DEH

DEH

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ανησυχούν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί για τη λύση που δόθηκε στο θέμα του λιγνίτη

ENTONH ανησυχία στις εγχώριες ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί η λύση που προκρίνει η κυβέρνηση στο ζήτημα της απελευθέρωσης της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρισμού. Oπως είναι γνωστό στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα, η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη επέτυχε να γίνει κατ'Α αρχήν αποδεκτή η λύση της σταδιακής διάθεσης συμβάσεων ανταλλαγής ενέργειας, μετά από διεθνείς διαγωνισμούς, έναντι της ενοικίασης ή πώλησης μονάδων της ΔΕΗ που απαιτούσαν οι δανειστές της χώρας.
Ωστόσο η λύση αυτή φαίνεται ότι προκαλεί ανησυχία στους εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι διαθέτουν
ακριβές μονάδες φυσικού αερίου και ως εκ τούτου σε μια πιθανή διαδικασία ανταλλαγής ενέργειας δεν θα είχαν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν ξένους ενδιαφερόμενους, στους οποίους άλλωστε προσβλέπει η ΔΕΗ προκειμένου να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στο εξωτερικό.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση της κ. Μπιρμπίλη με τον πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), Αναστάσιο Καλλιτσάντζη. Oπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Καλλιτσάντζης παρουσίασε τις απόψεις του κλάδου και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η ενεργειακή πρόκληση είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα και η δημιουργία ευνοϊκού και ομαλού κλίματος αποτελεί στρατηγικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής.

Η έντονη ανησυχία των ιδιωτών αντικατοπτρίζεται εξάλλου στην τοποθέτηση του καθηγητή του ΕΜΠ και αντιπροέδρου του ΙΕΝΕ Παντελή Κάπρου, σε συνέντευξη Tύπου που διοργάνωσε χθες το ΙΕΝΕ. Ο κ. Κάπρος μίλησε για τον κίνδυνο αθέμιτου ανταγωνισμού προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς από το μοντέλο απελευθέρωσης της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής που προκρίνει η κυβέρνηση. Ο κ. Κάπρος, χωρίς να αναφερθεί άμεσα στο μοντέλο αυτό, τόνισε ότι όποιο σχήμα και αν επιλεγεί πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες στον ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα φάνηκε να τάσσεται υπέρ των ηλεκτρονικών δημοπρασιών ισχύος, πρόταση που είχε θέσει από το 2003, ενώ χαρακτήρισε οπισθοδρόμηση τη δημιουργία της ΔΕΗ-Μεταφοράς στη θέση του ΔΕΣΜΗΕ. http://www.express.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: