DEH

DEH

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Επιστροφή ενισχύσεων ζήτησε η Κομισιόν

H Kομισιόν ζήτησε από την Ελλάδα να ανακτήσει την ενίσχυση ύψους 17,4 εκατ. ευρώ από την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» για τα μειωμένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που της χορήγησε η ΔΕΗ την περίοδο 2007-2008.
Σύμφωνα με την επιτροπή, η πράξη αυτή προσέφερε αδικαιολόγητο στην εταιρεία έναντι
 των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε. στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων.

Στην έρευνά της, που άρχισε τον Ιανουάριο του 2010, η επιτροπή κατέληξε ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδος επωφελήθηκε από τη διαφορά μεταξύ των προτιμησιακών τιμολογίων της και των συνήθων τιμών για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές. Τα προτιμησιακά τιμολόγια ανάγονται στο 1960 και επρόκειτο να λήξουν το Μάρτιο του 2006. Ωστόσο, όπως αναφέρει η επιτροπή, εφαρμόστηκαν εκ νέου από τον Ιανουάριο του 2007 έως το Μάρτιο του 2008, ημερομηνία κατά την οποία η ΔΕΗ πέτυχε, ύστερα από έφεση, να τεθεί τέρμα στα τιμολόγια αυτά.
Εξάλλου, η επιτροπή εξέτασε τη χρηματοδότηση, από της κρατικής ιδιοκτησίας Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Αλουμίνιον της Ελλάδος με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, καταλήγοντας, στο συμπέρασμα ότι η χρηματοδότηση διεξήχθη σύμφωνα με τους όρους της αγοράς και ότι δεν συνιστά, συνεπώς, κρατική ενίσχυση. Και αυτό διότι η χρηματοδότηση αυτή δημιούργησε επαρκή απόδοση κεφαλαίου.
ΗΜΕΡΗΣΙAONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια: