DEH

DEH

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Το «μακρύ χέρι» της Ε.Ε. στην ελληνική ηλεκτρική ενέργεια

Η απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, και ο Επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, στο επίκεντρο της συνάντησης, εκτός από την προετοιμασία της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν και θέματα που αφορούν την υπόθεση του λιγνίτη ενόψει της παραπομπής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Η καρδία της ΔΕΗ χτυπά στα λιγνιτωρυχεία
Δύο ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν την κα Μπιρμπίλη και
 τον κ. Αλμούνια.
Το ένα αφορά το μοντέλο διάρθρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιλεγεί μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που παρέχει η σχετική Κοινοτική Οδηγία, μοντέλο που θα πρέπει να έχει επιλεγεί έως τον Μάρτιο του 2011. Για το θέμα αυτό η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει σχετική προετοιμασία , με τη δημιουργία θυγατρικών που θα αναλάβουν τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το δεύτερο και ακόμα σημαντικότερο αφορά την πρόσβαση των ιδιωτών και ανταγωνιστών της ΔΕΗ σε λιγνιτική παραγωγή ρεύματος, θέμα που σχετίζεται με την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και τις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει με την «τρόικα» για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εξετάζονται οι προτάσεις για μίσθωση μονάδων ή ανταλλαγή μέρους της ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ από λιγνίτη, με αντίστοιχη παραγωγή ευρωπαϊκών εταιριών στο εξωτερικό.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των παλιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους), που οδηγεί σε μείωση της παραγωγικής ισχύος της ΔΕΗ από το συγκεκριμένο καύσιμο, στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση οι ιδιώτες παραγωγοί εφόσον δεν αξιοποιούνται και δεν «ανοίγουν» στον ανταγωνισμό τα νέα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί σε Δράμα και Ελασσόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: