DEH

DEH

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Καρυπίδης: «Αδράνεια της Περιφέρειας» – Ζεμπιλιάδου: «Όντως, οι μάσκες έπεσαν αλλά έπεσαν από αυτούς εδώ και δύο μήνες»

  • Πράσσος: «Ο περιφερειάρχης θέλει να το περάσει ανώδυνα χωρίς πολιτικό κόστος»
Με κύριο θέμα την αποτροπή της βίαιης απολιγνιτοποίησης και τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών, πραγματοποιείται το μεσημέρι της Τρίτης στην αίθουσα
συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου, η ανοιχτή σύσκεψη που κάλεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου (κ.κ. Καρυπίδης, Ζεμπιλιάδου, Πράσσος).
Θυμίζουμε την «κόντρα» που έχει ξεσπάσει μεταξύ της περιφερειακής αρχής και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για το θέμα, το οποίο δεν κατόρθωσε να συζητηθεί σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, μιας και υπήρξαν διαφωνίες ως προς την ημερομηνία της διεξαγωγής του συμβουλίου.
Στις δηλώσεις τους πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο μεν κ. Καρυπίδης κατηγόρησε για αδράνεια την περιφερειακή αρχή, ενώ η κ. Ζεμπιλιάδου σήκωσε το «γάντι», ανταπαντώντας στον περιφερειάρχη πως «όντως έπεσαν οι μάσκες, αλλά από αυτούς», ενώ για πολιτικό κόστος που κοιτάει να γλιτώσει ο περιφερειάρχης με τη στάση που κρατάει στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, έκανε λόγο ο κ. Πράσσος.
Καρυπίδης: «Αδράνεια της περιφέρειας»
Ο Θεόδωρος Καρυπίδης από την πλευρά του τόνισε πως η πολιτική αυτή για τον  λιγνίτη νεκρώνει την περιοχή μας, προσθέτοντας πως «δεν γίνονται έτσι τα περιφερειακά συμβούλια. Ούτε γίνονται χωρίς να εξαντλούνται οι ημερομηνίες». Τόνισε πως η ουσία είναι ότι η απόφαση της κυβέρνησης νεκρώνει την περιοχή, δεν υπάρχει σχέδιο και η επίσκεψη στην περιοχή έγινε εκ του προχείρου. «Με τη σημερινή διαδικασία θέλουμε να ενεργοποιήσουμε όλους τους πολίτες και θεσμικούς φορείς. Ο χρόνος είναι πολύ μικρός, τα χρονοδιαγράμματα δεν βγαίνουν και για να κάνει κανείς μια μετάβαση θέλει πάνω από 30 χρόνια», είπε μεταξύ άλλων, λέγοντας πως η απόφαση που υπάρχει είναι «αίολη» και πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία νομιμοποίηση για τις αποφάσεις αυτές.
Για το πώς λειτουργεί ο περιφερειάρχης, τόνισε πως «εύχεται να αντιληφθεί το αδιέξοδο που έρχεται η περιοχή», λέγοντας πως χρειάζεται ομόφωνη απόφαση από το περιφερειακό συμβούλιο, λέγοντας πως όταν ήρθαν οι υπουργεί δεν υπήρχε ομόφωνη απόφαση να τους δώσουν, ζητώντας «να αφήσουμε τις διαφορές μας» και να υπάρξει ένας κοινός βηματισμός, με το συντονισμό της περιφέρειας, κατηγορώντας για «αδράνεια» την περιφερειακή αρχή. Για τη συμμετοχή των δημάρχων στο περιφερειακό συμβούλιο προχθές, είπε πως καλώς συμμετείχαν.
Ζεμπιλιάδου: «Όντως, οι μάσκες έπεσαν αλλά έπεσαν από αυτούς εδώ και δύο μήνες»
Επικριτική για τη στάση της περιφερειακής αρχής, εμφανίστηκε στις δηλώσεις της η επικεφαλής της ΕΛΠΙΔΑΣ, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, λέγοντας μάλιστα πως «έπεσαν οι μάσκες» αλλά από την περιφερειακή αρχή, τονίζοντας πως:
«Ζητήσαμε να γίνει το περιφερειακό, γιατί η περιοχή και ο τόπος μας είναι μπροστά στο μεγαλύτερο πρόβλημα, παγκόσμια. Εϊναι προφανές ότι η κοινωνία δεν έχει καταλάβει αυτό που έρχεται και είναι βαρύτατη ευθύνη του περιφερειακού συμβουλίου να κάνει σαφές τι έρχεται το 2023.  Έπρεπε να είναι μια ήσυχη μέρα, να μετέχουν οι φορείς και να μην είν αι μέσα στις παρελάσεις της αποκριάς. Το πρόβλημα δεν ήταν η μία ημέρα, ούτε και Τετάρτη θα μπορούσε να γίνει μέσα σε μια ημέρα, γιατί δεν θα ενημερωνόταν εγκαίρως οι φορείς.  Όντως, οι μάσκες έπεσαν αλλά έπεσαν από αυτούς εδώ και δύο μήνες, δεν έχουν κάνει τίπιοτα για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η περιοχή , γιατί χρωστάνε σε αυτούς που τους έβγαλαν σε αυτή τη θέση».
Βασικό ζητούμενο, σύμφωνα με την ίδια, είναι η αποτροπή της βίαιης απολιγνιτοποίησης και να φύγει από το τραπέζι το 2023-2028, ξεκαθαρίζοντας πως θα συμμετέχουν σε οποιοδήποτε τραπέζι δέχεται να φύγει αυτή η ημερομηνία από το τραπέζι. Η  ίδια αναφέρθηκε και στη χαμηλή απορρόφηση από το ΠΕΠ, λέγοντας πως αν δεν πάρουν τα χρήματα τώρα, θα πρέπει να επιστραφούν  στις δότριες χώρες, τονίζοντας ότι «ποιανού παιχνίδι παίζουμε;», καταλήγοντας ότι αυτή τη στιγμή παίζονται μεγάλα συμφέροντα, αναφερόμενη στο φυσικό αέριο που θα αντικαταστήσει το λιγνίτη, με τεράστια οικονομικά συμφέροντα.
Πράσσος: «Ο περιφερειάρχης θέλει να το περάσει ανώδυνα χωρίς πολιτικό κόστος»
Ο επικεφαλής της ΑΡΣΥ Στέφανος Πράσσος, τόνισε πως η απολιγνιτοποίηση φέρνει ερήμωση στην περιοχή και καταστροφή των εργαζομένων, τονίζοντας πως η αντίδραση είναι αναντίστοιχη. «Ο περιφερειάρχης θέλει να περάσει αυτό ανώδυνα και μάλιστα χωρίς πολιτικό κόστος για τον ίδιο και για την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως η κοινωνία πρέπει να ενωθεί και να κάνει «πρωτόγνωρους αγώνες».
Μίλησε για τα τεράστια συμφέροντα που κρύβονται από πίσω, λέγοντας πως και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι άμοιροι ευθυνών, αλλά χρειάζεται ένας κοινός βηματισμός, για το καλό της κοινωνίας.
Για αυτούς που λένε πως συμπορεύεται η παράταξή του με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, τόνισε πως αναζητείται κοινή σύγκλιση, αλλά όσοι το λένε αυτό είναι «εκ του πονηρού», κάνοντας λόγο για «λάσπη που θα γυρίσει στα μούτρα αυτών που την πετάνε».

Π. Πέρκα: «Οι μεταβάσεις για να είναι δίκαιες θέλουν χρόνο, χρήμα και σοβαρό σχεδιασμό
Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα, ζήτησε από την πλευρά της , να ωριμάσει η συζήτηση στις τοπικές κοινωνίες, λέγοντας πως δεν είναι ενάντια στην απολιγνιτοποίηση γενικώς, αλλά οι μεταβάσεις για να είναι δίκαιες θέλουν χρόνο, χρήμα και σοβαρό σχεδιασμό. Επίσης, η Δυτική Μακεδονία έχει διαχρονική στέρηση και έχει μείνει ήδη πίσω, λέγοντας επίσης για ερήμωση της περιοχής, ενώ η μετάβαση θα γίνει βίαιη.
Επίσης, ζήτησε από την κυβέρνηση να αφήσει τις εξαγγελίες και να προχωρήσει σε ένα σοβαρό σχεδιασμό, μακριά από την «ημερίδα – παρωδία», που έγινε.
Ζήσης Πιτσιάβας – Βάσω Σάφη
Για περισσότερα στο e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: