DEH

DEH

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Ύποπτα παιχνίδια Χατζηδάκη-Κυβέρνησης εναντίον της Μεγαλόπολης

Το ξέρω ότι όσοι διαβάζετε τον τίτλο του άρθρου θα σας φανεί κάπως υπερβολικός , όμως θα σας παραθέσω μερικά στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να γράφω και λίγα.
Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε θέμα κλεισίματος λιγνιτικών μονάδων, ο υπουργός κ. Χατζηδάκης έβαλε στο κάδρο την μονάδα 3 της Μεγαλόπολης. Μάλιστα στην πρώτη του αναφορά στις αρχές Σεπτεμβρίου που μίλησε για την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων , είπε ότι αυτό θα ξεκινήσει από τις μονάδες του Αμυνταίου και από την Μεγαλόπολη 3.
Οι μονάδες του Αμυνταίου είναι προγραμματισμένες να κλείσουν έτσι και αλλιώς, οπότε έχει κάποια βάση η αναφορά, η μονάδα της Μεγαλόπολης έχει ακόμα χρόνο ζωής μέχρι το 2025, οπότε μπαίνει εύλογο ερώτημα γιατί να επιλεγεί αυτή να κλείσει πρώτη , γιατί αυτή ανάμεσα σε όλες τις λιγνιτικές της χώρας;
Επίσης θα σας πω ότι η δημιουργία της Θυγατρικής Λιγνιτικής Μεγαλόπολης ( όπως και της Μελίτης) έγινε σε καθεστώς ειδικού σκοπού , μόνο και μόνο για να διαχωριστούν και να πουληθούν. Από την στιγμή που δεν πουλήθηκαν, που δεν θα συνεχίζει αυτή η διαΔΙκασία θα έπρεπε οι θυγατρικές αυτές να επιστρέψουν στην μητρική ΔΕΗ. Αυτό είναι κάτι αυτονόητο και δεν το λέω εγώ, το δήλωσε με κάθε επισημότητα ο υφυπουργός κ. Θωμάς πριν λίγες μέρες.
Στο κοντρόλ της μονάδας της Μελίτης ο κ. Θωμάς είπε: «δεν έχει νόημα να υπάρχουν οι χωριστές εταιρίες, αυτό έγινε προκειμένου να γίνει η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, όμως εφόσον δεν έγινε η πώληση τους για διάφορους λόγους, θα πάμε πάλι στην μητρική ΔΕΗ για να διαχειριστεί το δυναμικό της» και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανταπεξέλθει η ΔΕΗ σε αυτά που χρειάζεται» . Αντί όμως να γίνει αυτό , η ΔΕΗ προχωράει σε αλλαγή των μελών των Δ.Σ. των 2 θυγατρικών. Ποιος ο λόγος να αλλάξει τα στελέχη αν ήταν να γυρίσουν στην μητρική ΔΕΗ; Να σας πω επίσης ότι κάθε μέρα που δεν γυρίζει η Θυγατρική Μεγαλόπολης στην ΔΕΗ , η εταιρία γράφει μεγάλες ζημιές και γίνεται όλο και πιο ασύμφορη οικονομικά.
Είδαμε επίσης το υπουργείο του Χατζηδάκη να βάζει προσωρινό λουκέτο στις μονάδες 3-4 της Μεγαλόπολης γιατί η δικαιοσύνη αποφάσισε ότι δεν έχουν ανανεώσει τις περιβαλλοντικές άδειες τους. Τις άδειες αυτές ξέχασαν να ανανεώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας που διετέλεσαν από το 2009 μέχρι και το 2016. Φαντάζομαι όλοι σας θυμάστε ποια κόμματα ήταν στην Κυβέρνηση αυτή την περίοδο. ΠΑΣΟΚ-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΣΥΡΙΖΑ.
Με λίγα λόγια βλέπουμε ότι οι κινήσεις που κάνουν οι πολιτικοί μας και οι αποφάσεις που παίρνουν οι διορισμένες διοικήσεις , εκ του αποτελέσματος δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν μεγάλες ζημιές στις μονάδες της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη. Αργά και μεθοδικά τις απαξίωσαν και σύντομα οι ίδιοι θα έρθουν να μας πουν ότι είναι οικονομικά ασύμφορες να λειτουργούν.
Θυμάστε την απίστευτη δήλωση Χατζηδάκη, Μας συμφέρει να κλείσουμε κάποιες μονάδες και να πληρώνουμε τους εργαζομένους να κάθονται!! Ξέχασε να μας πει όμως ποιοι βοήθησαν να φτάσουμε εδώ.
Επανέρχομαι στην αρχή του κειμένου, ο κ. Χατζηδάκης λοιπόν έχει επιλέξει από την αρχή να σβήσει την Μεγαλόπολη 3 πρώτα από όλες τις μονάδες. Το λέει ξεκάθαρα όπου σταθεί και όπου βρεθεί. Το είπε και προχθές στον Δήμαρχο Μεγαλόπολης κ. Χριστογιαννόπουλο.
Και εδώ μπαίνει το μεγάλο ερώτημα, με ποια κριτήρια , με ποια στοιχεία, με ποιο σχέδιο, γιατί βγαίνει ο υπουργός και επιλέγει πρώτα την Μεγαλόπολη 3 ; Γιατί επιλέγει και σημαδεύει την Μεγαλόπολη; Τι συμφέροντα εξυπηρετεί; Ποιοι θα κερδίσουν και ποιοι θα χάσουν από τις επιλογές του;
Πριν όμως πάρει την τελική απόφαση του , ο κ. Χατζηδάκης θα λάβει μια εισήγηση από την επιτροπή η οποία έχει αναλάβει να εκπονήσει το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).  Η επιτροπή αυτή αποτελείται από τεχνοκράτες και επιστημονικό προσωπικό και συμμετέχει και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Αυτά που θα αποφασίσει η επιτροπή θα είναι το σχέδιο που πρώτα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, μετά θα πρέπει να εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και να έχει υποβληθεί στην Κομισιόν ως το τέλος του έτους. Με βάση αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο θα προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες.
Στην πρώτη της συνεδρίαση λοιποόν προχθές αυτή η επιτροπή έθεσε μια πρώτη παραδοχή  σχετικά με το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων. Κατά τη συνεδρίαση λοιπόν για τον ΕΣΕΚ παρουσιάστηκαν παραδοχές με αναλυτικά χρονοδιαγράμματα για τον εναπομείναν χρόνο ζωής κάθε μιας από τις μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες και προτείνεται να απενταχθούν από το ηλεκτρικό σύστημα με την παρακάτω σειρά : 
  • Καρδιά 1&2 (275 MW έκαστη), στα τέλη του 2019
  • Αμύνταιο 1&2 (273 MW έκαστη), στα τέλη του 2020
  • Καρδιά 3&4 (280 MW έκαστη) στα τέλη του 2021
  • Μεγαλόπολη 3 (255 MW) στα τέλη του 2022
  • Αγ. Δημήτριος 1&2 (274 MW έκαστη), στα τέλη του 2023
  • Αγ. Δημήτριος 3&4 (283 MW έκαστη) στα τέλη του 2025
  • Αγ. Δημήτριος 5 (342 MW) στα τέλη του 2027
  • Μελίτη 1 (289 MW) στα τέλη του 2028
  • Μεγαλόπολη 4 (256 MW) στα τέλη του 2028
Βλέπουμε λοιπόν ότι η επιτροπή για αρχή τοποθετεί την μονάδα 3 της Μεγαλόπολης για απόσυρση στα τέλη του 2022 και την μονάδα 4 την έχει να σβήσει τελευταία το 2028 ! Οι προτάσεις αυτές είναι απλά σχεδιασμοί, όμως έχουν γίνει μετά από ανάλυση των απαραίτητων στοιχείων.
Άρα επανέρχομαι και ξαναρωτάω. Γιατί κ. Χατζηδάκη εσείς επιμένετε να σβήσετε την 3 μονάδα τον Ιούνιο του 2020;
Θα πρέπει λοιπόν όπως σας έγραψα και προχθές , πριν έρθει κάποιος κυβερνητικός παράγοντας , υφυπουργός η υπουργός στην Μεγαλόπολη, να μας απαντήσουν πρώτα και να αιτιολογήσουν γιατί συμπεριφέρονται έτσι. Γιατί πασχίζουν να σβήσουν πρώτα την Μεγαλόπολη. Γιατί μας έχουν στοχεύσει;
Θα πρέπει κάποιος από την Κυβέρνηση να μας δώσει απαντήσεις. Έχουμε Βουλευτή, έχουμε πολιτευτές, έχουμε αιρετούς , έχουμε μεγαλοσυνδικαλιστές που έκαναν αγώνα για την Νέα Δημοκρατία, έχουμε πολλούς. Θα πρέπει λοιπόν κάποιος από όλους αυτούς να μας διαφωτίσει και να μας πει τι συμβαίνει. Όπως βγαίνουν και μας ενημερώνουν ότι σύντομα θα λύσουν το πρόβλημα με την αναστολή λειτουργίας των μονάδων , έτσι πρέπει να μας απαντήσουν και γι αυτό. Είναι υποχρεωμένοι να μας πουν. Και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους ρωτήσουμε.
Ο υπουργός και η Κυβέρνηση που το καλύπτει παίζει περίεργα παιχνίδια με την Μεγαλόπολη, εμείς τι θα κάνουμε; Θα μιλάμε μαζί τους και θα δεχόμαστε τα πάντα; Θα τους πιστεύουμε; Θα τους καλύπτουμε; Μη ξεχνάτε άλλωστε πως δεν υπάρχει περίπτωση να τους εμποδίσει κανείς από την αντιπολίτευση (πλην του ΚΚΕ) αφού έχουν κάνει τα ίδια και χειρότερα!
Έχουμε πολύ σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσουμε, έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και ίσως κάποιοι από εσάς να θεωρούν ότι δεν είναι ώρα για κριτική. Συμφωνώ. Όμως υπάρχουν κάποια πολύ κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε , πρέπει να ξέρουμε ποιον υποδεχόμαστε στην πόλη και με ποιον μιλάμε. Πρέπει να μάθουμε τι περιλαμβάνει το παρασκήνιο και τι μας ετοιμάζουν. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο.
kafeneio-megalopolis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: