DEH

DEH

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΟΠΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΑΗΣ

Τετάρτη 22 – 12 – 2010

Δήμος Ελλησπόντου

Προς : Γενικό Διευθυντή Παραγωγής ΔΕΗ Α.Ε. κ. Κοπανάκη Ιωάννη

Περίληψη : Ενημέρωση σε απάντηση σχετικά με τη μισθοδοσία του έκτακτου προσωπικού στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Σχετικά : Η με αρ. 5595/22.10.2010 απάντηση σας

Σε ενημέρωση των αναφερομένων στην προαναφερόμενη επιστολή σας προς το Δ.Σ. του ΤΟ.ΣΥ.Ν. Δήμου Ελλησπόντου, που στάλθηκε μέσω ταχυδρομείου, σας γνωστοποιούμε τα εξής :
1. Οι πληρωμές μισθοδοσίας του έκτακτου προσωπικού του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου από το Μάιο του τρέχοντος έτους γινόταν με πολύ μεγαλύτερη καθυστέρηση της μιας εβδομάδας φτάνοντας και της
δύο εβδομάδες.

Σε σημείο μάλιστα να πληρωθεί προκαταβολή μηνός χωρίς να έχει πληρωθεί η εξόφληση της μισθοδοσίας του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με την επιστολή σας ενώ η ιεραρχία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, αμέσως έδωσε τη σχετική ανάθεση για την αναβάθμιση του προγράμματος η οποία ολοκληρώθηκε το μήνα Ιούλιο, το πρόβλημα της καθυστέρησης στην πληρωμή των έκτακτων συνέχιζε να παραμένει και να υφίσταται με την πλήρη αδιαφορία της ιεραρχίας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, υποτιμώντας μάλιστα το πρόβλημα και απαξιώνοντας τους εργαζόμενους όταν ζητούσαν ευγενικά κάποια ενημέρωση.

Επισήμανση 1η : Ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει το μισθό σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. κάθε εβδομάδα, κάθε 15ήμερο, κάθε μήνα).

Επισήμανση 2η : Όταν ο εργοδότης καθυστέρει την καταβολή του μισθού παρέρχεται σε υπερημερία και ως εκ τούτου οφείλει πέραν των καθυστερουμένων αποδοχών και τόκους υπερημερίας για αυτές.

Επισήμανση 3η : Ο εργοδότης ή ο Διευθυντής ή ο εκπρόσωπος της επιχείρησης ευθύνεται και ποινικά (με φυλάκιση και χρηματική ποινή) για την καταβολή του μισθού μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο. Το αδίκημα είναι αυτόφωρο. Μήνυση μπορούν να υποβάλουν :
ο εργαζόμενος, η συνδικαλιστική του οργάνωση, η αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας και η Αστυνομική Αρχή.

2. Επίσης το πρόβλημα του μη σωστού υπολογισμού του ποσού στην ανάλυση και την πληρωμή της απασχόλησης για εργασία Σαββάτου και Κυριακής, το οποίο υπολείπονταν από την νόμιμη αμοιβή κατά 44 ευρώ, κατά μέσο όρο, ανά εργαζόμενο συμφώνα με τα στοιχεία σας (44 ευρώ *100 εργαζόμενοι = 4400 ευρώ *2 μήνες = 8800 ευρώ), έγινε γνωστό από τους ίδιους τους εργαζομένους, με την ιεραρχία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου να αδιαφορεί απαράδεκτα και για αυτό.

3. Αν για την διαφορά αυτή στην μισθοδοσία η εταιρία ενημερώθηκε αμέσως κρατούμε επιφυλάξεις. Η ιεραρχία του Σταθμού εξέδωσε την σχετική Ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι έκτακτοι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να λάβουν προκαταβολή έναντι της διαφοράς της μισθοδοσίας τους, 9 ολόκληρες μέρες μετά την δημοσίευση της δικής μας ανακοίνωσης και 2 μήνες αφότου επισημάνθηκε το πρόβλημα. Επίσης να σημειώσουμε ότι, οι λιγοστοί εργαζόμενοι που προσήλθαν να λάβουν προκαταβολή οφείλετε στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση της ιεραρχίας του Σταθμού, δεν διανεμήθηκε ουσιαστικά και σωστά για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, αλλά εκδόθηκε για τυπικούς και μόνο λόγους.
4. Τα Δελτία Απασχόλησης είναι εκείνα από τα οποία μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να ελέγξει την ορθή αλλά και λεπτομερή αποτύπωση της απασχόλησης του και της εργασίας του.

Μόνο με την υπόδειξη του Δελτίου Απασχόλησης και με την υπογραφή αυτού από τους εργαζόμενους μπορεί να αποφθεχθεί σύγχυση και μπέρδεμα από την αποτύπωση της απασχόλησης και της εργασίας τους στον αναλυτικό εξοφλητικό λογαριασμό.
5. Η ιεραρχία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ακόμα και σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία ενημέρωση για όλα τα παραπάνω, προχωρώντας μάλιστα πολύ ορθώς στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής (τραπεζική κατάθεση) της προκαταβολής χωρίς όμως καμία ενημέρωση δημιουργώντας μπέρδεμα για άλλη μια φορά χωρίς λόγο.
6. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι σαφώς και υπήρχε σκοπιμότητα όσον αφορά την μισθοδοσία των εκτάκτων εργαζομένων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και αποδεικνύεται και από τον τρόπο και τον χρόνο αντιμετώπισης του προβλήματος για την επίλυση του αλλά και από το γεγονός, πως ο Διευθυντής του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου κύριος Αποστολίδης, υποτιμώντας την νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των εργαζόμενων και εμπαίζοντας και υποβαθμίζοντας τον Θεσμό και τους Νέους δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Προσθέτοντας και την αδικαιολόγητη αδιαφορία της ιεραρχίας του Σταθμού προς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι, λόγο των παραπάνω προβλημάτων στην μισθοδοσία, σε συνδυασμό με την απαράδεκτη συμπεριφορά της προς αυτούς όταν ζητούσαν κάποια ενημέρωση.

Τέτοιες πράξεις προκαλούν και δεν σέβονται όχι μόνο τα δικαιώματα των εργαζομένων για τα αυτονόητα και τις εργασιακές σχέσεις, άλλα και τις ανθρώπινες σχέσεις, ισοπεδώνοντας κάθε ίχνος από όλα αυτά.

Η επιστολή διαμαρτυρίας μας έγινε μετά από εξάντληση κάθε υπομονής και αφού διερευνήθηκαν όλες οι πτυχές των προβλημάτων και με την μέγιστη ενημέρωση που μπορούσαμε να λάβουμε και έπειτα από κάθε προβλεπόμενη και σεβαστή ενέργεια για επικοινωνία και συνεργασία με την ιεραρχία του Σταθμού σε όλα τα επίπεδα χωρίς κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό παρά μονό με τους υπαλλήλους οι οποίοι έκαναν ότι ήταν δυνατό.
Ελπίζουμε, η δημιουργία εφαρμογής απασχόλησης και μισθοδοσίας εκτάκτων, που θα χρησιμοποιείται ενιαία από όλες τις υπηρεσιακές μονάδες να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα ώστε να εκλείψουν παρόμοια προβλήματα.

7. Και επειδή πολύς λόγος γίνετε τώρα τελευταία για τους εργαζόμενους με 8μηνη σύμβαση (εντοπιότητα), να σας ενημερώσουμε πως όλοι τους καλύπτουν πάγιες και αναγκαίες θέσεις του Σταθμού ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου όπως : Βοηθοί Φόρτωσης Λιγνίτη (Σιλό 42μ.), Επιτηρητές Ταινιόδρομων Λιγνίτη (9ρες), Επιτηρητές Ταινιόδρομων Λιγνίτη (5ρες), Επιτηρητές Ταινιόδρομων Λιγνίτη (Β1), Βοηθοί Απολυπτών Μηχανημάτων, Επιτηρητές Ταινιόδρομων Κεφαλών Τέφρας (3ρες), Επιτηρητές Ταινιόδρομων Κεφαλών Τέφρας (7ρες), Επιτηρητές Ταινιόδρομων Κεφαλών Τέφρας (10ρες), Επιτηρητές Υγραντών Τέφρας.

Παράλληλα με τις παραπάνω θέσεις θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η Ανεργία στους Νέους του Ελλησπόντου αγγίζει το 35 % και για αυτό το λόγο θα θέλαμε να προστεθούν στα επόμενα 8μηνα οι παρακάτω απαραίτητες ειδικότητες για να δοθεί μια Ελπίδα Ζωής στους Νέους της περιοχής. (Φύλακες, Οδηγοί, Ηλεκτρολόγοι, Μάγειρες, Συγκολλητές, Οικοδόμοι, Μηχανοτεχνίτες, Χημικοί).

Τέλος κύριε Κοπανάκη σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και την συμβολή σας στην επίλυση των προβλημάτων στην μισθοδοσία των έκτακτων εργαζομένων.

Η παρέμβαση σας αυτή απέναντι στον Θεσμό, στους εργαζόμενους αλλά πολύ περισσότερο απέναντι σε Νέους ανθρώπους μιας περιοχής που πλήττετε σε όλα τα επίπεδα (Υγεία, Περιβάλλον, Υποβάθμιση) από όλες τις δραστηριότητες της ΔΕΗ σε απόσταση αναπνοής (Ορυχεία, Ταινιόδρομοι, Φουγάρα), είναι ιδιαίτερα Αξιόλογη και Αξιέπαινη.

Είναι περισσότερο τιμητικό για εσάς τον ίδιο αλλά και για την εικόνα της επιχείρησης.
Καλά Χριστούγεννα, χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2011.
Ευχόμαστε και περιμένουμε την νέα προκήρυξη των μόνιμων θέσεων εργασίας την οποία και δικαιούνται οι Νέοι και οι κάτοικοι της περιοχή μας.

Αλέξανδρος Κ. Κοκκινίδης
Πρόεδρος ΤΟ.ΣΥ.Ν Ελλησπόντου

Δεν υπάρχουν σχόλια: