DEH

DEH

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Βεύη: Βγαίνει τώρα η short list και μετά... βλέπουμε

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Επιτροπή που έχει συστήσει ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης για την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, σχετικά με την εκμετάλλευση του λιγνιτικού πεδίου της Βεύης.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, χωρίς να είναι το πιθανότερο, η Επιτροπή να καταλήξει τη Δευτέρα στην short list των πέντε επικρατέστερων διεκδικητών. Από την στιγμή που θα καθοριστούν οι επικρατέστερες προσφορές, ο υφυπουργός θα ενημερώσει εκ
 νέου τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής (Παραγωγής και Εμπορίου καθώς και την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας).
Το ΥΠΕΚΑ θέλει να έχει κάτι «χειροπιαστό» στα χέρια του, που να αποδεικνύει πρόοδο στο άνοιγμα της αγοράς του λιγνίτη, για να το αξιοποιήσει κατά τις επαφές με τους κοινοτικούς και τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι ως γνωστόν θέτουν μετ΄ επιτάσεως το πρόβλημα της αποκλειστικής χρήσης του λιγνίτη από τη ΔΕΗ. Και αυτό το κάτι «χειροπιαστό» μπορεί να είναι η συγκρότηση της short list, που θεωρητικά είναι ένα βήμα πριν την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου.
Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις ενεργειακών παραγόντων, η κυβέρνηση, μετά την short list, δεν θα θελήσει να προχωρήσει και τόσο… γρήγορα στην επιλογή του τελικού αναδόχου και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Και τούτο διότι η πιθανότητα να δημιουργηθεί λιγνιτική μονάδα από τον ανάδοχο ή από τη ΔΕΗ σε συνεργασία μαζί του, θεωρείται πλέον μηδενική, λόγω των νέων συνθηκών (μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, στενότητα στις χρηματοδοτήσεις, κόστος των λιγνιτικών ρύπων κ.λπ.). Ως εκ τούτου, ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα παίζει το ρόλο εργολάβου που θα εξορύσσει το λιγνίτη για να τον πουλάει στη ΔΕΗ. Πρακτικά δηλαδή, σύμφωνα τουλάχιστον με αυτή τη συλλογιστική, η εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης δεν πρόκειται να «ανοίξει» την αγορά. «Η υπόθεση αυτή θα σέρνεται για καιρό, έως τουλάχιστον να ξεκαθαρίσουν οι κεντρικές επιλογές για τον ηλεκτρισμό και το ρόλο της ΔΕΗ» εκτιμά παράγοντας του χώρου.

Οι μνηστήρες
Όπως είναι γνωστό, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από το σύνολο των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας, καθώς προσφορές έχουν καταθέσει η Άκτωρ ΑΤΕ, η οποία συνεργάζεται με την Elpedison (Ελληνικά Πετρέλαια – όμιλος Λάτση – ιταλική Edison), ο όμιλος Μυτιληναίου, η Τέρνα, ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω των Horizon Μεταλλευτική και της ΜΕΤΕ, η Μηχανική, η ΕΛΜΙΝ και η ΙΝΤΕΡΚΑΤ, συμφερόντων του Γιάννη Σήφη Βαρδινογιάννη καθώς και οι Γαία Τεχνική, Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, Ενεργειακά Έργα ΑΤΕ και η κοινοπραξία των ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ-ΚΑΠΑ Δυναμική ΑΤΕ- Energen.
Το υπολογιζόμενο σε 90 εκατ. τόνους απόθεμα λιγνίτη μπορεί να αξιοποιηθεί για να υποστηρίξει την λειτουργία μιας μεγάλης λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού, ενώ οι προσφορές των Άκτωρ-Elpedison και Τέρνα ήταν συνδεδεμένες με τη συγκεκριμένη προοπτική. Συγκεκριμένα, η Elpedison έχει καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ για λήψη άδειας παραγωγής, ενώ ο όμιλος της Τέρνα διαθέτει σχετική άδεια για την Φλώρινα από πέρσι. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, ούτε ο ένας όμιλος ούτε ο άλλος έχουν πλέον στα άμεσα σχέδιά τους τη δημιουργία μονάδας, ακόμα και αν κερδίσουν το διαγωνισμό.
Αντίθετα η ΔΕΗ συνεχίζει να δηλώνει (και θα δούμε για πόσο θα συνεχίσει να το δηλώνει) ότι θα φτιάξει εκεί τη μονάδα «Μελίτη ΙΙ» για την οποία είναι απαραίτητος ο λιγνίτης της Βεύης. Χαρακτηριστικό πάντως των νέων δεδομένων είναι ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του παραδέχεται πως, αν η επιχείρηση δεν είχε τους συγκεκριμένους λόγους στην περιοχή αυτή, θα έπρεπε να το σκεφθεί πολλές φορές για να κάνει λιγνιτική μονάδα σήμερα.
Πάντως το προς δημοπράτηση κοίτασμα αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου κοιτάσματος το δεύτερο μέρος του οποίου ανήκει στη ΔEH. H εκμετάλλευση των δύο κοιτασμάτων, σύμφωνα με τον μεταλλευτικό κώδικα, θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα και αυτός είναι ο λόγος που η ΔEH έχει καθυστερήσει την έναρξη εργασιών στο δικό της κοίτασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: