DEH

DEH

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Μάχη για έργο 600 εκατ. της ΔΕΗ στην Κοζάνη

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παίκτες του πλανήτη στην παραγωγή φωτοβολταϊκών συστημάτων και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μαζί με τους εγχώριους μεγάλους παίκτες της ενέργειας στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο διαγωνισμό, που έχει προκηρύξει ο όμιλος ΔΕΗ ΑΕ, μέσω της θυγατρικής του ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, για την κατασκευή γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη.
Η ΔΕΗ, έχοντας ορίσει χρηματοοικονομικό σύμβουλο του διαγωνισμού την εταιρεία Pricewaterhouse Coopers αναζητά στρατηγικό εταίρο, ο οποίος θα παίξει ρόλο-κλειδί στη χρηματοδότηση του έργου αυτού. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή και λειτουργία
φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 200 MW, καθώς και τη δημιουργία μονάδας κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι ενδιαφερόμενοι στρατηγικοί εταίροι, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία της ΔΕΗ για το έργο της Κοζάνης θα πρέπει να καταθέσουν μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος στον χρηματοοικονομικό σύμβουλο μέχρι την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011, στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

Διεθνές φλερτ

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το έργο της Κοζάνης συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων παικτών, οι οποίοι ζητούν στοιχεία και διευκρινίσεις κυρίως από την Pricewaterhouse Coopers για να προετοιμάσουν τις συμμαχίες και τη συμμετοχή τους στο σχετικό διαγωνισμό. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο διαγωνισμός προκαλεί το ενδιαφέρον και του διεθνούς Τύπου. Δημοσιογράφοι από ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ζητούν στοιχεία από τη ΔΕΗ και τον σύμβουλο για το ρεπορτάζ τους.

Αρμόδιοι παράγοντες που παρακολουθούν από επίσημη θέση τις εξελίξεις γύρω από το έργο της Κοζάνης λένε στην «Ι» ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων (χωρίς κάτι να προδικάζεται) περιλαμβάνονται ο κινεζικός κολοσσός Yingli Solar με παραγωγική δυναμικότητα 1 GW, η γερμανική Q-Cells AG που δραστηριοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η αμερικανική Sun Power, ένας από τους ισχυρότερους παίκτες φωτοβολταϊκών στον κόσμο με έδρα την Καλιφόρνια και παρουσία σε Β. Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία και Ασία. Ενδέχεται να δηλώσει συμμετοχή και η αμερικανική Sun Edison, η εταιρεία, που είχε ζητήσει πέρυσι από τη ΔΕΗ συνεργασία για το συγκεκριμένο έργο.

Μετά από αντιδράσεις ότι επρόκειτο για απευθείας ανάθεση σε ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα, προτιμήθηκε να ακολουθηθεί διαγωνιστική διαδικασία.

Ελληνικές συμμετοχές

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ενδιαφέρον για το έργο της Κοζάνης φαίνεται ότι έχουν και όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι παίκτες της Ενέργειας και των φωτοβολταϊκών, μεταξύ των οποίων οι όμιλοι Μυτιληναίου, Κοπελούζου, Μπόμπολα, Περιστέρη, Λάτση και Λασκαρίδη, Ιωάννου και Παρασκευαΐδη, Ρόκα, η ισπανική IberdrolaRenovables, τα ΕΛΠΑ κ.ά.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Financial Times αναφέρει ότι οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα στην ανάπτυξη και λειτουργία φωτοβολταϊκών μονάδων, να διαθέτουν καθαρά ίδια κεφάλαια πάνω από 500 εκατ. ευρώ, κερδοφόρες χρήσεις τα προηγούμενα τρία χρόνια, καθώς και εμπειρία στη χρηματοδότηση έργων προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Εξασφαλισμένες αποδόσεις για 20 χρόνια

ΤΟ ΕΡΓΟ έχει εξασφαλισμένες αποδόσεις για μία εικοσαετία, ενώ η ΔΕΗ και ο στρατηγικός εταίρος της πιθανώς να επεκτείνουν τη συνεργασία τους αργότερα και σε άλλα έργα Ανανεώσιμης Ενέργειας. Η ΔΕΗ σχεδιάζει επενδύσεις περίπου 2 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, με στόχο να επταπλασιάσει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στα 1.200 μεγαβάτ.

Η ΔΕΗ μέσω της Ηλιακό Βέλος Ένα ΑΕ, που είναι θυγατρική κατά 100% της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, έχει εξασφαλίσει την άδεια παραγωγής της ενέργειας ισχύος 200 ΜW από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ενώ η ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού σταθμού θα πραγματοποιηθεί σε μία έκταση 5.200 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της ΔΕΗ στο νομό Κοζάνης, η οποία πρόκειται να εκμισθωθεί στον φορέα υλοποίησης με μακροχρόνιες συμβάσεις σε όρους αγοράς. Στην ίδια περιοχή και σε εκτάσεις ιδιοκτησίας της ΔΕΗ θα κατασκευαστεί, επίσης, το εργοστάσιο κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: