DEH

DEH

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Στο Προσκήνιο τα Λιγνιτωρυχεία σε Δράμα, Ελασσόνα και Βεγόρα

Τα swaps φαίνεται ότι αποδεικνύονται μία ιδιαίτερα δύσκολη επιλογή για την ΔΕΗ, καθώς οι όμιλοι που εμφανίζονταν να ενδιαφέρονται για συμμετοχή στην ελληνική λύση είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος ανησυχούν ότι, σε περίπτωση που τα swaps ηλεκτρικής ενέργειας δεν προχωρήσουν, είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί το αίτημα της Κομισιόν περί ανοίγματος των λιγνιτωρυχείων σε Δράμα, Ελασσόνα και Βεγόρα, με προφανή τα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά προβλήματα που θα προκύψουν.

Η διαβούλευση για τη λύση των swaps θα είναι σε εξέλιξη έως τα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά έως τότε καμία συμμετοχή στο εγχείρημα δεν θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη, με βάση τα μηνύματα που υπάρχουν από εταιρείες όπως η κυπριακή Α HK και η ιταλική Edison. Οι προσδοκίες υπουργείου και ΔΕΗ είναι να κινηθεί, τελικά, η διαδικασία, η οποία θα δώσει και μία άνεση χρόνου για αποτέλεσμα έως τον Ιανουάριο του 2012 ή και για έναν χρόνο αργότερα, εφόσον ο πρώτος γύρος δεν τελεσφορήσει.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο 2012 θα πρέπει να έχουν τρέξει είτε οι μακροπρόθεσμες ΣΑΕ, που θα προκύψουν κατόπιν σύναψης συμβάσεων τρίτων με τη ΔΕΗ, οι οποίες αθροιστικά θα καλύπτουν παραγόμενη ισχύ ύψους 457 MW, είτε να προχωρήσουν ad hoc δημοπρασίες ανάλογης ισχύος, με στόχο την επανάληψη της αρχικής διαδικασίας έως τον Γενάρη του 2013, είτε να υπάρξουν ανταλλαγές με συγκεκριμένςε , πλέον, μονάδες και όχι από “καλάθι” , όπως είναι η αρχική ελληνική πρόταση.

Ωστόσο, στο υπουργείο ΠΕΚΑ θεωρούν ότι, εάν δεν προχωρήσουν για τους οποιουσδήποτε λόγους όλες αυτές οι λύσεις, οι προοπτικές δεν είναι υπέρ της πώλησης λιγνιτικών μονάδων, καθώς δεν διαφαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα, από τη στιγμή που τα κόστη λειτουργίας τους μοιάζουν ανελαστικά αλλά και καθώς από το 2013 θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη με δικαίωματα ρύπων.

Για αυτόν τον λόγο, η ανησυχία είναι διάχυτη για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του αρχικού αιτήματος της Κομισιόν σχετικά με το άνοιγμα της λιγνιτικής αγοράς, η οποία προέβλεπε την αξιοποίηση από τον ιδιωτικό τομέα όχι μόνο του λιγνιτωρυχείου της Βεύης – εξακολουθεί να εξελίσσεται επί μακρόν η αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, με στόχο τη δημιουργία short list – αλλά και εκείνων σε Ελασσόνα, Δράμα και Βεγόρα.

Σύμφωνα με αποτελέσματα γεωλογικών ερευνών, το λιγνιτωρυχείο της Ελασσόνας έχει απόθεμα 150 εκατ. τόνων και της Δράμας περίπου 800-900 εκατ. Από μελέτες που είχε πραγματοποιήσει παλαιότερα η ΔΕΗ προκύπτει ότι ο λιγνίτης της Ελασσόνας επαρκεί για τη λειτουργία έως δύο μονάδων των 300 μεγαβάτ, ενώ της Δράμας για τη λειτουργία πέντε έως έξι μονάδων των 300 μεγαβάτ. Είναι δηλαδή σαφώς μεγαλύτερης δυναμικότητας σε σχέση με την Βεύη (90 εκατ. τόνοι, μία μονάδα έως 500 μεγαβάτ.)

Στη Βεγόρα τα αποθέματα είναι της τάξης των 12 έως 13 εκατ. τόνων και μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς την Βεύη.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση βρεθεί απέναντι σε τέτοια εξέλιξη, προκειμένου να αποφευχθεί η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και το προφίλ περί “πράσινης” ανάπτυξης και επίτευξης των στόχων του 2020 θα έχει τουλάχιστον “τσαλακωθεί” αλλά και οι κοινωνικές αντιδράσεις στις παρθένες από λιγνιτική δραστηριότητα περιοχές θα είναι έντονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: