Θοδωρής Παναγούλης
Η διάθεση προς πώληση ποσοστού 49% είναι το ανώτερο όριο που θέτει η κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται το ποσοστό να είναι τελικά μικρότερο. Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ του energypress, σύμφωνα με το οποίο, μετά την αρχική υπαναχώρηση (οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για παραχώρηση πλειοψηφικού ποσοστού και του management) εξετάζεται πλέον και το σενάριο να διατεθεί μικρότερο ποσοστό, με αυξημένα πάντα δικαιώματα μειοψηφίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι, στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο και στο δημοσιογράφο Χρήστο Κολώνα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης λέει ότι «αποφασίσαμε να πουλήσουμε ποσοστό μετοχών μέχρι 49%. Ο επενδυτής θα έχει αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας και η ΔΕΗ κρατά τον έλεγχο και το μάνατζμεντ της επιχείρησης».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά το ποσοστό θα εξαρτηθεί αφενός μεν από το ύψος των αναγκών της ΔΕΗ για να βγεί από το «τούνελ», αφετέρου δε από τη διαθεσιμότητα της αγοράς να υποστηρίξει μια μεγάλη αποκρατικοποίηση, δεδομένου ότι η λογιστική αξία των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζεται στα 3,2 δις. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι για το 49% ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να διαθέσει πάνω από 1,5 δις. ευρώ.
Η ΔΕΗ πάντως έχει προσλάβει συμβούλους ιδιωτικοποίησης την Goldman Sachs και τη Eurobank και επιθυμία της διοίκησής της είναι να έχει βρει αγοραστή μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στη φάση αυτή εκπονεί ένα νέο φιλόδοξο business plan του ΔΕΔΔΗΕ με ορίζοντα 10ετίας, που θα αρμόζει στις υψηλές απαιτήσεις του ΕΣΕΚ και το οποίο θα παρουσιασθεί στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε δύο περίπου μήνες. Εκτιμάται ότι για να προσελκυστούν αγοραστές θα πρέπει η ΡΑΕ και η Πολιτεία να ετοιμάσουν κι ένα πενταετές ρυθμιστικό πλαίσιο για τα έσοδα, τις αποδόσεις, τις επενδύσεις του Διαχειριστή, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα στη λήξη του να συμφωνηθεί για άλλα πέντε χρόνια. Έτσι, ο ενδιαφερόμενος θα είναι σε θέση να γνωρίζει τους όρους του παιχνιδιού και να τοποθετήσει τα κεφάλαια.
Αυτό άλλωστε, όπως λένε αρμόδιες πηγές, ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Οι ίδιες εκτιμούν ότι αν δεν ετοιμαστεί ρυθμιστικό πλαίσιο διάρκειας πέντε συν πέντε έτη, δεν θα μπορέσει εύκολα να τελεσφορήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης.
Ως σκεπτικό στηρίζεται στο επιχείρημα ότι σε μια απαιτητική συγκυρία σαν αυτή, όπου ο ΔΕΔΔΗΕ καλείται να πραγματοποιήσει μέχρι το 2030 έργα δισεκατομμυρίων, όπως νέες συνδέσεις, αναβάθμιση υφιστάμενων και τοποθέτηση πανελλαδικά εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών, δεν μπορεί να υπάρχει η παραμικρή αβεβαιότητα στον αυριανό στρατηγικό επενδυτή σχετικά με την απόδοση των κεφαλαίων του για τα επόμενα χρόνια.
Σημειωτέον ότι το νέο πενταετές πλάνο του διαχειριστή (2019-2023), συνολικού ύψους 1,37 δισ ευρώ, είχε εγκριθεί από την ΡΑΕ μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, με την μερίδα του λέοντος να αφορά στα λεγόμενα “έργα επαναληπτικού χαρακτήρα”. Δηλαδή σε συνδέσεις (343 εκατ ευρώ), παραλλαγές-μετατοπίσεις (151 εκατ), αισθητική αναβάθμιση (12 εκατ), ανακαινίσεις - ενισχύσεις (433 εκατ.). Συνολικά ο προϋπολογισμός των έργων εκείνου του πλάνου κυμαίνονταν σε 236,2 εκατ (2019), 281,3 εκατ (2020), 291,7 εκατ (2021), 272,5 εκατ (2022) και 294,5 εκατ (2023).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου