DEH

DEH

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Προς «κάθοδο» με φωτοβολταϊκά 250 MW η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον διαγωνισμό του Απριλίου

Προς «κάθοδο» με φωτοβολταϊκά 250 MW η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον διαγωνισμό του ΑπριλίουΕκτός από μία μονάδα 200 MW στην Εορδαία, που δεν προκρίθηκε στον προηγούμενο διαγωνισμό, η εταιρεία εκτός απροόπτου θα διεκδικήσει τιμή αναφοράς και για δύο έργα 50 MW στη Μεγαλόπολη    
Με ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών μονάδων συνολικής ισχύος 250 MW θα συμμετάσχει εκτός απροόπτου η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον κοινό διαγωνισμό
της ΡΑΕ, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί από τη ΡΑΕ στις 2 Απριλίου 2020.

Σε αυτό το χαρτοφυλάκιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται το έργο ισχύος 200 MW στη Δυτική Μακεδονία (Εορδαία) για το οποίο η θυγατρική της ΔΕΗ δεν κατάφερε να «κλειδώσει» τιμή αναφοράς στον πρώτο κοινό διαγωνισμό, τον Απρίλιο του 2019. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της ΡΑΕ για την εν λόγω διαδικασία, για το συγκεκριμένο έργο υποβλήθηκε προσφορά 58€/MWh, με συνέπεια να μην συμπεριληφθεί στους επιλέξιμους σταθμούς ΑΠΕ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα σχέδια της εταιρείας είναι να δώσει το «παρών» στη διαδικασία με δύο ακόμη μονάδες, συνολικής ισχύος 50 MW, στη Μεγαλόπολη. Οι μονάδες αυτές έχουν ισχύ 11 και 39 MW αντίστοιχα. Έτσι, θα λάβουν μέρος στη διαδικασία ανήκοντας στην κατηγορία των συγκροτημάτων τουλάχιστον δύο φωτοβολταϊκών σταθμών, που έχουν κοινό σημείο σύνδεσης στο σύστημα ή το δίκτυο, εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης των 20MW.

Δημιουργία 300 θέσεων εργασίας

Όσον αφορά το φωτοβολταϊκό στη Δυτική Μακεδονία, σκοπός της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι, «κλειδώνοντας» τιμή αναφοράς, να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες υλοποίησής του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία στοχεύει μέσα στην άνοιξη να διενεργήσει τον σχετικό διαγωνισμό κατασκευής της μονάδας, η οποία όταν θα ολοκληρωθεί θα είναι από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης.

Το συγκεκριμένο έργο θα προστεθεί σε δύο μικρότερα φωτοβολταϊκά, ισχύος 15 MW έκαστο, που είτε έχουν ήδη προκηρυχθεί είτε πρόκειται να προκηρυχθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Επομένως, οι τρεις μονάδες αποτελούν ουσιαστικά το πρώτο κύμα «πράσινων» επενδύσεων στην περιοχή, δημιουργώντας για την υλοποίησή τους περί τις 300 θέσεις εργασίας.

Κατά συνέπεια, υπό το πρίσμα προσαρμογής της Δυτικής Μακεδονίας στη δρομολογούμενη απολιγνιτοποίηση, εντάσσονται στο σχέδιο για την άμεση τόνωση της απασχόλησης. Κάτι που σημαίνει πως θα λειτουργήσουν ως παρεμβάσεις-γέφυρα, έως ότου αρχίσουν να προκύπτουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα από τα μέτρα που θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται από την επόμενη χρονιά, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.

Υπενθυμίζεται ότι, στον διαγωνισμό του Απριλίου, η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς είναι 600 MW, έπειτα από την πρόσφατη υπουργική απόφαση με την οποία θεσπίσθηκε η αύξησή της κατά 100 MW. Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή ανέρχεται σε 61,32€/MWh, ενώ το επίπεδο ανταγωνισμού έχει ορισθεί στο 40%.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: