DEH

DEH

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Οκτώ κράτη μέλη ζητούν αναθεώρηση του στόχου για τον περιορισμό CO2 στο 55% μέχρι το 2030

Σε αύξηση του στόχου για τον περιορισμό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο 55% από 40% μέχρι το 2030 σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούν οκτώ κράτη μέλη τον νέο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για το Green New Deal Frans Timmermans.
Ειδικότερα, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος Ισπανίας, Πορτογαλίας, Λετονίας, Σουηδίας και τεσσάρων ακόμη χωρών της ΕE εξέφρασαν το αίτημα τους σε επιστολή προς
τον νέο ευρωπαίο αξιωματούχο και την οποία είδε το διεθνές πρακτορείο Reuters.
Μολονότι υπάρχει ευρεία – αν όχι ομόφωνη – υποστήριξη στα πλαίσια της ΕΕ για την επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών ως προς την πρόοδο που πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2030. Να θυμίσουμε ότι το 2018, η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ ενέκρινε τον στόχο μείωσης στο 40%, κάτι που βέβαια δέχθηκε κριτική ως μη αρκετά φιλόδοξο.
Στην επιστολή γίνεται λόγος για αυξημένες φιλοδοξίες ώστε να στηριχθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που θα οδηγήσει σε ριζικό μετασχηματισμό και στη λήψη τολμηρών μέτρων για όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.
Από την πλευρά της, η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Von der Leyen έχει ήδη αναθέσει στον Timmermans, πρώην Ολλανδό υπουργό εξωτερικών, να αυξήσει τουλάχιστον στο 50% από 40% τον στόχο του 2030.

Δεν υπάρχουν σχόλια: