ/kWh) και τη Ρουμανία (0,105 ευρώ/kWh).
Ας σημειωθεί ότι η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα παραμένει χαμηλή ακόμη κι αν συνυπολογιστούν οι αυξήσεις, ύψους άνω του 13%, για την οικιακή κατανάλωση ως 800 κιλοβατώρες. Κατά μέσον όρο, παραμένει περίπου 30%φτηνότερη, από τα 0,171 ευρώ/kwh που είναι η τιμή στις 16 χώρες της ευρωζώνης,πλην Εσθονίας, και τα 0,179 ευρώ στις 27 χώρες της Ε.Ε.
Στις χώρες αυτές χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα η ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνική ενέργεια ή λιγνίτη.
Από την άλλη η ακριβότερη τιμή ανά κιλοβατώρα είναι αυτή της Δανίας, όπου η κιλοβατώρα φτάνει τα 0,271 ευρώ, όπου το 55,7% της τιμής πηγαίνει σε φόρους, όπως και στη Γερμανία, όπου η τιμή φτάνει τα 0,244 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με τους φόρους να αντιστοιχούν στο 43,8% της τιμής.
Στην χαμηλή τιμή της ελληνικής κιλοβατώρας συντείνουν τόσο η χρήση κυρίως του λιγνίτη (και των υδροηλεκτρικών) για την παραγωγή ρεύματος, όσο και η επιδότηση της τιμής για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι τόσο η απελευθέρωση της αγοράς, όπου κύριο κριτήριο θα είναι η επίτευξη κέρδους για τους παρόχους ηλεκτρισμού από κάθε κατηγορία κατανάλωσης, όσο και η επιβάρυνση της τιμής του λιγνίτη με το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το 2013, αναμένεται να επιβαρύνουν σημαντικά την τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα.
Από: energypress.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ναι βεβαια αλλα στην βουλγαρια και στην υπολοιπη ευρωπη αν καταναλωσεις 1 kwh θα πληρωσεις 0,083ευρώ ενω στην ελλαδα για καθε kwh επιβαρυνεσε επιπλεον περιπου 0.072 δηλαδη 0,121+0.072=0.193 φπα δεν βαζω γιατι και στις υπολοιπες χωρες ειναι το ιδιο. Μηπως λεω ψεμματα μηπως κανω λαθος? Αρε καποιοι πως τα εμφανιζουν οπως θελουν. Η αληθεια ειναι οτι η Δεη πουλαει την πιο φθηνη κιλοβατωρα αλλα εμεις πληρωνουμε την πιο ακριβη,