DEH

DEH

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Κατά 12% υποχώρησαν οι εκπομπές CO2 της ΕΕ το 2019 - Επικράτηση αιολικής και ηλιακής ενέργειας επί του άνθρακα

Κατά 12% υποχώρησαν οι εκπομπές CO2 της ΕΕ το 2019 - Επικράτηση αιολικής και ηλιακής ενέργειας επί του άνθρακα
Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αιολικά και ηλιακά πάρκα αυξήθηκε κατά 64 TWh σε 569 TWh το 2019
Κατά 12% υποχώρησαν οι εκπομπές CO2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2019, δεδομένης της επικράτησης των αιολικών και ηλιακών σταθμών.
Σύμφωνα με νέα μελέτη της Αgora Energiewende και του think tank Sandbag, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου
μειώθηκαν κατά 120 εκατομμύρια τόνους, η οποία αποελεί απότομη πτώση τουλάχιστον από το 1990.
«Η πτώση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ το περασμένο έτος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τιμή εκπομπών CO2, η οποία συνέχισε να προωθεί τις ζημιογόνες πηγές ενέργειας από την αγορά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Matthias Buck, επικεφαλής της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής στην Agora Energiewende. Ωστόσο, σημείωσε ότι η διατήρηση της τιμής των εκπομπών CO2 στα τρέχοντα επίπεδα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση του συνεχούς μετριασμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το 2019, η τιμή αυτή αυξήθηκε σε περίπου 25 ευρώ ανά τόνο CO2.
Μάλιστα, ο Buck προέτρεψε επίσης το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ να μειώσει περαιτέρω τον αριθμό των ετήσιων αδειών που εκδίδει για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και των ενδοευρωπαϊκών αερομεταφορών.
Την περασμένη χρονιά το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ευρωπαϊκή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε υψηλό επίπεδο 34,6%.
Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αιολικά και ηλιακά πάρκα αυξήθηκε κατά 64 TWh σε 569 TWh το 2019 , για πρώτη φορά και υπερέβη την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα κατά 100 TWh. Οι αιολικές μονάδες παρήγαγαν 14% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια το 2019 σε σύγκριση με το 2018, ενώ οι ηλιακοί σταθμοί παρουσίασαν αύξηση της παραγωγής τους κατά 7%. Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά περισσότερο από 6% λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας.
Όσον αφορά τις ετήσιες προσθήκες δυναμικότητας, η μελέτη αναφέρει ότι 16,8 GW αιολικών πάρκων εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη το 2019, δηλαδή περίπου 5,1 GW περισσότερο από ό, τι το προηγούμενο έτος. Στον τομέα των φωτοβολταϊκών (PV), οι ετήσιες προσθήκες διπλασιάστηκαν στα 16,7 GW από 8,2 GW.
Ωστόσο, ο Buck προειδοποιεί ότι η ετήσια αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να επιταχυνθεί εάν η ΕΕ επιτύχει τον στόχο του για το 2030 να έχει σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.



www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: