DEH

DEH

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Απολιγνιτοποίηση: Η RWE κοστολογεί 1,2 δισ. ευρώ ανά 1000 MW τον παροπλισμό των μονάδων της.

Εάν εφαρμοστεί ο υπολογισμός της RWE για το λιγνιτικό στόλο που θα χρειαστεί να αποσύρει η ΔΕΗ, προκύπτει χονδρικά ένα κόστος της τάξης των 4 δισ. ευρώ, που θα χρειαστεί την επόμενη δεκαετία προκειμένου να αποσυρθούν όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (3,4GW) μέχρι το 2028.

Χρήστος Στεφάνου
 

Η συνάντηση την περασμένη εβδομάδα του επικεφαλής της γερμανικής RWE με τον πρωθυπουργό έφερε στο προσκήνιο το ενδιαφέρον της γερμανικής εταιρείας για συνεργασία με τη ΔΕΗ σε δύο τομείς: ο πρώτος αφορά στην από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και ο δεύτερος στην παροχή τεχνογνωσίας από πλευράς Γερμανών για τον παροπλισμό
και την απόσυρση του λιγνιτικού στόλου της ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει η εταιρεία θα απεξαρτηθεί πλήρως από το ρυπογόνο λιγνίτη μέχρι το 2028. 
Σημειώνεται ότι η RWE έχει ήδη παροπλίσει κάποια παλιά εργοστάσιά της, ωστόσο παραμένει ο μεγαλύτερος ρυπαντής της Ευρώπης καθώς ακόμη διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ανθρακικών και λιγνιτικών μονάδων στην Ευρώπη. Μάλιστα η γερμανική εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το γερμανικό δημόσιο για το κόστος της δικής της απολιγνιτοποίησης. Σύμφωνα λοιπόν με τους υπολογισμούς της γερμανικής εταιρείας η “γερμανική απολιγνιτοποίηση” θα κοστίσει 1,2 δισ. ευρώ για κάθε 1000 μεγαβάτ ισχύος που θα αποσυρθούν. Βάσει αυτού του υπολογισμού η γερμανική εταιρεία διεκδικεί ανάλογες αποζημιώσεις και επιδοτήσεις από το γερμανικό κράτος αλλά και από κοινοτικούς πόρους. Το κόστος αυτό αφορά στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του παροπλισμού των εργοστασίων, την κατεδάφιση και αποκατάσταση του τοπίου, αλλά και την αποζημίωση για την πρόωρη απόσυρση των μονάδων. 
Εάν εφαρμοστεί ο υπολογισμός της RWE για το λιγνιτικό στόλο που θα χρειαστεί να αποσύρει η ΔΕΗ, προκύπτει χονδρικά ένα κόστος της τάξης των 4 δισ. ευρώ, που θα χρειαστεί την επόμενη δεκαετία προκειμένου να αποσυρθούν όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (3,4GW) μέχρι το 2028.  Βεβαίως το κόστος αυτό μπορεί  να μετριαστεί σημαντικά ή ακόμη και να συνδυαστεί με μια σειρά από πράσινων αναπτυξιακών επενδύσεων, εφόσον υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός και αξιοποιηθούν κοινοτικά εργαλεία και επιδοτήσεις. 
Και όπως προκύπτει από το γερμανικό ενδιαφέρον, η ΔΕΗ θα μπορούσε να αναζητήσει, ακόμη και μέσω διαγωνισμού, έναν τεχνικό σύμβουλο ή ακόμη και έναν συνεταίρο που θα οργανώσει και θα βοηθήσει στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης. Εκτός της RWE ανάλογη τεχνογωσία διαθέτουν εταιρείες από την Τσεχία που επίσης έχουν παροπλίσει και αποσύρει ανθρακικά εργοστάσια αλλά και εκτός Ευρώπης εταιρείες από την Κίνα. 
Υπενθυμίζεται τέλος ότι η δέσμευση για απόσυρση των λιγνιτικών της ΔΕΗ μέχρι το 2028 αποτελεί το βασικό κορμό των ελληνικών προτάσεων προς την Κομισιόν για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ αλλά και το οριστικό πάγωμα της διαδικασίας της λιγνιτικής αποεπένδυσης, δηλαδή της πώλησης των λιγνιτικών της ΔΕΗ, που είχε ξεκινήσει χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί με επιτυχία από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: