DEH

DEH

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Κινδυνεύει να σβήσει από λιγνίτη ο ΑΗΣ Μελίτης

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται ο ατμοηλεκτρικός σταθμός Μελίτης στη Φλώρινα, καθώς τα αποθέματα λιγνίτη έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα και η μονάδα κινδυνεύει να σβήσει.

Για να αποτραπεί το σβήσιμο, οι ιθύνοντες της ΔΕΗ έχουν μειώσει το φορτίο, και οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν “ύποπτα επιχειρηματικά παιχνίδια”, καθώς χρόνια τώρα η ΔΕΗ καθυστερεί τη διάνοιξη των ορυχείων της περιοχής, ενώ παράλληλα γίνονται αθρόες εισαγωγές ξυλίτη και λιθάνθρακα από τη Βουλγαρία.
Στην αυλή του ΑΗΣ Μελίτης υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα 130.000 τόνων λιγνίτη, ποσότητα που υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας επαρκεί μόλις για δέκα ημέρες. Για την παράταση λειτουργίας του σταθμού, δυναμικότητας 330 μεγαβάτ, εδώ και μερικές εβδομάδες έχει μειωθεί η παραγωγή στα 220
μεγαβάτ. “Με αυτήν την ισχύ που δουλεύουμε τα αποθέματα του λιγνίτη επαρκούν για είκοσι δύο ημέρες”, δήλωσε ο διευθυντής του σταθμού Αναστάσιος Λοβάτσης.

Μείζον θέμα με την τροφοδοσία

Ο γενικός διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ Γιάννης Κοπανάκης έδωσε μια πιο σύνθετη ερμηνεία: “Το χαρτοφυλάκιο των μονάδων που διαθέτουμε το διαχειριζόμαστε λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους, όπως διαθέσιμα αποθέματα λιγνίτη, επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος, διαθέσιμη ενέργεια από τα υδροηλεκτρικά κτλ.” Εμμέσως πλην σαφώς, πάντως, παραδέχτηκε ότι μακροχρόνια υπάρχει μείζον θέμα με την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με λιγνίτη, λέγοντας ότι “ο σταθμός της Μελίτης έχει την ιδιαιτερότητα να τροφοδοτείται μόνο από ένα ορυχείο, χωρίς να έχουμε εναλλακτική λύση”. Δυστυχώς, αυτή η εναλλακτική λύση αργεί πάρα πολύ, αφού η ΔΕΗ κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα εδώ και πολλά χρόνια τη διάνοιξη και λειτουργία των δημόσιων ορυχείων.

Εδώ και χρόνια ο σταθμός της Μελίτης τροφοδοτείται με πολύ μικρές ποσότητες, αποκλειστικά από το ιδιωτικό ορυχείο Αχλάδας. Ο ιδιώτης επιχειρηματίας, παρά τη συμβατική υποχρέωσή του να παραδίδει 8.000 τόνους λιγνίτη ημερησίως, παραδίδει μόλις 3.000 τόνους περίπου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη έλλειψη.

Το λιγνιτωρυχείο της Βεύης

Εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια, εξάλλου, έχει κολλήσει η υπόθεση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Το δημόσιο έχει παραχωρήσει την έκταση στη ΔΕΗ, η οποία όμως δεν αξιοποιεί το λιγνιτωρυχείο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την παραχώρηση του ορυχείου, αλλά ο διαγωνισμός, για τον οποίο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πάνω από δέκα μεγάλες εταιρείες, ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέκρουσε πρύμναν, αποφασίζοντας να παραχωρηθεί το ορυχείο σε ιδιώτη με απευθείας ανάθεση, επιλογή που προκάλεσε ερωτηματικά.

Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, ότι η επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών ολοκληρώνει το έργο της και το έργο θα ανατεθεί, αυτό δεν έχει γίνει ακόμη. “Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο και σύντομα θα έχουμε την απόφαση, η οποία πάντως είναι πολιτική”, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ.

Απαράδεκτη χρονοτριβή παρατηρείται και στην εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου Κλειδίου από την ίδια τη ΔΕΗ. Ο κ. Κοπανάκης διαβεβαίωσε ότι “προχωρούμε με ικανοποιητικούς ρυθμούς και πιστεύω πως σε ένα χρόνο θα αρχίσουν οι διαδικασίες διάνοιξης του ορυχείου”.
Εισαγωγή καυσίμων

Ενώ, λοιπόν, κράτος και ΔΕΗ καθυστερούν αδικαιολόγητα στη διασφάλιση συνθηκών ομαλής τροφοδοσίας για τον πιο σύγχρονο σταθμό της χώρας, τον ΑΗΣ Μελίτης, την ίδια στιγμή γίνονται μεγάλες εισαγωγές καυσίμου από το εξωτερικό. Μόνο για τις ανάγκες του ΑΗΣ Μελίτης εισάγονται από τη Βουλγαρία περίπου 20.000 τόνοι ξυλίτη ετησίως. Συγχρόνως γίνονται και εισαγωγές λιθάνθρακα. Η τελευταία εισαγωγή 150.000 τόνων έγινε πρόπερσι, ενώ ετοιμάζεται νέος διαγωνισμός για την προμήθεια 50.000 τόνων βουλγάρικου λιθάνθρακα.
Προφητική καταγγελία συνδικαλιστών

Προφητική αποδεικνύεται η επιστολή που το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ “Λυγκηστίς” έστειλε στις 31 του περασμένου Αυγούστου στην υπουργό ΥΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, στην οποία υπογράμμιζε: “Η τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με λιγνίτη αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα από το τέλος του 2010 και μετέπειτα, με ορατό τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός λειτουργίας λόγω μη επαρκούς σχεδιασμού. Η πορεία των εργασιών εκμετάλλευσης στο λιγνιτωρυχείο Αχλάδας, του αποκλειστικού σήμερα τροφοδότη του ΑΗΣ Μελίτης, φαίνεται να έχει περιοριστεί αρκετά, με συνέπεια τους χειμερινούς μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο να παρουσιαστεί πρόβλημα”.

Στη συνέχεια της επιστολής το σωματείο κάνει λόγο για σκάνδαλο: “Τα επί χρόνια λιμνάζοντα νερά πλέον μυρίζουν στην περιοχή. Όταν έρθει η ώρα να ανακατευτούν με το μπουρίνι της αστοχίας της τροφοδοσίας, τότε η δυσωδία θα πάρει όχι μόνο τους εμπλεκόμενους που συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται χρόνια ως τενίστες που πετούν τα μπαλάκια στην κερκίδα. Οι ευθύνες θα καταλογιστούν μέσω αυτών των κέντρων όχι μόνο στους τοπικούς φορείς και στον ιδιώτη, αλλά και στις διοικήσεις της ΔΕΗ και στις κυβερνήσεις που επί χρόνια άφησαν αθωράκιστη την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης. Τότε όμως θα είναι αργά και η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη, τότε θα δικαιώνονται οι καρχαρίες”.

του Χρήστου Βήττα

εφημερίδα "Μακεδονία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: